Поділитись:

У Львові прооперували волинянку, якій дрібні глисти знищували печінку

Середа, 22 лютого 2023, 19:18
У Львові прооперували волинянку, якій дрібні глисти знищували печінку

У Львові прооперували 51-річну волинянку, яка хворіла на альвеококоз. Це важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів.

Їх личинки осідають в печінці, легенях, рідше — у структурах головного мозку. Про це повідомили у Першому медоб`єднанні Львова, – пише Суспільне.

Людмила три місяці тому почала скаржитися на нудоту та важкість у правому міжребер`ї. Протягом місяця її стан погіршився. Жінка не могла спати, а згодом – захворіла на жовтяницю.

«Слабкість, постійна втома, безсонні ночі. Було відчуття важкості у правому підребер`ї. На праву сторону я взагалі потім не могла лягти. І десь протягом двох тижнів підвищувалась температура до 40 градусів. Стан дуже сильної втоми», – розповідає пацієнтка Людмила.

У Львові прооперували волинянку, якій дрібні глисти знищували печінку 

Після низки обстежень в жінки діагностували альвеококоз. Довжина личинок сягає 7 мм.

«Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами», — йдеться у повідомленні.

Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром пацієнтки були уражені. Лікарі видалили праву частку печінки та жовчний міхур. Операція тривала три години.

«Якщо захворювання виявлено на ранніх стадіях, то є можливість консервативного лікування або малоінвазивного. В данному випадку вже захворювання було з ускладненням — жовтяницею», — каже провідний спеціаліст центру хірургії Юрій Шаваров.

Після операції жінка три дні перебувала у реанімації та ще 7 — у хірургічному відділенні.

На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів