Поділитись:

Луцьк у 2017 може почати співпрацю із ще однією сільрадою

П'ятниця, 30 грудня 2016, 11:18
Луцьк у 2017 може почати співпрацю із ще однією сільрадою

Над підписанням договору про співробітництво працюють Луцька міська та Підгайцівська сільська ради.

Про це стало відомо під час зустрічі голови облдержадміністрації Володимира Гунчика з міським головою Луцька Миколою Романюком та Підгайцівським сільським головою Юрієм Семенюком, – повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Також у зустрічі взяли участь Прилуцький сільський голова Валентин Арчибасов, директор департаменту інфраструктури облдержадміністрації Іван Мирка, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Томчук та начальник управління Держземагенства у Волинській області Василь Василенко.

Цього року вже офіційно оформила співпрацю з Луцькою міською радою Прилуцька сільська рада. Тепер такі наміри висловила і Підгайцівська сільська рада. Нагадаємо, що укладання договору можливе на підставі Закону України "Про співробітництво територіальних громад", який своєю чергою прийнятий в рамках реформи місцевого самоврядування. Підписання договору передбачає комплекс спільних заходів, що здійснюють органи місцевого самоврядування суб'єктів співробітництва за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел, і спрямовані на соціально-економічний, культурний розвиток територій.

Як зазначив Микола Романюк, перспектива підписання договору у 2017 році є, адже зроблено уже кілька кроків у цьому напрямку і є розуміння з обох сторін. Зокрема, вже обрано об'єкт співпраці – будівництво дитячого садочка на території сільської ради.

Зі слів Юрія Семенюка, населення сільської ради близько 7-ми тисяч людей, а дитячий садочок тільки один. Тож проблема дошкільного закладу дуже гостра. Кошторис об'єкту становить 26 млн грн, а тому зрозуміло, що таких коштів у місцевого бюджету немає. До слова, з районного бюджету виділено 700 тис грн.

Відтак, Володимир Гунчик висловив пропозицію включити цей об'єкт до переліку об'єктів, що фінансуватимуться з фонду регіонального розвитку.

"Зараз йде формування заявок, тому від вас повинна надійти офіційна пропозиція до 20 січня. Робіть заявку і будемо працювати", – зазначив він.

Разом із цим, голова облдержадміністрації нагадав про умову співфінансування з місцевого бюджету в розмірі 10 % вартості об'єкту.

"Ви повинні гарантувати співфінансування. 2,6 млн грн повинно бути з місцевого бюджету: тобто з районного, з сільського чи з обох одночасно", – наголосив Володимир Гунчик.

"Підписання меморандуму про співпрацю у 2017 році дасть можливість провести дуже багато роботи", – додав він.

Окрім цього, говорили і про проблеми Прилуцької сільської, яка вже задекларувала свою співпрацю з Луцькою міською радою. Зі слів Валентина Арчибасова, більшість населення висловили бажання обслуговуватись у поліклініках міста Луцька, але на це потрібні кошти. Тож попередньо була домовленість, що з нового року частину медичної субвенції Прилуцької сільської ради передадуть у бюджет міської ради. Однак районне керівництво відмовило, мотивуючи відсутністю коштів.

Відтак, голова облдержадміністрації, поспілкувавшись телефоном з головою Ківерцівської райдержадміністрації Валерієм Ткачуком, дав доручення повернутись до цього питання і ще раз усе розрахувати.

Ще одне питання, порушене Прилуцьким сільським головою, стосувалось кладовища, а зокрема відсутності місця для нового. З його слів, єдина земельна ділянка, де можна зробити нове кладовище, має на своїй території трубопровід "Прикарпаттранс", що своєю чергою створює обмеження. Василь Василенко також зазначив, що Держземагенство працює над тим, аби ліквідувати трубопровід з цієї ділянки, тим більше, що він давно вже не працює і частинами демонтований, зокрема у Ратнівському районі.

"Перше – потрібно разом з Держземагенством ще раз обстежити територію, аби знайти місце для кладовища. Друге – потрібно знайти мотивацію демонтажу цього трубопроводу, аби це обмеження зняти. Якщо потрібно – навіть через суд. Доти це питання залишається відкритим", – відповів на це Гунчик.

Надрукувати
мітки:
коментарів