Поділитись:

Хто увійшов до складу нової атестаційної комісії волинської поліції

П'ятниця, 30 грудня 2016, 12:01

При Головному управлінні Національної поліції у Волинській області нещодавно створили нову атестаційну комісію №8, яка розглядає питання відповідності працівників поліції займаним посадам і може підвищувати їх. Загалом до неї увійшло 18 членів, з яких лише двоє – представники громадськості, а решта – самі працівники поліції і ветерани органів внутрішніх справ.

Про це на запит "Четвертої влади" повідомили в Головному управлінні Національної поліції у Волинській області.

На початку 2016 року на Волині й в інших областях пройшла атестація працівників поліції. Для цього при управліннях поліції створили по кілька атестаційних комісій та апеляційні атестаційні комісії. Через них пройшов майже весь особовий склад поліції, частина – заочно.

Ці атестаційні комісії формувалися Центром рекрутингу у Києві. Приблизно половина складу кожної такої комісії складалася із представників громадськості, а інша половина – з працівників поліції. В середньому до комісії входило 4-5 членів та голова. Допоки громадські активісти перебували в складах комісій, атестація проходила під пильним оком громадськості.

В якийсь момент громадські активісти почали виходити із комісій через "протягування" через комісії одіозних поліцейських. Статистика показала, що якщо до цього відсоток звільнень становив близько 15-20%, то після виходу активістів – не перевищував 5%.

Динаміка звільнень службовців атестаційними комісіями до та після виходу із них громадських активістів><span class=Динаміка звільнень службовців атестаційними комісіями до та після виходу із них громадських активістів

На Волині атестаційні комісії діяли до кінця лютого – початку березня цього року. Значна частина поліцейських, в тому числі і серед керівного складу, втратили свої посади. Багато з них стали оскаржувати свої звільнення через суди.

В Головному управлінні Нацполіції на Волині 9 грудня створили нову атестаційну комісію №8. Однак на сайті волинської поліції жодним чином не повідомляли про створення комісії і тим паче не опублікували списку осіб, які до неї увійшли.

Громадські активісти, які перебували в атестаційних комісіях минулої зими-весни, обурені. Тоді було оголошення про набір в комісію, а списки осіб, які увійшли до комісій, опублікували на сайті.

Відбір до комісій також проводився прозоро і переважно з дотриманням співвідношення: 50% поліцейських і 50% активістів. Тепер же, кажуть, таке враження, що на вищі посади хочуть повернути тих, кого понизили навесні.

"Перед тим, як запустити процес переатестації у лютому, коли ми були членами комісій, списки цих шести атестаційних комісій були оприлюднені на сайті поліції, – розповідає представниця однієї з атестаційних комісій поліції, які діяли минулої зими, Марія Доманська. – Список цієї нової комісії взагалі нікому не відомий, тобто лише запитом на інформацію можна його дізнатися. Я телефонувала керівнику прес-служби і запитувала, чому цей список не оприлюднений, а він каже, що це не закрита інформація, можна запитом отримати. Тобто він навіть не зрозумів, що такий список є апріорі публічним і він має бути оприлюднений".

На офіційному сайті волинської поліції не розміщено ані оголошення про відбір до атестаційної комісії №8, ані затвердженого списку членів цієї комісії.

Вперше журналісти і активісти дізналися про роботу такої комісії із оголошення на сайті поліції від 10 грудня про проведення першого засідання такої комісії. І одразу ж вона розглянула питання про підвищення на службі Анатолія Петрушина, який до весняної атестації був заступником начальника волинської поліції, але був пониженим. Тепер же може повернути собі посаду.

Перше повідомлення про нову атестаційну комісію на сайті волинської поліції><span class=Перше повідомлення про нову атестаційну комісію на сайті волинської поліції

"Коли ми потрапляли в атестаційну комісію, ми проходили співбесіду в рекрутинговій компанії ICITAP. На цій співбесіді був і Петро Шпига, який затверджував списки атестаційних комісій, і представники ICITAP, і Мустафа Найєм був як народний депутат, – розповідає Марія Доманська. Ми проходили відбір, відповідали на провокативні запитання, нас перевіряли на чесність, добросовісність. Також я знаю, що про нас просто дізнавалися інформацію в інших людей, питали, яке в нас минуле, який взагалі імідж в нас в суспільстві і чи варті ми того, щоб бути членами атестаційних комісій. Лише після цього нас сформували в такі комісії".

Зі слів Марії Доманської, члени від громадськості в цій комісії ніяких співбесід не проходили, їх просто запросили бути членами комісій, дали інструкцію і сказали: "Ось такий процес переатестації, за яким ви маєте працювати". Вже навіть ці перші обставини вказують на те, що процес непрозорий.

"В наших атестаційних комісіях було шість членів і обов'язково мав бути баланс 50% громадських активістів і 50% представників поліції, і то різних департаментів, які не мають бути між собою пов'язані. В цій комісії, як мені відомо, 16 людей з поліції і двоє громадських активістів", – зазначила вона.

Марія Доманська каже, що атестаційна комісія мала б приймати одне з чотирьох рішень: підвищення на посаді, пониження, залишення на своїй посаді, або звільнення. Натомість ця комісія розглядає питання лише про підвищення.

"Фактично, сам сенс переатестації полягає в тому, щоб визначити, чи людина є профпридатною. В цьому випадку атестаційну комісію створили виключно для підвищення, тобто просування по службі і без проведення конкурсу. Тут в мене виникає питання: яким чином можна просувати людину по службі без проведення конкурсу, якщо в інструкції чітко написано, що співбесіді в атестаційній комісії передує здача тестів на логіку і знання законодавства, а також здача фізичних нормативів, а після цього вже проведення співбесіди. В оголошенні про цю комісію, що стартує її робота, було чітко написано, що комісія створена для підвищення осіб і без конкурсу", – обурюється громадська активістка.

Інша членкиня однієї з атестаційних комісій минулої зими Ірина Мусій вважає, що робота нової комісії є суто формальною: підвищують усіх.

"Про комісію я дізналась, коли побачила інформацію на сайті поліції, – каже Ірина Мусій. – Також невідомо, як відбувався відбір. Взагалі дивно, що вона запрацювала саме тепер, і що в поліції говорять про її відкритість і публічність, оскільки коли ми працювали в комісіях, то все було навпаки. Також, наскільки я знаю, комісія лише приймає рішення по тих, хто мріє про підвищення по службі, і вона не ухвалює негативних рішень, навіть попри те, що навесні більшість із претендентів ми понизили. Я вважаю, що робота такої комісії є абсолютно формальною".

Щоб розібратися, на підставі чого і чому створили нову атестаційну комісію, журналісти "Четвертої влади" звернулися до поліції із запитом.

"Атестування працівників поліції проводиться у відповідності зі статтею 57 Закону України "Про Національну поліцію" та згідно з вимогами Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських, затвердженої наказом МВС України від 17.12.2015 року.

Даною інструкцією передбачено створення в територіальних органах поліції атестаційних комісій. Персональний склад таких комісій після погодження керівником Національної поліції України затверджується наказом начальника відповідного Головного управління Національної поліції", – йдеться у відповіді на запит "Четвертої влади".

Тобто, нову атестаційну комісію створили за тими ж нормами, за якими створювали атестаційні комісії і минулої зими. Однак у зовсім іншому складі.

Її персональний склад погодив тимчасовий виконувач обов'язків голови Національної поліції Вадим Троян і наказом від 12 грудня затвердив керівник волинської поліції Петро Шпига. Загалом до неї увійшло 16 членів, секретар та голова.

Головою комісії стала заступник начальника волинської поліції Наталія Пасічник.

Секретар – заступник начальника відділу комплектування управління кадрового забезпечення управління поліції Наталія Саржан.

Членами комісії стали:

- підполковник поліції Козак Сергій Ростиславович, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області – керівник патрульної поліції;

- підполковник поліції Ковальчук Віталій Степанович, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП;

- підполковник поліції Березинський Юрій Миколайович, начальник відділу логістики та матеріально-технічного забезпечення ГУНП;

- Іванський Валентин М'ячиславович, начальник управління інформаційної підтримки та координації поліції "102" ГУНП;

- майор поліції Шукалович Олег Анатолійович, начальник управління карного розшуку ГУНП;

- підполковник поліції Мартинюк Павло Ростиславович, начальник відділу соціально-психологічної роботи та проходження служби УКЗ ГУНП;

- підполковник поліції Хімуля Олександр Іванович, старший психолог відділу соціально-психологічної роботи та проходження служби УКЗ ГУНП;

- Забожчук Оксана Володимирівна, завідувач сектору правового забезпечення ГУНП;

- підполковник поліції Матвейцев Леонід Васильович, начальник управління внутрішньої безпеки у Волинській області ДВБ Національної поліції України (за згодою);

- Малашко Олександр Євгенійович, директор Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (за згодою);

- майор поліції Мірчук Дмитро Олександрович, заступник начальника управління – начальник відділу протидії кіберзлочинності у Волинській області Поліського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України (за згодою);

- Буравський Володимир Антонович, голова Волинської обласної профспілкової організації атестованих працівників (за згодою);

- Шелепін Сергій Володимирович, голова Ради ветеранів ОВС Волинської області (за згодою);

- Чуйко Олександр Петрович, голова Волинського відділення громадської організації "Українська секція Міжнародної поліцейської асоціації" (за згодою);

- Д'яченко Андрій Володимирович, представник ТСЗСУ та ВМФ "Цивільний корпус "Азов" (за згодою);

- Крикун Андрій Петрович, представник громадського об'єднання "Волинський світанок" (за згодою).

Посилаючись на статтю 57 ЗУ "Про Національну поліцію" у волинській поліції, зазначають, що атестація поліцейських проводиться при призначенні на вищу посаду, для вирішення питання про переміщення на нижчу посаду через службову невідповідність, для вирішення питання про звільнення зі служби в поліції через службову невідповідність.

"Рішення про атестування приймає керівник поліції, керівники органів (ГУНП, закладів, установ) поліції стосовно осіб, які згідно із законом та іншими нормативно-правовими актами призначаються на посади їхніми наказами", – йдеться у відповіді на запит.

Також в поліції повідомили, що станом на 26 грудня атестаційна комісія уже провела три засідання, на яких розглядалися питання щодо "визначення відповідності поліцейських області займаним посадам, а також перспектив їх призначення на вищі посади (без проведення конкурсу)". 29 грудня відбулося четверте засідання комісії.

Секретар новоствореної атестаційної комісії №8 – заступник начальника відділу комплектування управління кадрового забезпечення управління поліції Наталія Саржан розповіла, що нову комісію створили, аби можна було оперативно проводити її засідання і не викликати людей з Міністерства, яким незручно діставатися Луцька. Комісія буде діяти на постійній основі.

"Ті всі шість комісій, а потім і сьома, їхніми членами були в основному представники Міністерства внутрішніх справ, і їм доїжджати, коли нам проводити засідання, було не зовсім зручно, тому в нас була створена на підставі законодавства та інструкції 1465 наша комісія, яка діє на постійній основі в нас на місці і засідати може в тому випадку, коли є така необхідність", – каже Наталія Саржан. – Відбір здійснювався ще тоді перший, минулої зими, тому що всі члени цієї комісії від громадськості були запрошені за результатами того відбору, а інші члени комісії були затверджені т.в.о. голови Нацполіції, а голова і секретар комісії були визначені начальником і затверджені також керівником Нацполіції".

На запитання про те, чому тільки двоє представників громадськості, чому немає співвідношення 50/50, Наталія Саржан відповіла, що немає в законодавстві ніде визначення, скільки повинно бути активістів, журналістів. Там чітко передбачено, що саме можуть до комісії залучатися такі категорії осіб.

Також вона зазначила, що не передбачено оголошення цієї комісії шляхом висвітлення на сайті. Оголошення про відбір не робили, бо не було такої необхідності.

Наталія Саржан додає, що на усіх чотирьох засіданнях нова комісія розглядала питання про підвищення осіб на службі.

"Атестаційна комісія вправі приймати будь-яке з чотирьох рішень, які передбачені інструкцією. На чотирьох цих засіданнях розглядалися лише ті кандидати, які за результатами попереднього атестування займаним посадам відповідали, і ті, яким на сьогодні запропоновано обійняти вищі посади", – каже секретар атестаційної комісії №8.

Що стосується того, чи вони проходили перед співбесідою з атестаційною комісією якісь тести, то Наталія Саржан зазначила, що нічого не проходили, були зараховані результати тестування ті, які були під час проведення попередньої атестації взимку, якщо результати були позитивні.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
11:39
26 березня 2024
25 березня 2024
18:47
23 березня 2024
13:20
20 березня 2024