Поділитись:

Як на Волині виготовляють молочні продукти (фоторепортаж)

Понеділок, 30 січня 2017, 21:00

Молоко, сметана, кефір, сир та масло – молочні продукти, які ми споживаємо чи не щодня, є джерелом солей кальцію, заліза, міді, йоду, калію, фосфору. Також у цих продуктах міститься великий комплекс ферментів та вітамінів, які зміцнюють імунітет. Однак лише цих знань для збереження та збагачення власного здоров'я не достатньо...

У цьому репортажі ділове видання Волині "Конкурент" розповість, де на Волині виробляють якісну молочну продукцію, які етапи проходить сировина для виробництва молочних продуктів, перш ніж потрапить на полиці супермаркетів, що таке "замкнутий цикл виробництва" та на що слід звертати увагу при виборі "молочки".

* * *

Єдине на Волині підприємство, яке займається власною переробкою молока та виробництвом молокопродуктів під торговою маркою "УгринівМолоко", – Приватно-орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка, що розташоване в селі Угринів Горохівського району. Також підприємство має статус спеціалізованої сировинної зони з виробництва сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування.

Власниками підприємства є бізнесмен Андрій Турак та його син Олег Турак.

УТРИМАННЯ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ: ПО-СУЧАСНОМУ

Українська чорно-ряба голштинізована корова><span class=Українська чорно-ряба голштинізована корова

Корів не прив'язують, тож вони мають вільний доступ на території до води, корму та зони відпочинку><span class=Корів не прив'язують, тож вони мають вільний доступ на території до води, корму та зони відпочинку

Без охорони - ніяк!><span class=Без охорони - ніяк!

Угринівський молокозавод має замкнутий цикл виробництва, – від заготівельних операцій до упаковки продукції – що гарантує високу якість продукції. Тож усе виробництво на підприємстві починається з… корів. Підприємство утримує понад 2 тисячі великої рогатої худоби, з яких 900 дійних корів. За добу на підприємстві виробляється більше 16 тонн молока екстра та вищого ґатунку, з яких частину купують українські виробники молочної продукції, а більшість використовується для власного виробництва.

Вся худоба утримується в окремих групах у новозбудованих та реконструйованих до сучасних вимог тваринницьких приміщеннях. Кожна тварина на підприємстві має індивідуальний номер для комп'ютерного обліку про вік, надої, стан здоров'я тощо.

Особливим фактом є безприв'язне утримання корів, механізована роздача кормів та однотипна годівля тварин цілий рік. Всі корми власного виробництва: сіно, солома, кукурудзяний силос, сінаж з багаторічних та однорічних трав, куди входять конюшина, люцерна, трава. До грубих кормів додаються концентровані: кукурудза, ячмінь, частково фуражна пшениця; мікро- та макроелементи: сіль, кальцій, соєвий шрот, який виготовляється на підприємстві, та соняшниковий шрот, який закуповується.

ДОЇННЯ КОРІВ: ЧИСТОТА І ПОРЯДОК

Доїння корів відбувається в спеціальних доїльних залах від німецької фірми "Вестфалія" у селі Угринів та Михлин: дві "ялинки" корів по десятку у кожній. Перед кожним доїнням вим'я корів миється теплою водою, обтирається вологою ганчіркою та за допомогою доїльного апарату здійснюється надій. В середньому надій від однієї корови за добу складає 23 літри молока. Після доїння корови повертаються на облаштовані під навісом майданчики з кормовими столами або в тваринницькі приміщення.

У доїльному залі розташовується одночасно 20 корів><span class=У доїльному залі розташовується одночасно 20 корів

Працівник підприємства прибирає приміщення: очищує плитку від бруду><span class=Працівник підприємства прибирає приміщення: очищує плитку від бруду

ПЕРЕРОБКА МОЛОКА: ПРОЦЕС ПРОСТИЙ

Усі етапи переробки молока як сировини та виготовлення молочних продуктів пояснив директор молокопереробного цеху ПОСП імені Шевченка Андрій Тарарай. Він підкреслив, що вся продукція на підприємстві виготовляється під замовлення та не прив'язана до об'ємів, аби споживачі отримували завжди свіже молоко, кефір, сметану, сир чи масло.

