Поділитись:

Чемпіонат України з футболу – на зимовій перерві: проміжні підсумки УПЛ

Четвер, 19 січня 2023, 12:22
Чемпіонат України з футболу – на зимовій перерві: проміжні підсумки УПЛ

У 2022 році УПЛ стартувала з запізненням, проте на зимову перерву пішла за звичним розпорядком. Оскільки збірна не потрапила на ЧС, ніякої потреби завчасно призупиняти змагання не було. Як і зазвичай, чемпіонат України з футболу повернеться наприкінці зими. Базовою датою для 16-го туру призначено 4 березня, проте перед цим мають відбутися перенесені ігри.

Першими з зимової перерви повернуться Шахтар та Дніпро-1, проте їх лютневі матчі не пов’язані з національною першістю. Адже грати поточні лідери чемпіонату України з футболу будуть у єврокубках. Шахтар 14 лютого зустрінеться з французьким Ренном у рамках стикових ігор Ліги Європи, а Дніпро-1 двома днями пізніше зіграє з кіпрським АЕК на аналогічній стадії Ліги конференцій.

Турнірна таблиця УПЛ заважає однозначно підбивати підсумки

Оскільки наразі чемпіонат на паузі, логічно було б провести проміжні підсумки, щоб зробити якісь висновки щодо лідерів та аутсайдерів ліги. Проте, у поточному вигляді турнірна таблиця УПЛ не сприяє об’єктивності через неоднакову кількість матчів, проведених клубами. Деякі ігри були перенесено через єврокубки, а деякі – через загрозу повітряних атак. Тому чимало команд мають матчі у запасі:

  • половина клубів (8 з 16) провели по 15 турів згідно з запланованим календарем;
  • ще 6 команд (Дніпро-1, Металіст-1925, Рух, Минай, Інгулець та Львів) зіграли по 14 матчів і мають у запасу по одній грі;
  • два клуби (Динамо та Олександрія) провели по 13 ігор.

Найбільше «пощастило» з перенесенням Олександрії. Їх матч 1-го туру проти Дніпра-1 спочатку перенесли на 23 листопада через виступи дніпрян у Лізі конференцій. Але завершити його не вдалося, бо на 9-й хвилині арбітр призупинив гру через повітряну тривогу. Таким чином, цей матч зазнав двох перенесень і тепер буде дограний у лютому або березні 2023 року.

Неоднакова кількість матчів не дозволяє однозначно розставити команди по місцях у турнірній таблиці УПЛ. Наприклад, Динамо хоч і має рівну кількість очок з Шахтарем (по 30), але у гірників є ще 2 матчі у запасі. Так само й Олександрія, попри відставання від киян на 6 балів, потенційно могла б опинитися на 3-й сходинці замість поточної 5-ї.

Чемпіонська боротьба загостриться незалежно від результатів перенесених ігор

Єдине, про що наразі можна казати з упевненістю, – це загострення інтриги у весняних турах. Незалежно від того, чи виграє Шахтар у двох відкладених матчах і чи зможе Дніпро-1 наростити відрив від переслідувачів, нудно точно не буде. Адже уперше за десяток років на трофей навсправжки претендує понад дві команди. Останній раз таке траплялося (якщо не рахувати короткострокові підйоми Зорі на декілька турів) ще у сезоні 2013/2014, коли переміг Шахтар, Дніпро взяв срібло, Металіст – бронзу, а Динамо фінішувало на 4-й позиції. Цього року такого навряд чи варто чекати, але вірогідність почути нове ім’я чемпіона залишається високою.

Автор ua-football: Олександр Риженко - https://twitter.com/Theryzhenko

Надрукувати
мітки:
коментарів