Поділитись:

Реформа ДСНС та волинські реалії

Субота, 31 грудня 2016, 12:00
Реформа ДСНС та волинські реалії

В Україні стартувала реформа державної служби надзвичайних ситуацій. Відповідно, й на Волині варто невдовзі очікувати змін.

На початку осені міністр МВС України Арсен Аваков оголосив про масштабне реформування ДСНС, що планують завершити у 2020 році. В Україні планують створити добровольчі пожежні бригади. Реформу спочатку впроваджуватимуть у Дніпрі, у Донецькій, Київській, Вінницькій, Тернопільській та Львівській областях.

За даними аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом", реформатори планують підвищити заробітну плату пожежників та рятівників ДСНС до рівня оплати праці патрульної поліції. Також у МВС планують оновити парк авто, якими користуються пожежники, адже зараз чимало машин нагадують музейні експонати. Нову техніку планують отримати за кошти міжнародних донорів, іншу частину коштів – з державного бюджету.

Також реформаторам варто звернути особливу увагу на форму, яку закуповує ДСНС пожежним. У розслідуванні журналістки Надії Бурдєй для програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" йдеться про те, що форма українського виробництва прогорає за лічені секунди. А цю форму купує ДСНС. Рік тому, після пожежі на нафтобазі БРСМ, пожежники навіть виходили на мітинг з вимогою покращити їхнє технічне забезпечення.

Добровольчі пожежні бригади – не є новим терміном для України. Зокрема, в Бориспільському районі діє команда "Штурм", вона почала працювати з власної ініціативи. У селі Дерцен на Закарпатті з 2005 року працює церковна команда пожежників-волонтерів. У ній 32 рятувальника, достатньо техніки і фінансується вона за підтримки громадян та прихожан церкви.

У країнах ЄС успішно працюють добровольчі пожежні бригади. Наприклад, у Польщі є Добровільна пожежна бригада. Там працюють люди, які з власної ініціативи зголосилися бути у цьому пожежному формуванні. Загалом за гасіння пожеж в Польщі відповідає Державна пожежна служба.

За інформацією аналітиків Інформаційної кампанії "Сильніші разом!", за участь у ліквідації пожеж та інших кризових ситуаціях, а також за участь в тактичних навчаннях добровольці отримують винагороду в розмірі від 10-15 злотих за годину. Також добровольці мають право на безкоштовне проходження медичного огляду, забезпечення засобами індивідуального захисту, спорядженням, а також застраховані на випадок травм під час виконання завдань. Основна частка витрат на фінансування добровольців лягає на місцеве самоврядування.

Як пише українсько-польська газета "Волинський Монітор", перші добровільні пожежні команди на польській землі були зареєстровані в другій половині ХІХ століття, найстаріша з'явилася приблизно 150 років тому. В сучасному вигляді Добровільне пожежне товариство Польщі виникло у 1991 році. Серед добровольців-пожежників є багато пенсіонерів.

На Волині поки немає добровільних пожежних бригад

На Волині всього 925 працівників беруть участь у ліквідації надзвичайних ситуацій та гасінні пожеж. В управлінні ДСНС України у Волинській області добровольчі місцеві пожежні бригади не працюють.

Про це стало відомо у відповіді на інформаційний запит від управління ДСНС у Волинській області. Також там повідомили про кількість пожеж у 2015 та 2016 роках і технічне забезпечення.

На території Волинської області протягом 2015 року зареєстровано 1388 пожеж, у 2016 році 1199 (станом на 14 грудня). У Луцьку та Луцькому районі протягом 2015 року зареєстровано 217 пожеж, протягом 2016 року – 226 (станом на 14 грудня).

Внаслідок пожеж протягом 2016 року на території Волинської області загинуло 27 людей. Пожежників серед загиблих не було.

Робочий спецодяг пожежних видають у встановлені терміни за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету ДСНС України, а також виготовляють у швейній майстерні аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНС України в області за рахунок коштів спеціального фонду Державного бюджету.

На балансі підрозділів УДСНС України в області перебуває 122 пожежних автомобілі. У період з 2007 року до 2009 року за кошти державного бюджету централізовано закуплено та отримано за наказами ДСНС України 35 одиниць пожежної спеціальної техніки для підрозділів управління ДСНС України в області. У 2013 році закуплено два пожежних автомобілі за кошти Європейського союзу.

24 грудня цього року на базі у Луцьку передали 4 пожежних автомобілі рятувальникам Волині загальною вартістю 15 млн 081 тис 560 грн. Про це пише сайт 0332.ua.

Цікаво було дізнатись думку керівництва ДСНС України у Волинській області про реформу та про те, чи достатнє технічне забезпечення в пожежників. Однак начальник сектору зв'язків із ЗМІ та роботи з громадськістю
УДСНС України у Волинській області Володимир Нестеров спочатку сказав написати питання на пошту, пообіцяв, що відповідь на лист журналістки буде надана. Однак за тиждень відповіді так і не надіслав.

Сільський голова села Дерно Олександр Гуч з позитивом ставиться до впровадження добровольчих пожежних бригад на Волині. Також згадав про позитивний досвід Польщі, де там добровольчі бригади успішно працюють.

Водночас, Олександр Гуч зазначив, що його не влаштовує, як працюють пожежники, які приїжджають у село Дерно.

"Буває, що приїжджають пізно. Це взагалі нікуди ні в які рамки не лізе. Буває лісова пожежа, телефонуєш на 101, кажеш, що така ситуація. І в результаті я сам бігаю, як індіанець з лопатою і гашу пожежу", - зазначив сільський голова.

З його слів, зараз в селі планують разом з польськими партнерами в рамках одного грантового проекту створити пожежну частину в селі Дерно.

"Має бути купівля однієї машини, як мінімум 7 комплектів захисного одягу та протипожежного спорядження. Також має бути ще навчальний клас протипожежної безпеки в школі. Є така ідея цікава. Наразі подається заявка, чи пройде перше коло – це ще питання", – зазначив він.

Автор: Мая Голуб

Надрукувати
мітки:
коментарів