Директор молокопереробного цеху ПОСП імені Шевченка Андрій Тарарай><span class=Директор молокопереробного цеху ПОСП імені Шевченка Андрій Тарарай

З доїльного цеху на фермі молоко без будь-якого контакту з навколишнім середовищем трубопроводом прямує у холодильник, де охолоджується до 4 градусів за Цельсієм.

Холодильник, куди з  доїльного цеху молоко без будь-якого контакту з навколишнім середовищем потрапляє трубопроводом><span class=Холодильник, куди з доїльного цеху молоко без будь-якого контакту з навколишнім середовищем потрапляє трубопроводом

Після цього молоко доставляють на молокозавод за допомогою спеціальних молокоцистерн. Оскільки корів доять тричі на день, то молоко на заводі завжди свіже. Перед подачею молока на виробництво у лабораторії проводять його бактеріологічний посів.

Тож охолоджене, щойно видоєне молоко викачують та подають до серця всього заводу, – пастеризаційної установки – яка миттєво нагріває молоко до 85 градусів.

Зі слів Андрія Тарарая, це оптимальна температура, щоб залишити в ньому максимум корисних речовин та забрати патогенні мікроби. Потім молоко охолоджують до 4-6 градусів і подають на великі "танки" для резерву молока. "Ніякого сухого молока, жирів, домішків чи стабілізаторів не використовуємо. Процес у нас дуже простий, бо робимо молоко з молока", – наголосив він.

Танк для резерву молока><span class=Танк для резерву молока

Щодо інших молочних продуктів, то сметана, кефір та молоко пакується на окремих лініях, адже якщо після кефіру залишаться кисломолочні бактерії, то молоко просто скисне. Всі лінії розділені. Кефір, зі слів Андрія Тарарая, виготовляють з молока 2,5 % або 1 % жирності, куди додають кисломолочні бактерії (натуральні на основі молочнокислих бактерій сухі французькі закваски "Даніско"). Далі кефір упродовж 12 годин дозріває, набирає відповідної кислотності та консистенції. Після сквашування кефір охолоджується та подається на упаковку.

Термін зберігання для угринівського молока становить 4 дні, для сметани, кефіру та сиру – 7 днів. Саме такі терміни скисання справжньої натуральної молочної продукції виготовленої без сторонніх хімічних домішок. Тож на них і потрібно звертати увагу покупцям, а також на складники, вказані на етикетці, та на національні стандарти України ДСТУ 2661, ДСТУ 4417, ДСТУ 4418, які підтверджують найвищу якість молочної продукції (не плутати з ТУ – технічними умовами).

Процес виготовлення кисломолочного сиру схожий до процесу виготовлення кефіру: додають кисломолочні бактерії, далі утворюється згусток, який відділяють від сироватки, ріжуть, спускають через спеціальні преси, охолоджують та пакують.

На сепараторі з молока відбирається зайва частина жиру, з якої виготовляють сметану. Після цього молоко відповідної жирності подається на лінію для упаковки.

Сепаратор><span class=Сепаратор

Щоранку холодильники миють та готують до нового прийому молока. Нині за добу завод переробляє від 6 до 10 тонн молока.

КОРИСНА ПРОДУКЦІЯ – НА ПРИЛАВКАХ МАГАЗИНІВ

Готові та упаковані молочні продукти доставляють у магазини та супермаркети Луцька та області. Також підприємство має власний міні-маркет у Луцьку на вулиці Зацепи, 4, де кожен може придбати високоякісні, корисні та смачні продукти від "УгринівМолоко".

Асортимент продукції заводу – пастеризоване коров'яче молоко жирністю 3,2 %, 2,5 % та 1,5 %, сметана жирністю 20 % та 15 %, кефір жирністю 2,5 % та знежирений до 1 %, кисломолочний сир 9 % та масло селянське 73 %.

Фірмовий угринівський магазин><span class=Фірмовий угринівський магазин

Автор: Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА

Фото: Руслан ПИЛИПЧУК

Надрукувати
мітки:
коментарів