Поділитись:

Журналісти NYT ідентифікували псковських десантників, які вбивали цивільних у Бучі

Четвер, 22 грудня 2022, 19:10
Журналісти NYT ідентифікували псковських десантників, які вбивали цивільних у Бучі

Журналісти New York Times ідентифікували десятки військових 234 десантно-штурмової бригади РФ, які у березні 2022 року під час тимчасової окупації Бучі на Київщині вбивали мирних жителів на вулиці Яблонська.

Відео журналістського розслідування розміщене на сайті видання. Про це пише Суспільне.

NYT проаналізував записи телефонних розмов, документи, інтерв'ю з очевидцями та тисячі годин відеоматеріалів, які засвідчують, що російський десантний полк причетний до вбивства десятків цивільних. Їхні тіла були знайдені у будинках, в підвалах і на вулицях Бучі.

Військові десантно-штурмового полку РФ телефонували в Росію з відібраних у вбитих українців телефонівВійськові десантно-штурмового полку РФ телефонували в Росію з відібраних у вбитих українців телефонів
 

Журналісти стверджують, що російській військові відбирали у вбитих місцевих жителів телефони і використовували їх для дзвінків в Росію. Деякі дзвінки вдалося відстежити. Крім того, техніку псковського полку фіксували у місцях обстрілу людей. Також, за даними видання, під час відступу з Бучі підрозділ залишив деяку документацію і особисті записи. В одному з записів був вказаний номер військової частини псковських десантників — в/ч 74268. Також виявили нарукавні нашивки полку.

В одному з особистих записів, що залишили під час відступу з Бучі росіяни, був вказаний номер військової частини псковських десантників — в/ч 74268.В одному з особистих записів, що залишили під час відступу з Бучі росіяни, був вказаний номер військової частини псковських десантників — в/ч 74268.
 

У Бучі зафіксували також і військового, схожого на полковника псковського десантного полку Артема Городилова. На відео видно, що він ходить з охоронцями по Бучі поміж тіл вбитих цивільних. Незадовго до повномасштабного вторгнення Росії Городилов перебував у Білорусі, стверджують журналісти.

В одному з особистих записів, що залишили під час відступу з Бучі росіяни, був вказаний номер військової частини псковських десантників — в/ч 74268.В одному з особистих записів, що залишили під час відступу з Бучі росіяни, був вказаний номер військової частини псковських десантників — в/ч 74268.
 

Загалом NYT ідентифікував 22 десантники псковського полку, які телефонували в Росію з Бучі.

22 ідентифікованих журналістами NYT псковських десантників, які причетні до вбивств мирних жителів Бучі на вулиці Яблонська22 ідентифікованих журналістами NYT псковських десантників, які причетні до вбивств мирних жителів Бучі на вулиці Яблонська
 

Також вдалося встановити особи 36 вбитих мирних жителів на вулиці Яблонська. Видання опублікувало карту виявлених тіл. Водночас наголошується, що журналісти не знають, в кого конкретно стріляли ідентифіковані росіяни.

Результати цього журналістського розслідування планують додати до матеріалів для міжнародних судів щодо воєнних злочинів Росії.

Що відомо про окупацію військами РФ Бучі

Буча була в окупації росіян 33 дні, російські військові на важкій техніці потрапили до Бучі зранку 27 лютого. Того ж дня ракета потрапила у житловий будинок, а міський голова Анатолій Федорук повідомив про перших загиблих.

31 березня російські війська залишили Бучу. Увечері 2 квітня у Міністерстві оборони офіційно повідомили, що усі населені пункти Київської області звільнили від російських військових.

Коли після звільнення Бучі журналісти та українські військові потрапили в місто — там виявили факти масових убивств, деякі тіла були просто на вулиці, деякі — зі зв'язаними за спиною руками. Україна офіційно закликала світ доєднатись до розслідування вбивств мирних людей в Бучі. 14 квітня прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто відвідав Бучу.

8 квітня у місті Буча Київської області почали ексгумацію тіл з братської могили біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих, щоб ідентифікувати людей та встановити обставини їхньої смерті.

Приватна американська компанія Maxar Technologies повідомила, що перші ознаки братської могили біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих у Бучі були зафіксовані на супутникових знімках ще 10 березня.

На території Бучанської громади знайшли та ідентифікували 458 тіл людей, які загинули внаслідок російської військової агресії. Серед загиблих 12 дітей віком до 21 року. 9 серпня У Бучі поховали 15 цивільних, тіла яких не вдалося опізнати. З них — 14 чоловіків та 1 жінка. 8 чоловіків знайшли в Мироцькому, вони були закатовані і розстріляні. На всіх тілах є сліди тортур, поранення в голову і грудну клітину. 11 серпня поховали ще 12 тіл. Із них — двоє жінок, решта — чоловіків. 2 вересня поховали останніх 15 невпізнаних загиблих внаслідок російської військової агресії.

У ЗСУ заявили, що знищили російських військових, які катували цивільних у Бучі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів