Поділитись:

Вчені знайшли 17-фунтовий метеорит у крижаній Антарктиді

Неділя, 22 січня 2023, 03:45
Вчені знайшли 17-фунтовий метеорит у крижаній Антарктиді

Смілива команда вчених витримала негостинні умови крижаної пустелі Антарктиди, щоб знайти п’ять нових метеоритів, у тому числі майже 17-фунтовий космічний камінь-монстр. Команда вчених уключала дослідницю з Польового музею та Чиказького університету Марію Вальдес, яка підрахувала, що з 45 000 метеоритів, знайдених на сьогодні із крижаної пустки Антарктиди, лише 100 або близько того були такими ж великими, як найбільший член цієї нової копії. який важить 16,7 фунта (7,6 кілограма).

«Розмір не обов’язково має значення, коли справа доходить до метеоритів, і навіть крихітні мікрометеорити можуть бути неймовірно цінними з наукової точки зору, але, звичайно, знайти великий метеорит, як цей, рідко і справді захоплююче», – сказав Вальдес у заяві.

Команда, яку очолював Вінчіан Дебайл, планетолог із Вільного університету Брюсселя (FNRS-ULB) у Бельгії, була першою, хто досліджував нові потенційні метеорні місця, які були нанесені на карту за допомогою супутникових зображень. 

«Відправитися в пригоду, досліджуючи невідомі території, – це захоплююче, але нам також довелося зіткнутися з тим фактом, що реальність на землі набагато складніша, ніж краса супутникових знімків», – сказав Дебайль у заяві. 

Команда запланувала свою екскурсію в Антарктиді влітку наприкінці грудня, але температура в регіоні все ще коливалась на позначці 14 градусів за Фаренгейтом (мінус 10 градусів за Цельсієм). Вальдес сказав, що в деякі моменти під час місії в Антарктиді насправді було тепліше, ніж у Чикаго, але погода здалася команді більш екстремальною через дні, проведені в їзді на снігоходах і походах льодовими полями, а також ночі, проведені в наметах.

З такими холодними умовами навіть у розпал літа Антарктида може здатися малоймовірним місцем для будь-кого, але для мисливців за метеоритами, як ця команда, ця холодна перспектива відкриває унікальні можливості. Це тому, що Антарктида є одним із найкращих місць у світі для полювання на метеорити. Засніжений ландшафт Антарктиди, де було знайдено п’ять метеоритів, у тому числі рідкісний 17-фунтовий монстр.  (Зображення: надано Марією Вальдес)

Антарктида – це пустеля з сухим кліматом, що зменшує кількість вивітрювання, зазнаного метеоритами. Крім того, на білому засніженому ландшафті чорний відтінок цих космічних скель виділяється, коли вони знаходяться на поверхні регіону.

Умови в Антарктиді навіть сприятливі для відкриття метеоритів, які, можливо, затонули під снігом і льодом. Це пов’язано з тим, що бурхливий рух льодовиків, що рухаються проти скелі, може знову оголити метеорити поблизу поверхні. 

Хоча ніхто не заперечує, що найбільший метеорит, знайдений командою, є величезним, це далеко не найбільший або наймасивніший приклад такого космічного каменю, який досяг земної поверхні. Цей рекорд належить метеориту Хоба в Намібії. Хоба має довжину 9 футів (2,7 метра), ширину 9 футів і товщину 3 фути (0,9 метра) і важить близько 66 тонн, або 132 000 фунтів (60 000 кг). Це майже в 7765 разів важче нещодавно відкритого антарктичного метеорита.

Величезний новий космічний камінь та інші метеорити, знайдені дослідниками, тепер будуть проаналізовані в Королівському бельгійському інституті природничих наук, у той час, як члени команди будуть окремо розділяти та вивчати зразки відкладень, які вони зібрали в Антарктиді.

Вальдес із захватом дізнається, які таємниці зберігають метеорити. «Вивчення метеоритів допомагає нам краще зрозуміти наше місце у Всесвіті», – сказала вона. «Чим більший у нас розмір вибірки метеоритів, тим краще ми зможемо зрозуміти нашу Сонячну систему і тим краще ми зможемо зрозуміти себе».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 травня 2024
03 травня 2024
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024