Поділитись:

На Волині мережа магазинів планує друкувати буклети шрифтом Брайля

Середа, 28 грудня 2016, 13:58
На Волині мережа магазинів планує друкувати буклети шрифтом Брайля

До волонтерського проекту, спрямованого на забезпечення доступу до інформації людей з вадами зору, долучаються все більше людей.

У Луцьку кафе "Аліса" та броварня "Карабас-Барабас" розробили меню для людей із вадами зору. Його презентували у середу, 28 грудня.

На Волині мережа магазинів планує друкувати буклети шрифтом Брайля

Зі слів координатора Braille Studio Віталія Ткачука, з пропозицією надрукувати свої меню шрифтом для незрячих волонтери зверталися до багатьох закладів. Однак одразу погодилися на співпрацю тільки два. Щоправда, з нового року їх стане більше. А ті заклади, які відмовлятимуться допомогти людям з вадами зору, Віталій Ткачук обіцяє називати публічно.

"Це зробити недорого і просто. Головне, аби було бажання", – каже чоловік.

Нагадаємо: 28 грудня вийшла у світ перша на Волині газета, надрукована шрифтом для незрячих, – "Сімя і дім".

Як повідомила головна редакторка газети Наталка Пахайчук, така ідея виникла тоді, коли з'явилася можливість. Газета має 30 сторінок і містить позитивні тексти, здебільшого мотивуючі історії про людей, написані впродовж усього року. Тексти довелося адаптувати до спеціального друку, робити їх меншими і лаконічними. Примірники видання розповсюдять адресно та передадуть до місцевої організації УТОСу і Крупівського навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору. Поки що газету шрифтом Брайля сподіваються видавати раз у квартал.

На Волині мережа магазинів планує друкувати буклети шрифтом Брайля

Щоправда, зауважив Віталій Ткачук, це ризиковано, адже те обладнання, яке є, не розраховане на такі великі тиражі. Щоб продовжити такі проекти, волонтери розпочинають збір коштів на потужніший принтер "braille box". Він здатен за хвилину видрукувати 15 сторінок спецшрифтом.

Зі слів Віталія Ткачука, за підтримки міського голови Миколи Романюка в Луцьку мотивуватимуть заклади різного типу долучатися до проекту, спрямованого на забезпечення доступу до інформації людей з порушенням зору.

Незабаром шрифтом Брайля надрукує свої буклети і наліпки популярна мережа магазинів на Волині. Яка саме – організатори поки тримають в таємниці.

До співпраці та впровадження спільних проектів запрошують авторів, видавців і просто креативних людей.

Надрукувати
мітки:
коментарів