Поділитись:

КОЛИШНІ: чим займається екс-мер Луцька та його заступники

Вівторок, 17 січня 2017, 21:00

У 2006 році лучани довірили управління містом Богдану Шибі, який разом зі своєю командою чотири роки головував в обласному центрі. Його заступниками в цей період були: Анатолій Пархом'юк, Василь Байцим, Владислав Стемковський, Лариса Соколовська, Микола Іванюк, Святослав Зелінський та Петро Гоцалюк. Нині усі вони перебувають "поза стінами" Луцької міської ради, і далеко не кожен лучанин знає, чим же зараз живуть екс-керівники міста.

Саме тому ділове видання Волині "Конкурент" розпитало усіх вищезгаданих чиновників про їхню теперешню діяльність, плани на майбутнє та спогади про минуле і підготувало для вас новий матеріал із рубрики "Колишні".

Ну і як годиться, розпочнемо з попередника Миколи Романюка на посаді Луцького міського голови – Богдана Шиби.

Богдан Шиба

Богдан Шиба – фаховий архітектор, який може похизуватися багатою політично-управлінською кар'єрою. Богдана Павловича тричі обирали депутатом Волинської обласної ради та один раз – Луцької міської ради. Він керував Турійською районною радою та Турійською РДА. Більше року працював на посаді першого заступника голови Волинської ОДА, після чого був обраний Луцьким міським головою.

У розмові з "Конкурентом" Шиба зазначив, що зараз активно займається громадською діяльністю та слідкує за політичною ситуацією в місті.

"Окрім того, що я голова організації "Лучани", допомагаю розвиватися й іншим платформам, особливо молодіжним. Щодо політики, то, звісно, переймаюся. Скажу так: кожна нова влада краща за попередню. Принаймі в перший рік", – розповів екс-мер.

Також Богдан Шиба відповів на питання про можливе відновлення політичної активності.

"Гадаю, що я доріс вже до того, аби йти в президенти. Ну але якщо не вийде, то, можливо, в майбутньому спробую поборотися і за щось менше", – резюмував колишній голова.

Вже після нашої розмови стало відомо, що Богдана Шибу призначили керівником державного підприємства "Волиньстандартметрологія", з чим ми його і вітаємо.

Василь Байцим

Василь Байцим вже потрапляв в рубрику "Колишні", коли "Конкурент" готував матеріал про екс-депутатів Волиньради. Тоді ми говорили про його багату політичну та управлінську кар'єру. Окрім посади заступника міського голови та депутатських мандатів, він був заступником голови Волинської ОДА.

Нині Василь Федорович зосередився на науковій діяльності, працюючи проректором у Волинському інституті економіки та менеджменту та деканом у Старопольському університеті.

Додатково чоловік займається громадською діяльністю, в рамках якої спільно зі своєю командою працює над створенням різних проектів.

"Зараз їх налічується близько 20-ти, усі вони на різних стадіях розробки. Для прикладу, ми хочемо відновити популяцію зубрів, яких на Волині майже не залишилося", – розповів освітянин.

Петро Гоцалюк

Фаховий радіофізик Петро Гоцалюк перед "вояжем" в кабінет заступника Луцького міського голови кілька років пропрацював інженером та встиг здобути досвід ведення бізнесу. Також він був начальником головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської ОДА.

Сьогодні колишній чиновник продовжує займатися розвитком міста, очолюючи "Асоціацію регіонального розвитку", яка розробляє стратегію Луцька та має ряд інших проектів. Окрім цього, чоловік повернувся до підприємницької діяльності, яка полягає у наданні консультацій, проведенні навчання в сфері IT та продажі енергозберігаючого обладнання.

Оцінюючи роботу нинішньої влади, Гоцалюк відзначив активне ведення будівництва в місті та великі успіхи в ремонті дворів і доріг.

Також він пригадав свої роки роботи в органі місцевого самоврядування.

"Справжнім проривом було введення на маршрути лише сертифікованих автобусів у 2007-му. Вже пройшло майже 10 років, і настав час забезпечити лучан екологічнішими автомобілями або активніше замінювати їх на тролейбуси. А ще у 2010-му у Луцьку з'явилися перші теплові пункти. Окрім цього, в 12-й школі ми реалізували дуже хороший проект з енергозбереження", – поділився спогадами екс-заступник міського голови.

Святослав Зелінський

Святослав Зелінський володіє дуже солідним резюме: у минулому він був працівником Волинської держтелерадіокомпанії, секретарем Луцької міської ради та заступником Луцького міського голови Богдана Шиби. Нині чоловік поза політикою, хоча й готовий повернутися.

Під час розмови відразу стало зрозуміло, що управлінська "хватка" в екс-чиновника залишилася. Як виявилося, зараз він очолює ОСББ "Світлий квартал" та намагається привести старий будинок до ладу.

"Ми потихеньку працюємо, хоча й маємо достатньо проблем. Наразі проводимо перші зміни: міняємо "світло" на енергозберігаюче та ремонтуємо аварійні каналізаційні мережі. Плануємо отримати "теплий кредит". Це важка робота, оскільки 50 % людей досі вірять у повернення радянської влади, і слово "кредит" для них дуже страшне", – каже Зелінський.

Лучанин зазначив, що не займався політикою після того, як покинув міську раду. Разом із цим він не виключає можливість свого повернення.

"Не буду пафосно казати, що це потрібно лучанам. Ні, це мої амбіції, я цього хочу. Потрібно визначити, як саме це зробити. Загалому готуюся до активної участі у медійному просторі. Весною, коли потеплішає", – резюмував Святослав Зелінський.

Микола Іванюк

Автор фото:З архіву Миколи Іванюка

Політолог Микола Іванюк, ставши депутатом Луцької міської ради у 2006 році, свого терміну до кінця не допрацював, оскільки в 2008-му зайняв вакантне місце заступника міського голови, керуючого справами виконкому. Після закінчення каденції Богдана Шиби він став радником новообраного мера Миколи Романюка та очолив управління з питань міжнародного співробітництва та туризму.

"Досягненнями того періоду стали 10 міжнародних проектів на суму 1,7 мільйона євро та розробка логотипа Луцька", – пригадує чоловік.

Сьогодні Іванюк – інженер з інвестування "Луцького спеціального комунального автотранспортного підприємства "ЛУЦЬКСПЕЦКОМУНТРАНС".

"Працюю над розробкою Стратегії поводження з твердими побутовими відходами та займаюся залученням інвестицій для підприємства", – розповідає посадовець.

Також Микола Ігорович продовжує свою політичну та громадську діяльність. Він очолює Волинську обласну партійну організацію політичної партії "Громадський рух Миколи Томенка "РІДНА КРАЇНА" та виступає експертом в галузі діяльності недержавних громадських організацій.

"На сьогодні залишаюсь відкритим до спілкування з усіма політичними силами, які прагнуть працювати задля територіальної громади міста Луцька", – резюмував Іванюк.

Анатолій Пархом'юк

Певно, головний реформатор Волинської області Анатолій Пархом'юк свою кар'єру розпочинав вихователем в школі. Через деякий час він почав працювати викладачем кафедри образотворчого мистецтва у Волинському державному університеті імені Лесі Українки.

У 2002 році чоловіка призначили директором центру муніципальних реформ "Луцьк-1432", а в 2006 – обрали депутатом Луцької міської ради. Проте Анатолій Іванович склав свої повноваження та обійняв посаду заступника Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів.

Зараз посадовець очолює "Центр розвитку місцевого самоврядування". Його діяльність передбачає допомогу органам місцевого самоврядування у проведенні реформ та об'єднанні територіальних громад. Також структура, якою керує Пархом'юк, підтримує вже сформовані ОТГ (яких на Волині 15) у питаннях стратегічного планування, економічного розвитку регіону, налагодження роботи виконавчих органів.

Щодо реформи децентралізації в цілому, то екс-заступник міського голови вважає, що основною проблемою її впровадження є "відставання" законодавчих процесів від тих реальних кроків і дій, які виконують органи місцевого самоврядування.

"Багато напрацьованих законопроектів перебувають в стінах Верховної Ради, деякі з них пройшли перше читання, деякі – в комітетах. Але депутати їх поки не прийняли. Надіємося, що невдовзі ситуація зміниться", – розповів він.

Пам'ятає Анатолій Пархом'юк і про своїх колег, з якими працював у команді мера Богдана Шиби.

"З колегами спілкуюся, оскільки вони досить активні. Зокрема підтримуємо зв'язок з Петром Павловичем Гоцалюком. Досвід та практика, які були здобуті в часи спільної роботи, дозволяють багато чого розповісти та пояснити керівникам новостворених ОТГ. Допомогти їм сформувати виконавчі органи влади та реалізувати свої повноваження у всіх напрямках, які стосуються діяльності об'єднаних громад", – резюмував Анатолій Іванович.

Лариса Соколовська

Лариса Соколовська була першим заступником Луцького міського голови при Шибі та трішки втратила ранг і стала заступником голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради, коли керувати містом довірили чинному очільнику Луцька Миколі Романюку.

Нині Лариса Миколаївна "жива та здорова". Вона не працює та не займається ніякою політичною чи громадською діяльністю.

"Зараз я можу назвати себе читачем Ківерцівської бібліотеки, беру тут книжки. Наздоганяю те, на що раніше не мала часу. Звісно, хоч і покинула свою роботу, повністю відійти від тієї діяльності не змогла. І постійно слідкую за ситуацією. Душа болить, коли читаю, які ухвалюють рішення та оголошують запити. Хотілося б відповісти. Відповісти у своєму стилі", – розповіла про своє теперішнє життя екс-чиновниця.

Владислав Стемковський

Владислав Стемковський свого часу працював у команді Луцького міського голови Богдана Шиби, з яким у підсумку в нього не склалися робочі стосунки, і він покинув свою посаду заступника мера. Вже через рік чоловіка запросили працювати у Тернопіль, де він перебуває і досі.

"На той час я займався переважно громадською діяльністю. Спочатку я став членом виконкому та радником Тернопільського міського голови, а вже через півроку отримав посаду заступника", – пригадує посадовець.

Стемковський каже, що Луцьк та Тернопіль дуже схожі за своєю структурою та кількістю населення міста. Проте люди відрізняються: ментальність трохи інша.

"В Тернополі мені довелося зі всіма знайомитися, все починати з нуля. Я погано орієнтувався в назвах вулиць, а тепер вже можу сперечатися в географії міста з місцевими таксистами. Пройшов час, і я адаптувався", – розповідає чиновник.

Працюючи вже в іншому обласному центрі, Владислав Володимирович не забуває про своїх луцьких колег, зокрема і про колишнього шефа.

"Спілкуємося ми нечасто. Саме з Шибою перетинаємося орієнтовно кілька разів на рік. Частіше контактував із Соколовською, коли вона ще працювала в міській раді. Підтримую зв'язок з Яковлевим (Тарас Яковлев – перший заступник Луцького міського голови), інколи бачу Миколу Романюка, спілкуюся з Пустовітом. Та й взагалі нема з міської ради людини, перед якою я б опускав очі", – запевнив Стемковський.

Читайте також: "КОЛИШНІ: ЧИМ ЗАЙМАЮТЬСЯ ЕКС-ДЕПУТАТИ ВОЛИНЬРАДИ"

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29
04 січня 2024
21 грудня 2023