Поділитись:

Чи приваблива Волинь для бізнесу?

Четвер, 19 січня 2017, 21:00
Чи приваблива Волинь для бізнесу?

Громадська ініціатива "Громадський контроль" на основі відкритих даних ProZorro склала рейтинг найбільш привабливих і відкритих для малого і середнього бізнесу областей України.

Лідери рейтингу – Дніпропетровська, Вінницька, Чернігівська, Донецька і Сумська області.

Чи приваблива Волинь для бізнесу?

Найзакритіші для бізнесу області – Закарпатська, Івано-Франківська, Черкаська, Чернівецька та Полтавська.

На подив, досить низькі показники - у промислово розвинених областей з високою діловою активністю, таких, як Львівська, Одеська та Харківська (дванадцятої, тринадцятої та дев'ятнадцяте місце, відповідно).

Рейтинг будувався на основі трьох показників:

  • середня ціна одного тендера в конкурентних торгах (очікувана вартість поділена на загальне число конкурентних торгів за 2016 рік).
  • кількість конкурентних торгів за 2016 рік.
  • співвідношення конкурентних торгів до неконкурентним (у відсотках).

Нагадаємо, що конкурентними торгами називаються ті, в яких замовник використовував процедури відкритих торгів з аукціоном на зниження. Неконкурентні – ті, де замовник вибрав учасника в ручному режимі.

А тепер перейдемо до оцінки за кожним критерієм окремо:

Почнемо з середньої вартості лота. П'ятірка лідерів (тобто тих регіонів, де середня очікувана вартість на один тендер мінімальна) тут виглядає так: Волинська, Вінницька, Дніпропетровська, Сумська та Житомирська області.

Чи приваблива Волинь для бізнесу?

Замикають рейтинг Івано-Франківська, Черкаська, Закарпатська Київська та Харківська області. При цьому сумарно середня вартість тендеру лідерів – в 6 разів нижча, ніж у аутсайдерів (240 тис.грн проти 1,4 млн грн).

Чим нижчий цей показник, тим вище бажання місцевої влади відкривати ринок бюджетних закупівель для малого і середнього бізнесу, адже саме малим і середнім підприємцям найцікавіші невеликі закупівлі.

Щодо кількісті конкурентних торгів, то можна відзначити, що більше половини (55 %) всіх конкурентних торгів в Україні припадає на три передові в рейтингу області: Київську, Дніпропетровську і Донецьку. Якщо з Київською областю все зрозуміло – тут показники досягаються в основному завдяки київській прописці міністерств, то Дніпропетровська і Донецька демонструють відмінний приклад відкритості для бізнесу, який хоче торгувати з державою. Так, наприклад, в Дніпропетровській області за 2016 рік відбулося більше торгів, ніж сумарно в 12 інших областях України.

Чи приваблива Волинь для бізнесу?

За третім критерієм – співвідношення конкурентних до неконкурентними процедурами – ми виділили 5 областей, в яких цей показник вище 70 %. Це Дніпропетровська, Київська, Чернігівська, Вінницька та Донецька області. При цьому в аутсайдерів цей показник нижчий 4 % : Закарпатська, Полтавська, Івано-Франківська, Чернівецька та Черкаська області.

Чи приваблива Волинь для бізнесу?

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЧИ ЛОЯЛЬНА ВОЛИНСЬКА ОДА ДО БІЗНЕСУ?

Надрукувати
мітки:
коментарів