Поділитись:

Навпроти прокуратури чи біля РАЦСу: експерти про пам'ятник Бандері в Луцьку

П'ятниця, 13 січня 2017, 16:35

Дискусія про встановлення пам'ятника Степану Бандері біля луцького РАЦСу триває вже давно. Нарешті, напередодні Нового року, визначилися з датою і вартістю постаменту. Однак рішення про виділення з міського бюджету 350 тисяч гривень на добудову пам'ятника Бандері депутати на сесії так і не підтримали. Щоправда, з'явилася пропозиція змінити місце для постаменту. Депутат міськради Олександр Кравченко запропонував увіковічнити Степана Бандеру у сквері навпроти обласної прокуратури.

Про те, чи варта уваги така ідея та чи взагалі потрібен пам'ятник Бандері в Луцьку, "Конкурент" поцікавився у луцького архітектора Андроша Бідзілі та керівника ГО "Мистецький трамплін", яка, власне, зініціювала створення ""Бандера Square", Романа Гаха.

Архітектор Андрош Бідзіля

"Я ще колись казав і відмовився від участі в журі. Якщо ви його поставите біля будинку урочистих подій, то москалі не будуть на наших дівчатах одружуватися. Це жарт, звісно, але насправді ставити там пам'ятник – це абсурд. Якщо навпроти прокуратури – то, звичайно, там можна, там вулиця Бандери. Я взагалі проти пам'ятників, хоча я автор тих пам'ятників, які стоять в Луцьку. Шевченко, Грушевський – це одне, а щодо Бандери – це неоднозначно. Та й зараз, мені здається, не до пам'ятників взагалі. І люди неоднозначно до цього ставляться".

Керівник ГО "Мистецький трамплін" Роман Гах (облаштовували "Бандера Square")

"Вони хочуть поставити пам'ятник Бандері перед РАЦСом, але кожен адекватний лучанин розуміє, що там йому не місце. Ми насправді проти того, щоб у найближчі 50 років встановлювали пам'ятники і висували історичні постаті на передній план, бо, як бачите, ні до чого хорошого це не приводить. Історія сама покаже і нащадки наші будуть вирішувати, кому потрібно встановлювати пам'ятники".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ХТО ПСЕВДО -, А ХТО ПАТРІОТ. БАТАЛІЇ НАВКОЛО ПАМ'ЯТНИКА БАНДЕРІ У ЛУЦЬКУ

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
01 березня 2024