Поділитись:

Кому і на що в Луцьку бюджет роздавали

Четвер, 21 січня 2016, 17:51

Майже 8 годин депутати міськради сперечались як, кому і на що розподілити 1,377 мільярда гривень з бюджету на 2016 рік.

Видатки збільшилися у порівнянні з 2015 роком, бо Кабінет Міністрів додатково передав на бюджет міста нові статті витрат.

Обсяг загального фонду становитиме 448,3 мільйона гривень, спеціального – 46,7 мільйона гривень, бюджет розвитку – 141 мільйон гривень.

Які ж зміни у видатковій частині бюджету відбулися в 2016 році з'ясовував "Конкурент".

Щоб діти були ситі, лікарні працювали, а пільговикам на проїзд вистачало

Значні зміни відбулися у фінансуванні освітньої галузі. Новою статею витрат для міської казни стали 42 мільйона гривень, які в 2016 році потрібно буде виділити на фінансування п'яти ПТУ. Всі попередні роки заклади профтехосвіти фінансувались за рахунок субвенції з державного бюджету.

"У ПТУ, які знаходяться у Луцьку, навчається 26% лучан, решта - діти з області. Тому ми звернулися до обласної ради з листом щодо співфінансування професійно-технічної освіти", - зазначив міський голова Микола Романюк.

Не подбала держава в 2016 році й про оплату харчування учнів 1-4 класів. Тому міськрада вирішила підтримати луцькі сім'ї й виділила на це з бюджету 3,5 мільйона гривень. Проте з вересня батьки змушені будуть платити за обіди своїх дітей самостійно. Що ж до пільгових категорій школярів, то як і раніше, їх годуватимуть безплатно. Тобто на харчування пільгових категорій учнів виділять1,5 мільйона гривень, а для дітей учасників АТО – 2 мільйона гривень.

Читайте також: З БЮДЖЕТУ ЛУЦЬКА ХОЧУТЬ ВИКРОЇТИ КОШТІВ НА МОЛОЧКУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Знайшлися додаткові видатки і на медичну галузь, адже медична субвенція зменшилася майже на 7 мільйонів гривень.

"Медична субвенція дала змогу забезпечити оплату праці з нарахуванням та частково видатки на медикаментозне забезпечення амбулаторного прийому в центрах первинної медико-санітарної допомоги та дитячої поліклініки", - повідомила провідний економіст централізованої бухгалтерії при управлінні охорони здоров'я Луцької міської ради Наталія Артамонова.

Інші витрати на утримання установ, за словами Наталії Артамонової, зокрема оплата комунальних послуг, харчування хворих, безкоштовне медикаментозне забезпечення пільгових категорій громадян, надання невідкладної медичної допомоги та повірка медичного обладнення будуть фінансуватися з бюджету міста.

Проте, вперше в 2016 році мешканці територіальної громади, яка знаходиться поблизу обласного центру, виявили бажання допомогти.

"До нас звернулися мешканці Смолигівської територіальної громади, які передали свою медичну субвенцію в сумі 407,4 тисяч гривень для Луцького центру первинної допомоги. Вони віддають нам цю субвенцію, а ми в свою чергу будемо надавати медичні послуги мешканцям цієї територіальної громади, які будуть набагато кращими ніж в сільському населеному пункті", - розповіла начальниця відділу управління фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова.

В міській раді вважають, що передача територіальними громадами субвенцій міському бюджету дуже актуальне питання на даний час. Адже близько 800 дітей, які є жителями прилеглих сіл, навчаються в дошкільних закладах Луцька. Утримання однієї дитини в садочку обходиться місту майже 12 тисяч гривень в рік, тому депутати найближчим часом будуть розглядати питання, щоб фінансування таких дітей відбувалося за рахунок субвенцій територіальних громад.

Не подбала держава і про проїзд пільгових категорій населення. Довелося виділити кошти з міського бюджету і підприємству електротранспорту.

Компенсують 18 мільйонів гривень всім пільговикам та ще 2 мільйони гривень для оплати 50% вартості проїзду для учнів та студентів.

Кому найбільше вділили з бюджету

Найбільше коштів з міського бюджету розвитку отримає Департамент житлово-комунального господарства. Тому для забезпечення необхідного рівня і якості житлово-комунальних послуг населенню міста виділять 97,7 мільйонів гривень.

Начальник департаменту житлово-комунального господарства Іван Кубіцький каже, що найбільше коштів доведеться освоювати по послугах по утриманню міста.

На капітальний ремонт доріг в 2016 році з бюджету розвитку отримали - 8 мільйонів 500 тисяч гривень

"На капітальний ремонт доріг в 2016 році з бюджету розвитку отримали - 8 мільйонів 500 тисяч гривень. Також великі суми коштів надійдуть на ремонт прибудинкових територій та реконструкцію мереж зовнішнього освітлення", - зазаначає Кубіцький.

Управління капітального будівництва на чолі з Леонідом Карабаном отримає з бюджету розвитку кошти в сумі 36,1 мільйона гривень. Найбільш жваво обговорювали депутати ремонт покрівлі на вулиці Богдна Хмельницького, 21 на який передбачено 1 мільйон 300 тисяч гривень. В очільника управіління запитали звідки взялася така сума і згідно якого кошторису її обраховували. Проте, Леонід Карабан не зміг докладно відповісти на це питання і тільки знизав плечима, сказавши, що суму спрогнозували приблизно.

Запланували в 2016 році також провести реконструкцію та розширення центральної вулиці міста.

"Є пропозиція в Миколи Романюка виконати капітальний ремонт проспекту Волі до повороту на вулицю Чехова. Але це питання планують обговорити з громадськістю", - зазначає голова бюджетної комісії Павло Данильчук.

Оскільки ця стаття витрат не прописана в бюджеті, питання окремо затверджуватимуть на сесії.

***

Отже, видатки міської казни в 2016 році значно збільшаться. Обсяги державних субвенцій на медицину та освіту не забезпечують повноцінного функціонування установ, тому потрібно шукати додаткові кошти з місцевого бюджету.

Збільшилися і видатки соціального спрямування.

"Дитячі виплати і виплати по субсидіях збільшилися майже вдвічі, враховуючи те, що зараз надаються субсидії всім", - зазначила Лілія Єлова.

Хоча бюджет регіонального розвитку порівняно з минулим роком зменшився, у зв'язку з додатковими зобов'язаннями Уряду, проте в міській раді запевняють, що коштів на фонд заробітної плати працівників бюджетної сфери вистачає. Якщо в якійсь частині витрат не вистачатиме субвенцій, то бюджет повністю матиме можливість цю різницю погасити.

Читайте також: ЯКІ ПОПРАВКИ ВНЕСЛИ ДЕПУТАТИ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКРАДИ В БЮДЖЕТ-2016

Інфографіка: Управління фінансів та бюджету Луцької міської ради

Надрукувати
мітки:
коментарів