Поділитись:

Назвали найстабільніші українські банки

Середа, 11 січня 2017, 21:00

Аналітики компанії Atlant Finance 5-й рік поспіль склали рейтинг найбільш стабільних українських банків.

За 4 роки жоден банк з цього рейтингу не було ліквідовано, – повідомляє "Новое время".

Основними критеріями при складанні рейтингу були: здатність банку без затримки повернути депозити, якщо у нього з'являться фінансові проблеми або проблеми з погашенням кредитів та зростання заборгованості клієнтів, а також рівень підтримки акціонерів і держави.

Окрему увагу приділяли фактору власника з точки зору поповнення капіталу та ліквідних ресурсів, що є основою стійкості в стресових умовах. "Жоден банк, який належить державі або міжнародним фінансовим холдингам, не був визнаний неплатоспроможним в останні роки", – коментують упорядники рейтингу.

Близькість до фінансових джерел – один з важливих показників, також при аналізі бралися до уваги: маркетингова політика, фінансова успішність, розвиненість регіональної мережі, рівень менеджменту, джерела фінансування, довіра клієнтів, рівень обслуговування клієнтів, рівень впровадження інформаційних технологій, рівень ІТ безпеки банківських систем.

Доходи банків за 11 місяців сстановили 166,1 млрд грн, а витрати – 185,03 млрд грн.

Депозитні зобов'язання українських банків на 1.10.2016 перевищили 1,125 трлн грн, з яких депозити юридичних осіб – 348,9 млрд грн. депозити фізичних осіб – 410,6 млрд грн. При цьому державні банки контролюють 455 млрд грн або 41 % від усіх розміщених депозитів з урахуванням юридичних та фізичних осіб.

Українські банки за станом на 1 жовтня 2016 року видали кредитів на 943,1 млрд грн, з яких кредити, надані суб'єктам господарювання – 775,7 млрд грн, кредити фізичним особам – 139,6 млрд грн. При цьому державні банки контролюють 320 млрд грн або 34 % від усіх виданих кредитів з урахуванням юридичних та фізичних осіб.

Упорядники вважають таку частку державних банків та їхній вплив на банківський ринок недопустимими, а дії антимонопольного комітету – абсурдними. Така ситуація може призвести до монополізації банківського ринку з боку держави та заважатиме розвитку конкурентоспроможність всієї галузі.

Надрукувати
мітки:
коментарів