Поділитись:

Чи стане Волинська ОДА "придатком" Палиці

Вівторок, 31 січня 2017, 21:00
Чи стане Волинська ОДА

"Я буду робити усе, щоб тут не було політики", – сказав Ігор Палиця після обрання його головою Волинської обласної ради… Не вийшло.

Політика розпочалася на першому ж засіданні. Тоді суперечки виникли через призначення голів постійних комісій. Зокрема Валерій Діброва був обурений тим, що друга за чисельністю в раді фракція "БПП "Солідарність" отримала керування лише над однією комісією. Ігор Палиця тоді відповів коротко і ясно, сказавши, що в Луцькраді найбільша фракція "УКРОП" немає жодного голови.

Під час тієї сесії я краєм вуха почув, як голова Волинської ОДА Володимир Гунчик говорив депутатам від "Солідарності", що потрібно пропонувати своїх та голосувати, показувати позицію, незважаючи на результат. У підсумку представники "БПП" та "Самопомочі" внесли власні пропозиції щодо обрання голів, які були успішно завалені "негласно" сформованою більшістю.

Так і розпочала свою роботу 7-ма каденція Волиньради: "без політики та протистоянь".

Чи стане Волинська ОДА

ОДА VS Облрада

"Фірмовим" протистоянням на регіональному рівні завжди було "перетягування канату" між обласною радою та облдержадміністрацією. Волинь винятком не стала.

Традиційно склалося так, що ОДА завжди диктувала свої умови обласній раді, і зазвичай депутати, бажаючи того чи ні, змушені були миритися з позицією і баченням виконавчої гілки влади.

Після Помаранчевої революції Волинську ОДА очолив соратник тодішнього Президента Віктора Ющенка Володимир Бондар, а Волиньраду – Анатолій Грицюк, який в ті часи ще був "бютівцем", а не радикалом. Враховуючи серйозне протистояння між Юлією Тимошенко та Віктором Ющенком (попри демонстрацію ефемерної співпраці та партнерства, їхні непорозуміння були досить серйозні. Зі слів одного з лідерів першого майдану Тараса Стецьківа, Тимошенко для Ющенка була відьмою, яка наділена потусторонніми здібностями), непорозуміння виникали й між їхніми ставлениками на Волині. І це, певно, єдиний період за 2005-2015 роки, коли представницька гілка обласної влади протиставлялася виконавчій, маючи потужне лобі в сесійній залі, хоча переважно без особливих успіхів для себе.

У наступній каденції, коли адміністрацією керував нині покійний Борис Клімчук, депутати, цитуючи "свободівця" Анатолія Вітіва, були "придатком" адміністрації. Підтверджує ці слова ще один багаторазовий обранець громади Андрій Турак, який каже, що в ті часи всі рішення "кулуарно" приймалися в ОДА. Після Майдану нічого не змінилося, і вже ставленик Президента Петра Порошенка Володимир Гунчик підім'яв під себе голову облради Валентина Вітра. Останній рік депутати 6-го скликання допрацьовували у звичному режимі "придатка".

"Палиця в колесах"

Чи стане Волинська ОДА

Проваливши місцеві вибори на Волині, Володимир Гунчик поставив себе у досить складне становище, в якому він не матиме впливу на депутатів. Таким чином він зробив спробу домовитися з іншими політичними силами. Ключовою мала бути співпраця з ВО "Батьківщиною", яка отримала 12 мандатів. Для перемовин губернатор задіяв переобраного Ковельського міського голову Олега Кіндера, який отримав від центрального "офісу" партії право розкладати "батьківщинівський пасьянс" на Волині.

Коли "Солідарність" вирішила висувати Володимира Бондаря на посаду голови ради, Олег Олексійович активно агітував "своїх" депутатів підтримати цю кандидатуру. Зі слів вищезгаданого Андрія Турака, після зустрічі з Бондарем та Гунчиком напередодні першої сесії домовленості було досягнуто. При такому розкладі кандидат від "Солідарності" отримав би 36 голосів ("Солідарність" – 13, "Батьківщина" – 12, "Самопоміч" – 5, "Наш Край" – 3, "Радикальна партія Олега Ляшка" – 3), а голова адміністрації зміг би тримати ситуацію в раді під контролем.

Проте палки в колеса вставила "потустороння" Юлія Тимошенко. Перед самою сесією "батьківщинівські верха" дали команду голосувати за Палицю. Певно, Ігор Петрович в останній момент підключив важку артилерію та домовився з центральним штабом. Таким чином він отримав 39 голосів, більшість в раді та можливість ламати встановлені "традиції".

Чи стане Гунчик "хлопчиком для биття" у Палиці?

Чи стане Волинська ОДА

Перший рік 7-ї каденції Волиньради пройшов доволі спокійно, якщо дивитися на це з точки зору протистояння адміністрації і ради. Суперечки, звісно ж, виникали, проте в таких випадках або вдавалося домовитися, або ж Палиця завдяки більшості і своєму впливу забезпечував ухвалення необхідного для себе рішення. Як відомо сайту новин Волині "Конкурент" з власних джерел, голова ОДА розумів свої програшні позиції і готовий був співпрацювати, проте максимально відстоюючи позицію адміністрації. Саме такі вказівки він давав своїм підлеглим. Загалом політики створювали "картинку" співпраці для суспільства, при цьому конфліктуючи щодо деяких важливих питань, як-от створення КП "Волиньприродресурс", об'єднання територіальних громад та інших. Публічних випадів керівники обох гілок влади в бік один одного не робили, моментами навіть озвучували свою підтримку та згоду.

Різко змінилася риторика під кінець 2016 року. Саме тоді почали ходити чутки про можливе відкликання дев'ятьох обраних від "Батьківщини" депутатів, які орієнтовані на співпрацю з Палицею та виступають проти політики голови обласного осередку партії Олега Кіндера. Як повідомляли наші джерела, голова адміністрації почав домовлятися з мером Ковеля про переформатування більшості в раді, якщо в сесійній залі з'являться нові представники "Батьківщини".

Невідомо, чи саме це стало причиною, але на грудневій сесії в бік адміністрації та Володимира Гунчика критика "полилася рікою". Першим "пройшовся" по ОДА голова "бюджетної" комісії Андрій Турак, який сказав, що чиновники заважають районам освоювати кошти. Тоді депутати ухвалили рішення, відповідно до якого губернатор змушений прозвітувати перед обранцями про освоєння коштів. Ба більше, було сказано про готовність клопотати перед Президентом про звільнення заступників Гунчика та голів РДА, які не змогли освоїти кошти. Підкріпити "наїзд" на адміністрацію прийшов і новий соратник Палиці Ігор Гузь, який розкритикував неналагодження губернатором комунікації з народними депутатами від Волині.

До того ж Володимиру Петровичу та його підлеглим дісталося на горіхи через відсутність на тій сесії.

Вже через кілька днів на своїй "території", а точніше на оперативній нараді, очільник ОДА сказав, що він та його заступники отримали повідомлення про проведення позачергової сесії облради 1 грудня 30 листопада о 17:00, зауваживши, що у нього та підлеглих день вже був розписаний за кілька тижнів до цього. Також він сказав про свою готовність прозвітувати, оскільки вже було ухвалене таке рішення, при цьому наголосивши, що вправі сам назначати дату річного звіту.

У підсумку сесія, назначена під кінець 2016 року, не відбулася. Як було сказано на сайті Волинської обласної ради, через прохання ОДА.

Проте Володимир Гунчик у коментарі виданню "Волинь 24" повідомив, що це неправда, попутно заявивши, що не буде "хлопчиком для биття в Палиці". Але якою ціною він це зробить?

***

Для Володимира Гунчика протистояння з Ігорем Палицею програшне фактично на 100 %. Єдиний шанс закріпити свою владу – це реалізація так званого плану Кіндера з відкликання депутатів. Тоді голова адміністрації отримає більшість в раді, на яку зможе впливати, що, своєю чергою, поверне адміністрації втрачені позиції та дозволить Гунчику суттєво підняти власний авторитет у політичних колах.

Інший шлях – це знову йти на поступки, що означатиме остаточний програш представницькій гілці владі, оскільки ключові рішення будуть ухвалюватися на розсуд ради. Такий варіант виглядає найбільш ймовірним і багато в чому залежить від домовленостей Порошенка з Коломойським, з яким пов'язаний Палиця.

У такому випадку губернатор "хлопчиком для биття" не стане, але керуватиме адміністрацією, яка буде "придатком" Палиці.

Читайте також: ЧИ ПОХИТНЕТЬСЯ "КАРТКОВИЙ БУДИНОК" ПАЛИЦІ У ВОЛИНЬРАДІ?

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
08:30
11 квітня 2024
11:17
28 березня 2024
10:30
22 січня 2024
02 грудня 2023
12:10
24 листопада 2023
08:03
21 листопада 2023
20:30
09 листопада 2023
19 жовтня 2023
02 вересня 2023
09:06