Поділитись:

У Луцьку розповіли, що робити з "неформальними" платежами у лікарнях

Вівторок, 27 грудня 2016, 14:16

Експерти представили програму подолання неформальних платежів у закладах охорони здоров'я, яка допоможе зробити діяльність благодійних фондів на їх території прозорою.

Проблема з неформальними платежами за надання медичних послуг відома чи не кожному. Про це говорили 27 грудня під час круглого столу на тему "Прозоре адміністрування "неформальних" платежів як елемент підвищення ефективності функціонування системи охорони здоров'я", де представники "Інституту аналітики та адвокації" за підтримки міжнародного фонду "Відродження" презентували результати моніторингу.

Координаторка програми "Протидія поборам за безкоштовну медичну допомогу" Анна Єкименко-Поліщук зазначила, що безкоштовної медицини в нас зараз не існує. Тому на території всіх лікарень працюють певні організації, але на яких підставах – не відомо. Дослідження неформальних платежів у лікарнях Волинської області провели у листопаді 2016 року.

У Луцьку проаналізували вісім лікарень міського підпорядкування та три – обласного.

З них п'ять лікарень мають договори про співпрацю з благодійними фондами. Це:

  • Луцька міська клінічна лікарня;
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги;
  • Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2;
  • Луцька міська дитяча поліклініка;
  • Луцький міський пологовий будинок.

Лише один заклад – Волинська обласна інфекційна лікарня – не співпрацює з жодним благодійним фондом.

У Волинській обласній лікарні діє БО "Надія" на підставі договору оренди. Варто зауважити, що головний лікар обласної клінічної лікарні Іван Сидор є одним із засновників цієї організації.

В інших лікарнях діє "Муніципальна лікарняна каса", яка фактично стала монополістом.

"Ми виступаємо за те, щоб відбувалось прозоре фінансування і щоб людина могла побачити, на що йдуть благодійні внески", – сказала Анна Єкименко-Поліщук.

Консультант з впровадження ProZorro на Волині Сергій Адамчук розповів про можливі варіанти вирішення проблеми з неформальними платежами у лікарнях.

Він зауважив, що, аналізуючи ситуацію, зрозумів, що медична галузь колосально недофінансована.

"Лікарні змушені просити ці благодійні внески, і це прохання має характер обов'язкового адміністрування цих внесків, які здійснюють організації, що не підпадають під закон про публічну інформацію", – сказав Сергій Адамчук.

Він додав, що перший варіант вирішення цієї проблеми – це коли адміністрування внесків повинні робити благодійні фонди, які пройдуть конкурсний відбір. Другий варіант – коли орган місцевого самоврядування створює єдиний для всіх закладів благодійний фонд, який функціонуватиме за принципом єдиної закупівельної організації.

Представник від Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смойлянінов сказав, що на безкоштовну медицину держава коштів не виділяє, і запропонований Сергієм Адамчуком перший варіант проблеми не вирішить.

"В нас виходить так: щоб я когось пролікував, я ще мушу в тієї людини попросити, от так і виходить образ "лікаря-попрошайки", – сказав Андрій Смойлянінов.

Організатори зазначили. що, оскільки медицина в Україні продовжує бути недофінансованою, то благодійні внески допомагають галузі вижити.

Надрукувати
мітки:
коментарів