Поділитись:

Допомогти "Волині" міг би вдалий трансфер, – журналіст

Середа, 25 січня 2017, 19:26

Команди української Прем'єр-ліги збираються після відпустки, пакують сумки, відлітають на збір до Туреччини, деякі вже зіграли перші спаринги. Разом з цим керівники клубів відпускають, продають і підписують футболістів. Словом, зимове міжсезоння б'є ключем. І тільки "Волинь", немов партизан, "сидить в окопі".

Про підготовку "хрестоносців" у цю зимову паузу відомо дуже мало. Команда зібралася в Луцьку, тренувалася в залі (адже манежу або штучного поля у Волині так і не з'явилося), – пише на сторінках Sportarena спортивний журналіст Михайло Сірко.

Разом з цим з другої спроби з Луцька пішов один з лідерів – Артем Шабанов. Влітку захисник в останній момент приєднався до команди, а в грудні трапився його черговий конфлікт із Віталієм Кварцяним... І стало зрозуміло, що в цей раз ніхто Артема не втримає.

Волинь поїхала на збір під Ужгород, і цей збір може стати, швидше за все, єдиним для команди перед весняною частиною чемпіонату. Правда, погодні умови на Закарпатті зараз не дуже відрізняються від волинських – морози чергуються з відлигою. При цьому лучани сподіваються на спаринги з першо- чи друголіговими українськими командами, а також угорськими або словацькими. Але чи буде це повноцінний збір команди УПЛ – сказати складно.

ПОРОЖНЯ "БАНКА"

Але ж покращувати гру "хрестоносцям" треба в стислий час. "Волинь" поки остання команда УПЛ за набраними очками, якщо не враховувати адміністративні "мінус 6" у "Карпат". При цьому у Кварцяного обмежена кількість футболістів через трансферний бан. Стратегія втамування кадрового голоду необстріляної молоддю себе, по-перше, не виправдала, а, по-друге, вичерпала – резервів вже не залишилося.

Тут Віталій Володимирович повинен нарікати на себе, адже ніхто його не примушував фактично виживати або позбавлятися від Андрія Богданова, Олега Гуменюка та Дмитра Козьбана. В останній момент восени умовили залишитися Олега Герасим'юка, але не зупинили Шабанова. В опалі досі Віктор Хомченко, який в даний момент вже на зборах з "Карпатами". У будь-який момент можуть "псіханути" інші досвідчені футболісти через фінансову ситуацію або становище в клубі.

Поліпшити шанси команди Кварцяного на порятунок в УПЛ могло б дозвіл трансферів і хороша підготовка в зимове міжсезоння. Але УТС "Волинь" проведе в спартанських умовах і з великою ймовірністю травм, а на дозвіл реєстрації новачків треба чекати до літа.

ПРОДАТИ НЕ МОЖНА ЗАМАРИНУВАТИ

Як не дивно з точки зору кадрового голоду, але допомогти "Волині" в даній ситуації міг би вдалий трансфер. Продаж гравця, навіть за кілька сотень тисяч євро, могла б не тільки відправити команду на збір до Туреччини, але і забезпечити бюджет до кінця сезону, а також поліпшити атмосферу в клубі. Але Артем Дудик, Сергій Петров і Юрій Романюк - молоді і засвітилися в УПЛ футболісти - не так на перегляді в інших клубах, а під Ужгородом. Рівно рік тому Волинь зуміла продати за символічні, але "живі" гроші румуна Флорентина Матея в хорватську Рієку. Зараз же продати нікого не зуміли (чи не хотіли).

Волинь вже з весни минулого року була в тренді, почавши "українізацію" складу і поставивши на власну молодь. Такі гравці, як Романюк, Дудик, Чепелюк, Шаповал, Діда, Марчук, фактично минули "молодіжку" і заграли в УПЛ прямо з чемпіонату U-19. І молодь, в більшій частині, не підвела. Але якщо Карпати примудряються грамотно продати Володимира Костьовича полякам, то Волинь "плескає вухами".

Клуб так і не став "заточеним" на виховання та продаж футболістів. Волинь в останні 3-4 роки жила затишно, сподіваючись на гроші "інвесторів" (читай, групи Приват). Перед екстреної продажем Матея (фактично румун міг піти і вільним агентом) клуб продавав гравців аж в 2010 році - це був трансфер В'ячеслава Шарпара в Металіст.

Кварцяний вмів вигідно продавати футболістів. Але це були переважно легіонери, привезені агентами з Африки або Балкан і вміло засвічені в Україні. Тепер же продавати треба власних вихованців, а значить - вкладати в них серце і душу всієї клубної системи. І при цьому вирощувати якісний "продукт".

КРИЗА БЕЗ МЕНЕДЖМЕНТУ

Можемо припустити, що в даній ситуації керівництво клубу в глибокому шоці і невіданні - грошей на повноцінні збори немає, команда пішла у відпустку (і вийшла з нього) з боргами по зарплаті, "висить" питання з боргами сербу Стевіч і бразильцеві Селіну, суди по яким безнадійно програно, реєструвати нових гравців Волинь зможе тільки влітку.

Але хто заважав Волині не створювати хоча б частину проблем самої себе? Адже під час фактично реанімації клубу в червні 2016- го йшлося про виплату ВСІХ боргів футболістам. В кінці року з'ясувалося, що комусь все ж не заплатили, і команда знову перебуває під "гільйотиною" зняття очок.

Тому нинішня криза Волині, на жаль, закономірний. У Луцьку зрозуміли, що треба змінюватися, але навіть пальцем не поворухнули, щоб бути схожими на справжній футбольний клуб - з чіткою пірамідою, адекватними і своєчасними управлінськими рішеннями, відкритістю клубу.

Замість цього ситуація близька до стрімкого падіння в Першу лігу, як то кажуть, по всіх фронтах. І питання тільки в тому, що буде більше сприяти цьому - чергове рішення про позбавлення лучан турнірних балів або вдала гра Карпат в 2017-му? Львівський клуб, який уже отримав в цьому чемпіонаті свої "мінус 6", відстає від Волині тільки на 5 очок, і навіть після продажу лідерів виглядає більш конкурентоспроможними. При цьому Олег Дулуб зі своїми Левами вже працює на зборі в Туреччині в максимально комфортних умовах. Навіть під час короткої весняної дистанції п'ятиочковий гандикап Карпатам відіграти буде нескладно, тим більше маючи в запасі перенесений матч з Олімпіком і очний поєдинок з Волинню у Львові.

Надрукувати
мітки:
коментарів