Поділитись:

Як повинен вдягатися успішний бізнесмен

Неділя, 24 січня 2016, 18:45
Як повинен вдягатися успішний бізнесмен

Як повинен вдягатися успішний бізнесмен

Найпростіша порада з ділового стилю звучить так: щоб досягти успіху в кар'єрі, одягайтеся, як ваш бос.

Але ж як одягатися, якщо бос − це ви? Відповідь – у матеріалі Forbes.

Оскар Уайльд свого часу висловив думку, що добре зав'язана краватка − це перший серйозний крок у житті. І хоча відтоді минуло близько сотні років, нічого не змінилося. Гарний костюм добре допомагає тримати поставу при підйомі кар'єрними сходинками. Звісно, підвищення отримують не тільки за вміння носити піджак. Однак презентабельний зовнішній вигляд може стати вирішальним доповненням до резюме − приблизно на 30%, стверджує HR-експерт Оксана Огнєва.

Синій костюм

Строгий синій костюм − незамінна база ділового гардероба, каже стиліст телеканалів "112" і "1+1" Максим Кирєєв. У ньому можна вирушати на зустріч із важливими клієнтами чи партнерами. До того ж використовуючи синій піджак як основу, можна зібрати більше комплектів, ніж здається на перший погляд.Поєднання з блакитною сорочкою і краваткою в смужку − це класика. Ще один повсякденний варіант − біла сорочка і краватка в тон. У комплекті, де піджак, сорочка і краватка одного тону, цілком можна вирушати на вечірню церемонію.

Хочеться менше офіціозу? У такому випадку підійдуть класичні джинси. А комір доречно оформити в'язаною краваткою. "Якщо темно-синій піджак здається надто нудним, можна вибрати жакет у тонку білу смужку", − рекомендує Кірєєв. При цьому він радить уникати надто помітних деталей та химерних аксесуарів, на зразок яскраво-червоних гостроносих туфлів, наприклад.

Коли мова йде про костюм, не буває "просто тканини". Неякісна тканина, як і погана посадка, зіпсує будь-який костюм. Тому Максим Кірєєв радить робити ставку на хороший крій і якісні матеріали. Костюм повинен не просто мати гарний вигляд − він має сидіти ідеально.

Чоловікам невеликого зросту краще носити укорочені піджаки з гладких тканин. Варто уникати занадто виразних фактур, горизонтальних смуг та принтів у стилі "пташина лапка". Також слід уникати контрастних комплектів. А ось високим чоловікам поєднання темний верх − світлий низ або навпаки якраз допоможе виглядати не так монументально.

Неформальний одяг

Поки ви відпочиваєте після роботи, ваш стиль продовжує працювати на репутацію. За чи проти − залежить від вибору одягу. Тому навіть у спортзалі краще уникати вилинялих футболок.

Фото на особистій сторінці у Facebook − частина іміджу. Оксана Огнєва розповідає про колегу, який обожнював мотоцикли і проводив вихідні з друзями-байкерами. Таке захоплення надавало його образу деяку пікантність і викликало інтерес до нього. Звісно, на роботу він приходив у костюмі, відкладаючи байкерську куртку до вихідних.

Корпоративний стиль vs індивідуальність

Як частина стратегії для покращення показників команди футбольний тренер Newcastle United Стів Маккларен ввів для своїх гравців поняття "культури переваги", яка виражається в забороні на лайливі слова і зобов'язує спортсменів у дні матчів приходити на стадіон у строгому костюмі. На його переконання, лайка провокує ментальну лінь, погані комунікаційні навички і відсутність дисципліни. Те ж саме можна сказати і про неохайний зовнішній вигляд.

У практиці великих компаній трапляються випадки, коли фірмова колірна гамма вміло використовується і в одязі. Як додати корпоративні кольори в діловий костюм, прекрасно знає Боб Айгер: президент Walt Disney навряд чи випадково надає перевагу синім краваткам і блакитним сорочкам.

Як повинен вдягатися успішний бізнесмен
Автор фото:Getty Images

Втім, багато що залежить від сфери діяльності компанії. Спадкоємець імперії Fiat Лапо Елкан може похвалитися і комерційними успіхами, і смаком, який йому забезпечує лідируючі позиції в списках найбільш стильних людей. Бізнесмен має однаково гарний вигляд і в своїх фірмових двобортних костюмах із широкими лацканами, і в денім, і в спортивному одязі. А якщо для презентації необхідно надіти робочий комбінезон, Лапо забезпечить його лацканами і виглядатиме не гірше, ніж у смокінгу.

Як повинен вдягатися успішний бізнесмен
Автор фото:Getty Images

В історії існують приклади, коли обійшлося без формального одягу. Найяскравіший, мабуть, Стів Джобс. На всіх презентаціях СЕО Apple з'являвся не в чому іншому, як у чорній водолазці, синіх джинсах і кросівках. На перший погляд, таке вбрання можна прийняти за зневагу до ділового дрес-коду. Однак, будучи геніальним оратором, Джобс продумував свої виступи до дрібниць. Чорна водолазка стала впізнаваною уніформою, своєрідним знаком простоти і зручності, характерним і для продуктів Apple. Щоправда, в ранні роки Джобс усе-таки носив сорочку і краватку.

Як повинен вдягатися успішний бізнесмен
Автор фото:Getty Images

Надрукувати
мітки:
коментарів