Поділитись:

Волинські магазини тихцем продають генетично модифіковані продукти

Неділя, 24 січня 2016, 15:00

Помідори, які не псуються і мають гени медузи, картопля, від якої гинуть колорадські жуки, та ще чимало продуктів із ГМО лежать на полицях продуктових магазинів Волині.

Про них немає жодного слова застереження для покупців. Змінювати ситуацію взялися депутати облради.Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства вчора, 22-го січня - повідомляють "Волинські Новини".

Депутат Сергій Сівак розповідає, що продукт із ГМО можна часто придбати на Волині не здогадуючись про це, адже від "чистих" продуктів їх за смаком не відрізниш.

"У нас є помідори з Туреччини, такі великі, гарні, які не псуються. Вони довго зберігаються, бо там є ген медузи. Зараз багато великих виробників до цього ідуть, багато ГМОмістить соя, картопля. Навіть є така картопля, листки якої їсть короладський жук і вмирає. А що ж це за така картопля!? Загалом, на вигляд це та такі ж продукти як інші, не відрізниш візуально і за смаковими властивостями. Інколи на етикетках вказують, що є ГМО, а інколи й ні. Довіряти лише етикеткам марно, бо не всі бізнесмени добросовісні. Було б добре, аби у нас була спеціалізована лабораторія, де можна було здійснювати перевірку товарів з поличок", - розповідає депутат.

Зваживши на це, члени профільної комісії рекомендували депутатам обласної ради підтримати колег з Вінничини й спільно звернутися до столичних чиновників:

"У досліджуваних зразках зерна кукурудзи вміст ГМО становив від 1,37% до 7,45 % при нормі 0,9 %, а в зразку сої - 18,33 %, що в 20 разів перевищує норму. У всіх досліджуваних зразках ріпака виявлено ген EPSPs (генетично модифікований).

Зважаючи на ризики впливу генетично модифікованих організмів на здоров'я людини, на стан навколишнього природного середовища, беручи до уваги рішення Європарламенту щодо заборони імпорту генетично модифікованих продуктів, ми, депутати Вінницької обласної Ради 6 скликання, повторно звертаємося до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету міністрів України з пропозицією заборонити виробництво, зберігання, транспортування та використання генетично модифікованих організмів в Україні".

Також волинські депутати у зверненні додають прохання виділити з держбюджету кошти на спеціалізовану лабораторію, щоб можна було досліджувати у продуктах вміст ГМО.

Зауважимо, що ціна питання – близько 4 мільйонів гривень.

Надрукувати
мітки:
коментарів