Поділитись:

ІТ здає позиції: яких спеціалістів в Україні шукали у 2016

Четвер, 12 січня 2017, 16:34
ІТ здає позиції: яких спеціалістів в Україні шукали у 2016

2016 рік – рік подолання кризових тенденцій, стабілізації і навіть зростання ринку праці.

Про це Громадському радіо повідомила керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Катерина Мащенко.

З її слів, у порівняні з 2015 і 2014 конкуренція знизилась.

"Якщо минулого року конкуренція становила в середньому 5-6 осіб на одне вакантне місце, то цього року ми спостерігали конкуренцію на рівні 2,8 – в середньому 3 кандидати на одну вакансію", - зазначила вона.

Як пояснила Мащенко, роботодавці відкривали певні вакансії, засновували філіали, відділи, департаменти. Тому в українців з'явилася можливість змінити чи знайти місце роботи.

Також Катерина Мащенко розповіла про затребувані професії. З її слів, найлегше знайти роботу в сфері продажів.

"Йдеться про адміністративний персонал, секретарів і офіс-менеджерів. Робочий персонал показав хорошу тенденцію. Цього року стали актуальними професії пекаря, водія, сантехніка, електрика, кур'єра. Але зараз ми говоримо про затребуваність, а не про популярність і престижність. Ці люди потрібні, але їхня заробітна плата нижча, ніж у юристів і економістів, яких на ринку багато", – зазначила вона.

Затребуваними є і сфери маркетингу. Також не складно знайти роботу IT-фахівцям. Хоча, зауважила Мащенко, у 2016 IT-сфера зникла з топ-5 найбільш затребуваних сфер з найнижчою конкуренцією.

Найменша конкуренція серед робочих спеціальностей, адміністративного персоналу, сфери продажу, консалтингу, страхування. А найскладніше знайти роботу топ-менеджерам.

Як повідомила Катерина Мащенко, найбільше вакансій у 2016 році було відкрито в Дніпрі, Харкові та Львові. Хороший ринок показала Одеса. Традиційно найлегше знайти роботу жителям західних областей України.

"Середня заробітна плата за регіонами станвить 4-5 тисяч гривень. У столиці трохи вищий показник – 8-10 тисяч гривень. Тільки 35 % роботодавців в оголошеннях про вакансії зазначають розмір заробітної плати. Вони знають, що претендент на посаду вже на співбесіді буде домовлятися про рівень зарплати. Хоча зараз вже роботодавці починають полювати за фаховими спеціалістами. За результатами опитування, роботодавці у 2016 році підвищували зарплату своїм працівникам на 15-20 %", – зазначила вона.

Надрукувати
мітки:
коментарів