Поділитись:

В Україні збільшується кількість шахрайств з банківськими картками

П'ятниця, 03 лютого 2017, 21:29

Шахраї в Україні досягли небачених висот у виманюванні грошей з банківських карток.

За рік кількість вкрадених коштів зросла в чотири рази – рахунок йде на сотні мільйонів гривень, – повідомляє Finanse.ua.

Зняти гроші з чужої банківської картки за допомогою маніпуляцій з комп'ютером і телефоном – нескладно. Досить роздобути трохи особистої інформації. Ідеальний варіант, якщо жертва розголошує її сама – друзям, родичам або колегам. Такі махінації експерти з інформаційної безпеки називають "френдлі фрод" або "дружнє шахрайство", – пояснює заступник директора Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем Олексій Красюк.

"Це називається соціальна інженерія – шахрайство, коли одна людина дізнається в іншої дані, які не потрібно розповідати. Ці дані допоможуть ідентифікувати особу в банку", – говорить експерт.

Кількість махінацій з банківськими платіжними картками зростає щорічно. У 2016 році сума знятих аферистами грошей склала близько 340 мільйонів гривень, а це в чотири рази більше, ніж було в 2015-му. Понад 60 % становили крадіжки з використанням методів впливу на психологію людей. Але правоохоронці все одно класифікують це як кримінальний злочин.

За статистикою, поліція розкриває кожен п'ятий подібний злочин. Але тільки якщо жертва своєчасно звертається до правоохоронців.

Надрукувати
мітки:
коментарів