Поділитись:

"Банкопад-2017": хто залишиться

Вівторок, 24 січня 2017, 19:28
«Банкопад-2017»: хто залишиться

Упродовж 2016 року НБУ вивів з ринку 21 фінустанову, а з початку 2017 року до Фонду гарантування вкладів потрапили ще два. Серед збанкрутілих за останні 12 місяців виявилися і досить великі фінустанови – банки "Платинум", "Михайлівський", "Хрещатик".

Загальна сума коштів, виплачена вкладникам неплатоспроможних банків на 1 січня 2017 року вже перевищила 80 млрд грн. Ліга з'ясувала, чи дійсно тепер "банкопад" можна вважати завершеним.

Непосильний капітал

Обов'язкова умова виживання банків в 2017-му році залишається незмінною – виконання графіка капіталізації, узгодженого Нацбанком з МВФ. Великим фінустановам за рахунок вливань від акціонерів доводиться покривати збитки від неякісних кредитних портфелів, а більш дрібним – просто дотягувати свої капітали до нормативних значень. До 11 липня на ринку не повинно залишитися банків, чий статутний капітал буде становити менше 200 млн гривень. Сьогодні цій вимозі не відповідають 48 банків. Про це розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. Фактично, у таких фінустанов є тільки півроку, щоб залучити в капітал до 80 млн грн і більше.

Серед великих фінустанов докапіталізація до літа знадобиться американському "Сітібанку". За результатами третього кварталу, розмір його статутного капіталу не перевищував 120 млн грн. У другій двадцятці банків до норми не дотягує "Міжнародний інвестиційний банк", чиїм бенефіціаром є президент Петро Порошенко. За результатами 3 кварталу, статутний капітал банку становив 162 млн грн. Втім, сумнівів в тому, що ці фінустанови виконають вимоги НБУ, практично немає. У минулому році обидва банки своєчасно отримували вливання від своїх акціонерів.

Значно цікавіше майбутнє "А-Банку", активного роздрібного гравця з другої двадцятки фінустанов (обсяг депозитів фізосіб – близько 2,8 млрд грн). На кінець третього кварталу його капітал був на достатньому рівні – 125 млн грн, але до літа акціонерам потрібно подбати про виконання нових вимог. Офіційно "А-Банк" належить Григорію та Ігорю Суркісам. Але, як заявляла глава Нацбанку Валерія Гонтарєва, він пов'язаний з екс-власниками націоналізованого "ПриватБанку".

Найбільше ризикують установи з невеликим капіталом і обмеженими фінансовими можливостями власників. Це банки, які входять до другої групи за класифікацією НБУ. Їх сумарна частка на ринку становить не більше 10%. Серед них зустрічаються фінустанови, чий капітал був нижче необхідного рівня навіть в минулому році. Наприклад, цей показник "Кредит Оптима Банку" на кінець третього кварталу становив 63 млн грн при необхідній нормі 120 млн грн.

На критично низькому рівні знаходився і капітал "Регіон-Банку" – 65 млн грн.

Повна капітуляція

Причиною ліквідації банківських установ в 2017 році може бути не тільки погіршення їх платоспроможності, але ще і втрата інтересу до таких установ з боку власників. Заробляти в банківському бізнесі сьогодні нелегко. Депозити в систему повертаються повільно, а кредитний портфель скорочується. За 11 місяців минулого року, за даними НБУ, він зменшився на 16 млрд грн до 786 млрд грн. До того ж посилюються вимоги банківського нагляду, а фінансове становище акціонерів банків чи поліпшилося за останні роки.

У таких умовах у 2016 році про самоліквідацію заявили відразу 4 банки: "Фінанс Банк", "Фінекс", "Інвестиційно-трастовий банк" і "Народний капітал". Останній, щоправда, не зумів піти з ринку самостійно. Перед остаточною ліквідацією НБУ передав "Народний капітал" Фонду гарантування вкладів.

"Кількість банків, які будуть приймати рішення про самоліквідацію або приєднання до інших банків, може перевищити і 10-15 в 2017 році. Все буде залежати від того, чи будуть знайдені достатні фінансові можливості або залучені інвестори на прийнятних умовах", – вважає начальник відділу ринкових досліджень РА IBI-Rating Віктор Шулик.

У деяких банків досі залишаються проблеми з прозорістю структури власності. Наприклад, Нацбанк знаходиться в процесі узгодження власника найменшого банку "Гефест". Власником істотної участі незалежно від формального володіння визнаний В'ячеслав Попов. Однак реальна структура банку, згідно з даними НБУ, досі не розкрита. Додаткова ідентифікація бенефіціарів проводиться і в банку "Новий".

Щасливі разом

У разі самоліквідації банк зобов'язаний самостійно погасити всі зобов'язання перед своїми клієнтами. Але є ще один спосіб цивілізовано виконати всі норми закону – шляхом приєднання до іншого банку. Поки цей метод не поширений на банківському ринку через складність і тривалість процедур.

Чи зміниться щось в 2017 році? У парламенті вже зареєстрований законопроект № 5539 про спрощення механізму капіталізації і реорганізації банків. Документ зменшує терміни розгляду документів і оптимізує процедури реорганізації банків шляхом приєднання. Також передбачається можливість припинення банківської діяльності без ліквідації юридичної особи.

"Такий механізм дозволить банкам, які не можуть виконати вимоги регулятора щодо капіталізації, залишити банківський ринок без навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз така можливість в законодавстві відсутня. Тому цей закон банківське співтовариство чекає з нетерпінням", – говорить Олена Коробкова.

Хто останній

У НБУ не чекають великих банкрутств в цьому році.

"Якщо говорити про майбутнє, то, по суті, очищення банківського сектора практично завершене. Ми не бачимо кандидатів на вихід серед великих і середніх банків", – запевнив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Глобальних фінансових потрясінь не прогнозують і експерти.

"Практично всі банки вже пройшли стрес-тестування НБУ, у них є затверджені плани щодо виправлення наявних проблем, вони ці плани виконують", – говорить Олена Коробкова.

Привід для занепокоєння вкладників все ж є. В кінці 2016 року Мінфін випустив 8 млрд грн для докапіталізації Фонду гарантування вкладів фізосіб. Це означає, що відомство готують до можливого виведення з ринку нових фінустанов. 4,9 млрд грн з цієї суми будуть спрямовані на виплату вкладникам банку "Платинум". Невелика сума – 11 млн грн – призначена для компенсацій клієнтів "Народного капіталу". Залишок – близько 3 млрд гривень – напевно, піде на закриття зобов'язань декількох невеликих банків.

"Для власників різнопрофільного бізнесу банк був, в першу чергу, розрахунковим центром, а також своєрідним інструментом захисту від рейдерства. Відтоді, як Нацбанк сконцентрував зусилля на обмеженні операцій з пов'язаними особами, істотно ускладнилася можливість обслуговування в банках компаній акціонерів. Не виключено погіршення платоспроможності окремих установ", – прогнозує Віктор Шулик. На його думку, на ліквідацію цього року відправляться 5-7 банків.

Більш песимістичний у своїх оцінках екс-заступник голови НБУ Владислав Рашкован.

"Кількість банків на кінець року буде не більше 75-80 проти 95, які є зараз. Частина невеликих банків буде закрита через недокапіталізацію, частина заморожених банків самоліквідується, інші об'єднаються – максимум 5-6 угод злиття банків у другій половині року, якщо домовляться власники".

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
10:54
10 січня 2024
06 грудня 2023
07 листопада 2023
06 листопада 2023
22 жовтня 2023
06 жовтня 2023
26 вересня 2023
13:58
01 серпня 2023
30 липня 2023