Поділитись:

Як магазини "оминають" готівкове обмеження Нацбанку

Середа, 18 січня 2017, 14:00

Рішення Нацбанку про зниження ліміту готівкових розрахунків за покупки з 150 тис грн до 50 тис грн, оприлюднене в розпал новорічних свят, викликало "бурю" обурення простих українців, які проклинали свавілля влади. Адже тепер, обурювалися вони, їм доведеться зв'язуватися з ненадійними корисливими банками не тільки для покупки транспортних засобів, але навіть ноутбука.

Чи справді все так погано, і українців без попередження позбавили права витратити свій "чесно" зароблений готівка на дорогий шопінг, а торговці взяли вимоги НБУ під козирок і дозволили центробанку погіршити життя покупцям? Це перевірив журналіст видання finclub.

Рішення НБУ вступило в силу 4 січня. Припустимо, бізнесу потрібен був тиждень, з урахуванням перерви на Різдво, щоб почати застосовувати нове обмеження на практиці. Тому журналіст запланував експеримент на п'ятницю 13-е.

Об'єктом "покупки" виступив ноутбук вартістю 53-55 тис грн. Де купувати – інтернет-магазини, спосіб доставки – самовивіз; спосіб оплати – готівка.

Він подав заявки через сайти п'яти великих рітейлерів і став чекати "клювання".

Першими подзвонили з магазину Rozetka. Якщо пропустити опис замовленого товару, то ключові цитати були такі:

– Загальна вартість замовлення буде становити 53 075 грн (...) Ви вказали, що хочете забрати самостійно в магазині на Ярославській, 57. Забрати можна буде сьогодні, так як товар уже перебуває в магазині (...) Оплата готівкою в гривнях, ви вказали (... ) Після нашої розмови вам надійде СМС-повідомлення з номером замовлення.

– Тобто можна буде оплатити готівкою товар?

– Так, обов'язково готівкою, в гривнях оплата. У магазині тільки готівка, так як немає терміналу.

– Я зрозумів, добре.

Все чітко і зрозуміло. У магазині оплата тільки готівкою. Але це тільки перший дзвінок, інші – не менш важливі.

Наступний дзвінок – з інтернет-магазину F.ua, ноутбук за 55 тис грн:

– (...) Готівкою можна буде заплатити, так? – запитую я.

– У гривнях, звичайно, так, можна готівкою 55 тис заплатити.

– Добре, дякую.

Все йде добре.

Третій дзвінок – з інтернет-магазину Deshevshe. Виникли перші незручності, але вони не були пов'язані з НБУ:

Ви замовляли ноутбук (...) Прийшло підтвердження, що товар є в наявності на віддаленому складі (...) Так як товар досить таки дорогий, ми вимагаємо передоплату з вас в розмірі тисячі гривень. Можна або занести до нас в магазин на Кулібіна, або на картку ПриватБанку скинути гроші (...).

– 1 тис грн за передоплатою, а скільки там була вартість?

– 55.

– А решта 54 тис треба буде готівкою заплатити?

– Так.

– Хм, я подумаю ...

Все досить прогнозовано, коли йдеться про ФОП з товарними чеками. Але добре, що в експеримент потрапив інтернет-магазин, за яким стоїть офлайнова торговельна мережа.

Четвертий дзвінок – з інтернет-магазину "Фокстрот".

– (...) Замовлення оформили на ноутбук (...) за 53, 333 грн. Вказали, що хотіли б забрати з магазину в Києві на вулиці (...) Запит на магазин я відправила, (...) резерв за вами буде триматися протягом 36 годин. Протягом цього часу ви можете звернутися в магазин, код з СМС на касі називаєте, вам виносять ваше замовлення, за цією ціною зможете його придбати.

– Я зможу заплатити готівкою, так?

– Так, звичайно.

Далі був дзвінок з конкретного магазину мережі "Фокстрот", в якому перебував необхідний товар.

– (...) До нас надійшов ваше замовлення на ноутбук. Єдине питання: ви коли збираєтеся за ним приїхати?

– Думав, завтра вийде.

– Добре, дивіться, у зв'язку з новими постановами Нацбанку там є маленький нюанс, що більше 50 тис в касу внести готівкою не можна, тому я просто повинен вас заздалегідь попередити, що ... Ви готівкою хочете розраховуватися, не карткою?

– Ну, планував, так.

– Готівкою, так? Добре, просто треба буде зробити сертифікати (...).

– Так що мені треба буде зробити?

– Заздалегідь зателефонувати, щоб я підготував сертифікат, тому що всі покупки більше 50 тис робляться через сертифікат. Тобто сума розбивається.

– А що таке сертифікат?

– Сертифікат – це, грубо кажучи, знаєте, як робиться подарунковий сертифікат в магазині, щоб придбати товар? Тепер ви зробите собі сертифікат на 50 тис. Потім, коли ви оплачуєте свій ноутбук, ви 50 тис оплатите сертифікатом, залишок – готівкою.

– Зрозуміло.

Дуже кмітливий обхід обмежень НБУ. Така інновація щодо збереження розрахунків готівкою може дуже швидко поширитися: подарунковий сертифікат на меблі, на послуги стоматології, на туристичні путівки і т.д.

П'ятий дзвінок я вже майже не чекав. Подзвонили з інтернет-магазину Mobilluck:

– (...) Дзвоню для підтвердження вашого замовлення на ноутбук (...) Ця позиція товару йде за повною передоплаті, так як сума товару досить велика. Нам потрібна гарантія того, що ви заберете вказаний товар, тому товар за передоплатою. Скажіть, у вас є можливість ...

– А ви робите передоплату за картою?

– Вам на електронну пошту можемо відправити реквізити для оплати. За реквізитами ви можете оплатити через касу банку.

– Тобто готівкою заплатити не можна?

– Ні, такої можливості немає.

І хоча останній дзвінок злегка знизив градус вседозволеності, перші чотири варіанти, включаючи офлайновий магазин, надихнули.

"При можливості оплати ноутбука пачкою готівки, минаючи обмеження НБУ, я міг би відразу ж їхати за покупкою. Якби не одне важливе "але". Я, як і більшість інших українців, ніколи не здійснював такі дорогі покупки і в доступному для огляду майбутньому їх не планую. Тому обдзвонив цих торговців і розбронював. Експеримент завершено", – написав журналіст.

До слова, за порушення ліміту розрахунку готівкою торговцю, згідно зі ст. 163-15 Кодексу про адміністративну відповідальність, загрожує штраф від 1700 до 3400 грн. При повторному протягом року порушенні - від 8500 до 17 тис грн.

А в фізособи-покупця немає відповідальності.

Надрукувати
мітки:
коментарів