Поділитись:

Канадські вчені вважають, що ожиріння знижує гостроту розуму

Неділя, 16 жовтня 2022, 03:45
Канадські вчені вважають, що ожиріння знижує гостроту розуму

Канадські вчені вважають, що зайва вага погіршує роботу пам'яті та розуму людини незалежно від впливу на рівень цукру в крові та роботу кровоносних судин мозку. 

Група медиків під керівництвом професора канадського Університету Макмайстра в Гамільтоні Соні Ананд виявила перші свідчення впливу ожиріння на погіршення пам'яті та гостроти розуму людини. Канадські вчені спільно з колегами з Європи зробили такий висновок у результаті спостережень за поведінкою понад дев'яти тисяч жителів Канади, які беруть участь у двох різних довгострокових моніторингових проектах.

«Наші спостереження показали, що зайва вага сама по собі асоціюється зі зниженням гостроти розуму та пам'яті без урахування того, як він впливає на роботу судин мозку та його метаболізм. Зокрема, найтовстіші добровольці справлялися з тестами на кмітливість так, ніби вони були старшими за своїх худих однолітків приблизно на три роки», – розповіли вчені.

Фахівці постійно відстежували рівень інтелекту добровольців, стан тканин та судин мозку за допомогою МРТ, а також зважували та визначали частку жиру в їхньому організмі. З'ясувалося, що зайва вага сама по собі негативно впливає на роботу пам'яті та розуму людини незалежно від наявності гіпертонії, діабету та інших хронічних хвороб, пов'язаних із ожирінням.

У середньому підвищення частки жиру в організмі на 9% знижувало результати учасників тесту на гостроту розуму, ніби вони додатково старіли на один рік. Навіть наймолодші учасники дослідження з екстремальними формами ожиріння проходили тести так, ніби були на три роки старші. Результати характерні як для людей з високим рівнем освіти та достатку, так і для малоосвічених та незаможних.

На думку вчених, результати дослідження говорять про те, що масова боротьба із зайвою вагою не лише знизить частоту розвитку діабету та гіпертонії, а й потенційно захистить людей від раннього згасання їхнього розуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів