Поділитись:

В Україні прогнозують звільнення через підвищення "мінімалки" (оновлено)

П'ятниця, 03 лютого 2017, 13:01
В Україні прогнозують звільнення через підвищення «мінімалки»  (оновлено)

У Національному банку України прогнозують припинення офіційної зайнятості майже 630 тисяч людей через підвищення мінімальної зарплати до 3 200 грн.

Про це сказано в інфляційному звіті НБУ за січень.

За оцінками Нацбанку, зростання "мінімалки" призведе до суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше.

"Загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році скоротиться на 9% в порівнянні з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення МЗП складе 5.4 п. п. (або близько 630 тис людей)", – йдеться у звіті.

Як повідомляється у документі, зниження офіційної зайнятості здебільшого відбудеться через малі і середні підприємства та фізосіб-підприємців. А це пояснюється майже двократним збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку.

У НБУ зазначили, що збільшення середнього рівня оплати праці в економіці може стимулювати повернення на ринок праці частини тих зневірених осіб, які почнуть пошуки роботи, та, як наслідок, рівень безробіття може додатково збільшитися.

Натомість голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що оцінки, представлені в тематичній дослідницькій вставці в Інфляційному звіті (січень 2017 року), були підготовлені фахівцями НБУ на базі низки експертних припущень і стосувались показника офіційної зайнятості, а не звільнень.

Підвищення мінімальної заробітної плати до 3 200 грн супроводжувалось низкою податкових змін, серед яких зобов'язання сплачувати ЄСВ для фізичних осіб – підприємців, які не здійснюють діяльність.

За оцінками фахівців НБУ, процитоване зниження формальної зайнятості передусім відбуватиметься за рахунок закриття "сплячих" ФОП.

Загалом у 2017 році очікується скорочення зайнятих у формальному секторі на 9 %, частково за рахунок уже згаданого ефекту (5,4 %) та частково через демографічні тенденції до скорочення кількості економічно активного населення.

Підвищення мінімальної заробітної плати матиме низку позитивних ефектів.

Голова НБУ Валерія Гонтарева підкреслила, що це простимулює зростання внутрішнього споживання, а відтак і економічної активності, і через це зросте попит на робочу силу та підвищить зайнятість в майбутньому.

Крім того, підвищення мінімальної заробітної плати сприятиме зростанню матеріальних стимулів до повернення на ринок праці осіб, які раніше не шукали роботу саме через недостатність матеріальних стимулів.

До того ж вона додала, що підвищення мінімальної заробітної плати було головним фактором перегляду прогнозу економічного зростання до 2,8% у 2017 році.

"Підвищення мінімальної заробітної плати разом із проведенням структурних реформ у країні у довгостроковій перспективі матиме позитивний вплив на зайнятість населення", – резюмувала Голова НБУ Валерія Гонтарева.

Надрукувати
мітки:
коментарів