Поділитись:

Влітку в енергосистемі України може виникнути дефіцит

П'ятниця, 05 травня 2023, 00:25
Влітку в енергосистемі України може виникнути дефіцит

У липні-серпні цього року в енергосистемі може виникнути дефіцит електроенергії, через що Україна буде змушена збільшити імпорт енергоносіїв.

Про це на брифінгу сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, – пише Суспільне.

«Під час паводка, коли Укргідроенерго великими гідростанціями мало змогу забезпечувати українців електрикою, на жаль, атомні блоки не були виведені на ремонт. Але судячи з того, що вони не на ремонті зараз, вони мають піти на ремонт влітку. А це означатиме, що літній пік споживання, який припадає на липень-серпень практично немає чим покривати. Тобто в нас буде відчутний дефіцит електроенергії, саме її генерації», – наголосив Олександр Харченко.

Він зауважив, що покрити такий дефіцит можливо імпортом. Але водночас Харченко застерігає, що електрика в такому випадку буде дорогою. Водночас каже Харченко, попередні розрахунки показують, що, можливо, і цього буде недостатньо, й Україні доведеться запускати ті енергоблоки, які можуть працювати тільки на газі.

«І тут вже постає інша серйозна проблема — накопичення газу на опалювальний сезон. Це складне питання, оскільки загальна оцінка додаткових обсягів газу для проходження літнього піка споживання становить близько 2 млрд кубометрів. Газ треба десь купити, і треба транспортувати в Україну, тому що власного газу на ці обсяги в нас точно не вистачить», – зазначив директор Центру досліджень енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
23 березня 2024
08 грудня 2023
29 листопада 2023
27 листопада 2023
22 листопада 2023
16 листопада 2023
17 серпня 2023
20 квітня 2023
08 квітня 2023