Поділитись:

В Афганістані таліби застосували проти жіночої акції протесту водомети

Неділя, 25 грудня 2022, 03:29
В Афганістані таліби застосували проти жіночої акції протесту  водомети

Таліби в Афганістані застосували водомет для розгону жінок, які протестували проти заборони відвідувати університети.

Про це повідомляє BBC.

Десятки жінок, які проводили марш протесту, вигукували гасла: «Освіта — наше право», «Талібан» — боягузи».

Раніше цього тижня таліби заборонили студенткам навчатися у вищих навчальних закладах, що викликало міжнародний резонанс. Таліби заявили, що жінки не носили відповідного ісламського одягу в університеті та спілкувалися зі своїми колегами-чоловіками.

Нова заборона була негайно введена в дію міністром вищої освіти Недою Мохаммадом Надімом 20 грудня, а державним і приватним університетам було наказано заборонити жінкам відвідувати навчання.

Охоронці заборонили сотням жінок заходити до університетів у 21 грудня, через день після оголошення заборони.

Дівчат в Афганістані вже виключили з більшості середніх шкіл.

На початку грудня таліби здійснили першу публічну страту після приходу до влади. Представник уряду Талібану повідомив, що чоловіка вбили на переповненому спортивному стадіоні в південно-західній провінції Фарах після того, як він зізнався у вбивстві. Чоловіка, засудженого за вбивство, застрелив батько його жертви.

Що відомо про прихід Талібану до влади в Афганістані

15 серпня 2021 року бойовики "Талібану" почали наступ на Кабул. Того ж дня в країні оголосили про мирну передачу влади талібам. 31 серпня США остаточно вивели свої війська з Афганістану, таким чином завершивши 20-літню місію. Після відльоту останніх військових літаків контроль над аеропортом Кабула встановили екстремісти з руху "Талібан".

"Талібан" обіцяв не утискати права жінок, але після приходу до влади заборонив жінкам з'являтися у телевізійних драмах. Також жінкам-журналісткам і ведучим наказали бути в кадрі з покритою головою. Раніше "Талібан" наказав дівчатам і молодим жінкам залишатися вдома замість того, щоб ходити до школи.

Мер Кабула наказав жінкам-муніципальним службовцям залишатися вдома, якщо їхню роботу може виконувати чоловік. Таліби стверджують, що їхні обмеження щодо роботи жінок і навчання дівчат є "тимчасовими", а запровадили їх "задля безпеки" дівчат і жінок.

Крім того, колишній керівник релігійної поліції "Талібану" Мулла Нуруддін Турабі заявив, що таліби планують відновити екстремальні покарання, такі як страти та ампутації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів