Поділитись:

Польські медики вчитимуть луцьких школярів надавати першу допомогу

Четвер, 19 січня 2017, 15:43

Луцькі медики підписали із лікарями з Бартошицького повіту (Республіка Польща) угоду про співпрацю.

Делегація польських лікарів приїжджала оглянути луцькі медичні заклади та познайомитись із місцевими лікарями 12 січня. Про це "Конкуренту" розповів головний лікар Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олег Куц.

Зокрема, до делегації увійшли: Войчєх Прокоцкі – староста Бартошицького повіту, Славомір Вуйчік – директор повітової лікарні в Бартошице, Войчєх Стефаняк – директор рятувального відділення лікарні в Бартошице, Малгожата Ядчак – адміністратор захисту інформації повітової лікарні в Бартошице.

Варто зазначити, що за два місяці до приїзду делегації лікарів луцькі медики також їздили до них, в Польщу, щоб ознайомитись із їхньою специфікою роботи.

Як зазначив Олег Куц, українських лікарів вразило те, як польські колеги проводять навчання. Особливо важливим є те, що вони мають повний комплект хороших медичних манекенів, на яких постійно проводять різні тренування працівників як в госпіталі, так і на пожежній станції. До того ж польські медичні рятівники розробили програму, згідно з якою проводять навчання не лише для своїх працівників, а й для дітей у школах та садочках.

"Поляки кажуть, що це дуже добре, коли діти із самого дитинства привчаються до таких речей і не бояться рятувати людей. Бо в нас, коли бачать якийсь нещасний випадок, то просто дістають телефон і починають знімати, як людина стікає кров'ю, або ж засікають час, через скільки приїдуть рятувальники чи швидка", – додав Олег Куц.

Він повідомив, що вже є домовленість, що у березні польські медики приїдуть у Луцьк своїми бригадами, які будуть повністю обладнані всім необхідним, в тому числі й медичними манекенами. Спільно з луцькими лікарями вони проведуть відповідні навчання із медичної допомоги для дітей у школах, в місті – для населення, для персоналу лікарень та пожежників.

Олег Куц відзначає важливість таких навчань, які, з його слів, треба проводити постійно. До того ж саме обмін досвідом і передбачає угода, підписана між луцькими та бартошицькими медиками.

"Угода полягає в обміні досвідом і навчання, вона не несе якихось бюджетних затрат від них чи від нас. Це не є угода на якісь проплати, тут ніяких фінансових зобов'язань. Все, що маємо робити, – це щоб люди їхали, навчались, здобували нові знання і досвід", – пояснив Олег Куц.

Головний лікар КЗ "Луцька міська клінічна лікарня" Лариса Духневич також переконана, що завжди треба вчитись і постійно здобувати новий досвід. Відтак, делегація з Бартошицького повіту завітала і до міської клінічної лікарні.

Зі слів Лариси Духневич, польські делегати ознайомились із роботою лікарні і виявити бажання співпрацювати з цим медзакладом.

"Польські колеги були здивовані нашим малим фінансуванням. Коли я сказала, що в нас середній заробіток по зарплаті 100 доларів, то вони спитали: "В день?" І сказали, що в них за 500 доларів жоден лікар працювати не буде. Щоправда, їм сподобались наші операційні, обсяги операцій та структура наших закладів", – сказала Лариса Духневич.

На запрошення поляків лікарі із міської лікарні поїдуть у Польщу, щоб отримати досвід від польських колег, особливо в частині роботи по страховій медицині, яка в Україні тільки зароджується.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
09:53
20 березня 2024
19 березня 2024
15 березня 2024
12:02