Поділитись:

Головне у Луцьку: ТОП новин тижня

Неділя, 20 листопада 2022, 21:00
Головне у Луцьку: ТОП новин тижня

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за минулий тиждень:

Про те, що у Луцьку почали масово робити свердловини у дворах багатоповерхівок

Головне у Луцьку: ТОП новин тижня 

У Луцьку люди переживають, чи матимуть що пити у випадку, якщо місто буде повністю знеструмлене через російську агресію. Тому мешканці будинків гуртуються та бурять механічні свердловини просто на прибудинкових територіях. Попри очевидну вигоду у випадку військового загострення, така діяльність може нести й неабиякі ризики чи просто бути марною.

Про це написав у фейсбуці депутат Луцької міської ради від Громадянського руху «Свідомі» Андрій Лучик.

Він повідомив, що поспілкувався з цього приводу з відділом екології Луцькради та директором Луцькводоканалу. На основі спілкування зі спеціалістами депутат зробив декілька висновків:

  1. Луцькводоканал запевнив, що навіть при відсутності електропостачання в місті вода буде на рівні перших поверхів, адже на станціях водозабору є можливість оперативно перемикнутися на дизель-генератори.
  2. При загостренні воєнних дій на Волині частина мешканців виїде в інші регіони, як це було 24 лютого. Тоді в перші дні споживання води в місті впало в рази. Тобто очевидно, що води потрібно буде набагато менше, ніж зараз.
  3. Воду зі свердловини у дворі можна буде використовувати лише як технічну. Адже у наших водоносних шарах дуже багато заліза, яке потрібно відфільтровувати. Якщо, наприклад, попрати білу білизну у такій воді, то вона стане помаранчевою.
  4. Водоносні шари знаходяться на глибині 30-40-50 метрів (в залежності від місця). Для того, щоб вручну підняти воду з такої глибини, потрібно буде докласти неабияких зусиль.
  5. Для влаштування свердловини в дворі потрібно брати дозвіл на водокористування в Управлінні екології Волинської ОВА. Самочинна діяльність може каратися штрафами та іншими заходами примусу.
  6. Буріння має здійснювати ліцензована організація. Адже довкола свердловини повинна бути водоохоронна зона. У випадку недотримання певних норм і правил вода може перетворитися з технічної в отруйну.
  7. Навіть, якщо буде критично пошкоджений водогін, то водоканал організує підвіз води. Тому директор водоканалу рекомендує вкладатися не у свердловину, а в ємності (наприклад, 250-літрові бочки), в яких може зберігатися запас води для ОСББ.

Андрій Лучик додав, що, зрештою, кожен сам має право вирішувати, як максимально убезпечити себе від можливих загроз, але це потрібно робити виважено і в рамках чинних норм і правил.

«Лучани налякані, тому власноруч намагаються вирішити свої проблеми. Тому з приводу водозабезпечення в місті потрібно проводити більш ретельну інформаційну роботу, щоб люди не хвилювалися і могли ухвалювати виважені рішення», – додав він.

Про те, що у Ковелі ракета влучила в об‘єкт енергетичної інфраструктури

Головне у Луцьку: ТОП новин тижня 

Ворог влучив в об‘єкт енергетичної інфраструктури в Ковельському районі. Інформацію про потерпілих з‘ясовується. На місці працюють відповідні служби.

Пр це повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

У зв‘язку з цим на Волині можливі перебої  з електропостачанням.

«Запасіться усім необхідним: вода, ліхтарики, павербанки тощо. Повідомте про це всіх, хто не користується соцмережами, щоб вони теж були готові», – написав Погуляйко.

Про скандальну студентську вечірку у луцькому клубі Versailles

Головне у Луцьку: ТОП новин тижня 

Користувачів мережі обурила вечірка до Дня студента, яка відбулася ввечері 17 листопада у луцькому клубі Versailles. 

Лучанка Дарина Коваль опублікувала у своєму інстаграмі допис про те, наскільки недоречною є така вечірка. 

«Це повна зневага до людей, особливо до тих, хто зараз воює і боронить ваші сраки.  Замість танців ви могли б організувати просто благодійний фонд. Кожен підключився би, хай не по 200 грн, але достатня сума зібралася б. Нехай усім організаторам і всім присутнім буде на совість, і щоб ці обличчя снились вам кожну ніч. І це лише ті ,про кого відомо, що загинули за сьогоднішню добу. Це наші Волиняни, наші Воїни, але ще скільки зниклих безвісти життів...» – написала Дарина.

Допис Дарини зібрав понад сім сотень вподобань. Користувачі у коментарях засуджують поведінку молоді, яка прийшла на цю вечірку, а також організаторів заходу. 

Організатором цього дійства став лучанин Віктор Церпіш, який є засновником організації «Party Lutsk» та з березня 2021 року – радником голови Луцької районної ради Олександра Омельчука. 

Віктор у коментарі журналістам розповів, що близько місяця сумнівався, чи варто проводити цю вечірку, але все-таки через «великий запит від студентів», вирішив провести першу дискотеку за час війни.

Зрештою голова Луцької районної ради Олександр Омельчук звільнив радника на громадських засадах Віктора Церпіша. Відповідне розпорядження було підписане сьогодні, 18 листопада. Таке рішення викликане обурливою поведінкою Віктора Церпіша в час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів