Поділитись:

Як покупців «розводять» на OLX: схема

Субота, 04 березня 2023, 17:10
Як покупців «розводять» на OLX: схема

фото ілюстративне

Тисячі людей, які купують товари в інтернеті, часто стають жертвами шахраїв, які за роки існування онлайн-торгівлі вигадали чимало схем, за допомогою яких за кілька секунд заробляють гроші на довірливих клієнтах.

Про один зі способів обману на платформі онлайн-оголошень OLX розповів Олександр Шкляренко.

Схема проста, але досить популярна. Шахрай дає оголошення про продаж товару на OLX, знаходиться покупець, в якого просять невелику передплату – наприклад, 200 грн. 

Потім «продавець» знаходить в Інстаграмі онлайн-магазин і обирає начебто для купівлі товар, за який вже його просять передплатити 200 грн. 

«Я (на місці шахрая, – ред.) беру карту магазина в інсті, яку мені скинули, і даю своєму клієнту. Мій клієнт скидає магазину в інсті 200 грн і скидає мені скріншот. Я цей скріншот скидаю від свого імені в інста-магазин. Вони бачать, що гроші прийшли – все ок», – розповідає Олександр Шкляренко.

Потім шахрай людям з інстаграм-магазину повідомляє, що передумав купляти зазначений товар, тож йому повертають передплачені 200 грн, але вже на власне його картку. Клієнта з OLX недобросовісний «продавець» блокує.

Звісно, клієнт з OLX може звернутися в кіберполіцію, аби знайти та притягнути до відповідальності власника картки. А власник карти, виходить, – це магазин з Інстаграму, який обманутого клієнта жодного разу навіть не бачив.

«І вони вже потім розбираються, а в мене є 200 грн», – розповідає Олександр Шкляренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів