Поділитись:

Хто доглядає занедбані могили на луцьких кладовищах (відео)

Субота, 22 квітня 2023, 08:00
Хто доглядає занедбані могили на луцьких кладовищах (відео)

Поминальний тиждень – це час, коли люди йдуть на кладовища, аби відвідати та помолитися за своїх близьких. Напередодні обов'язково прибирають не лише власні оселі, а й на могилах родичів. 

Загалом комунальники, які опікуються міським кладовищем, прибирати не зобов'язані. Їхнє завдання – стежити за загальним порядком. Директор Луцького спецкомбінату Василь Цетнар каже, за могилами мають доглядати родичі, – йдеться у сюжеті 12 каналу. 

Водночас прогулянка на цвинтарі інколи нагадує кадри з фільмів жахів. На кладовищі у Гаразджі за приблизними підрахунками поховані до 46 тисяч людей. Тож цілком природно, що деякі поховання стали безіменними: там стерлися написи, похилилися дубові та заржавіли металеві хрести. Вочевидь, доглядати за могилами цих людей більше нікому. 

Занедбаних могил упродовж останнього року побільшало. 

Працівники спецкомбінату на цвинтарі прибирають тільки могили безхатьків, які розташовані в окремому секторі, та загальну територію. Прибирання інших надгробків до їхніх обов’язків не входить.

Директор Луцького спецкомбінату каже, що за могилами повинні доглядати родичі чи близькі померлого: «Визначити, чи є живі родичі в похованої на кладовищі людини, фактично неможливо. Ми можемо тільки після Провідної неділі побачити, які могили прибрані, а які ні».

«Ми могили фактично всередині не прибираємо. Ми прибираємо тільки самосіви, які повиростали по всіх кладовищах нашої ОТГ», – додав він.

Занедбану могилу можуть прибрати господарі сусідніх. Однак і ті не завжди є. 

На луцькому кладовищі, що на Рівненській, спочиває відомий художник та поет Кость Шишко. Попри популярність, він був одинаком: не мав ні дружини, ні родини. Схоже, що й зараз на його могилу навідуються рідко: свіжих квітів на могилі немає, а з сусідньої простягаються зарості. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 квітня 2024
28 квітня 2024
27 квітня 2024
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02