Поділитись:

Луцькрада просить Зеленського ветувати зміни до закону про містобудування

Автор: Міла Роспопа |
Середа, 21 грудня 2022, 12:43
Луцькрада просить Зеленського ветувати зміни до закону про містобудування

Фото ілюстративне

У Луцькраді вирішили звернутися до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021). 

Рішення про звернення прийняли під час сесії міської ради у середу, 21 грудня. 

Депутати пояснюють, що ці зміни фактично позбавлять місцеве самоврядування можливості результативно домагатися від забудовника дотримування містобудівної документації. Водночас і держава знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності перекладаються для проведення в «ручному режимі» на експертні організації, що обирає сам забудовник.

При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом. Позбавлення місцевого самоврядування частини його прав є, по суті, порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам.

Відповідна оцінка відображена у зверненнях представників місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадськості. Прикметно, що петиція, якою громадськість просить Президента України застосувати до цього проєкту закону право вето, набрала необхідні 25 000 підписів за лічені години.

«Мене особисто також турбує питання дуже формального отримання дозволу на будівельні роботи, які стосуються пам'яток архітектури. Крім того, хочу, щоб ми були солідарними з позицією тих громадських організацій, які вже висловилися за повернення цього законопроекту на доопрацювання. Асоціація міст України також підтримує повернення цього законопроекту на доопрацювання. Багато ГО, які працюють в сфері антикорупційної діяльності, бачать тут ризики появи корупційних складових. Також мене турбує зменшення впливу міської влади на те, як будуть забудовуватися міста. Це неправильно. Адже громадяни міст мають мати вплив на те, як виглядатимуть міста», – зауважила депутатка Алла Доманська

Алла ДоманськаАлла Доманська
 

У зверненні ідеться, що «Рух «ЧЕСНО», «Центр протидії корупції», «De jure» та низка інших громадських організацій та засобів масової інформації, а також Асоціація міст України вийшли з заявою, де наголосили на тому, що цей законопроєкт треба відтермінувати, адже пропозиції від різних організацій, що були подані на розгляд профільного парламентського комітету, не розглядали і не обговорювались. У зв’язку із наведеним, Луцька міська рада закликає Президента України, відповідно до статті 106 Конституції України, застосувати до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) право вето із наступним поверненням цього проєкту на повторний розгляд Верховної Ради України. 

«Закон, по якому ми зараз розглядаємо звернення, містить багато прогресивних норм, але у ньому є і ряд суперечливих моментів, які ведуть до монополізації контролю у сфері містобудування та можуть закріпити його за приватними структурами без впливу держави чи органів місцевого самоврядування на порушення у сфері будівництва. Оскільки прийняття закону викликало значний резонанс у суспільстві та експертному середовищі, ми підтримуємо це звернення та пропонуємо його повернути у Верховну Раду на доопрацювання», – зазначив депутат від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход. 

Михайло НаходМихайло Наход
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів