Поділитись:

У Польщі розробили нові правила сортування відходів

Четвер, 19 січня 2017, 14:19

Із липня 2017 року у Польщі набудуть чинності єдині для всієї країни правила сортування відходів. До цього їх встановлювало місцеве самоврядування, залежно від того, в якій гміні мешкає громадянин.

Про 5 найважливіших змін, які запровадять зовсім скоро, пише Monitor Info із посиланням на tvn24.pl.

1. Як сортувати?

Із липня кожен повинен вкидати відходи до чотирьох окремих контейнерів.

Відходи сортуватимуться одразу біля джерела, тобто безпосередньо у багатоквартирних будинках, домашніх господарствах – місцях, де ці відходи виникають.

Як розділяти відходи?

- зелений контейнер: скло;

- блакитний контейнер: папір, зокрема картон;

- жовтий контейнер: метали і пластик;

- коричневий контейнер: відходи, які підлягають біопереробці, зокрема біовідходи, наприклад, рештки продуктів.

2. Вища плата за зберігання.

Департамент навколишнього середовища планує примусити органи місцевого самоврядування до більш раціонального розпорядження відходами, підвищуючи оплату за зберігання сміття.

Вищі тарифи набудуть чинності з 2018 р. і будуть поступово зростати так, щоб у 2020 р. розміщення 1 тонни відходів на складі коштувало приблизно 270 злотих, тобто 65 євро. Зараз – 20 євро.

Однак віце-міністр навколишнього середовища Станіслав Мазурек запевняє, що вищі тарифи не будуть відчутними для мешканців, а лише для підприємців, які неправильно розпоряджаються відходами.

3. Коли впровадять зміни?

Нова система сортування стане обов'язковою з липня, проте місцеве самоврядування матиме п'ять років на пристосування контейнерів до зміни кольорів.

Старі правила також можуть бути чинними до закінчення терміну тендерів на вивезення та обробку сміття.

4. У майбутньому тарифи на сміття знизяться.

Як інформує Мазурек, департамент навколишнього середовища працює над новелізацією так званого сміттєвого закону (закону про дотримання чистоти і порядку в гмінах). Згідно із запланованими змінами, мешканців преміюватимуть за добре сортування. Жителі, які виконуватимуть правила і сортуватимуть сміття на чотири контейнери, матимуть нижчі тарифи.

5. Навіщо потрібні зміни?

Міністерство пояснює, що зміни необхідні, адже у Польщі тільки 26 % сміття потрапляє на переробку. А згідно з європейськими нормами, Польща повинна у 2020 р. досягнути 50-відсоткового рівня переробки та підготовки до повторного використання паперу, металів, пластику та скла.

Департамент стверджує, якщо не будуть запроваджені нові правила, Польща може втратити 1,3 млрд європейських дотацій на сміттєве господарство.

Надрукувати
мітки:
коментарів