Поділитись:

Пожирає планети: вчені вперше зафіксували «зірку-вбивцю»

Субота, 06 травня 2023, 05:18
Пожирає планети: вчені вперше зафіксували «зірку-вбивцю»

Вчені уперше стали свідками пожирання планети схожою на Сонце зіркою. 

Землю спіткає така ж доля приблизно через 5 млрд років, коли Сонце стане червоним гігантом, пише Space.com, – передає Gazeta.ua.

«Астрономи виявили, що Сонце і подібні до нього зірки, наближаючись до кінця свого існування, починають вичерпувати своє основне джерело палива – водень біля ядер. Це призводить до стискання ядер. Зовнішні ж оболонки розширюються й охолоджуються. Під час цієї фази червоного гіганта зірки можуть розширюватися від 100 до 1 тис. разів у порівнянні зі своїм початковим діаметром, а отже й поглинати планети, що обертаються на близьких орбітах», – ідеться в повідомленні.

Протягом десятиліть вчені виявляли докази того, що зірки поглинали планети. Однак до цього часу вони ніяк не могли «підловити» зірку у процесі поглинання. І ось це нарешті сталося.

Астрофізик із Массачусетського технологічного інституту, провідний автор нового дослідження Кішалай Де та його колеги вивчили сплеск випромінювання ZTF SLRN-2020, який відбувся у 2020 році в диску Чумацького Шляху на відстані близько 12 тис. світлових років від Землі, поблизу сузір'я Аквіла.

«Під час цієї події зірка за тиждень стала яскравішою у 100 разів. Ціла низка факторів довела, що з зіркою об'єдналося космічне тіло, але точно не інша зірка. Тіло мало бути в 1 тис. разів меншим за будь-яку іншу зірку, яку ми бачили. Тож це була планета, яка врізалася у свою зірку», – заявив Де.

У результаті події було викинуто водень, який приблизно в 33 рази перевищує масу Землі, а також близько 0,33 земних мас пилу. «Зірка-вбивця» була приблизно в 0,8-1,5 раза масивніша за Сонце, а поглинута планета – в 1-10 разів масивніша за Юпітер.

Космічний телескоп NASA James Webb знайшов у космосі дуже схожу на Землю планету.

Навколо червоної карликової зірки системи TRAPPIST-1 обертається ще шість екзопланет. Але науковці поки що не змогли дослідити, чи придатні вони для життя.

Дослідники відкрили систему, яка налічує сім скелястих екзопланет, у 2017 році. Усі вони обертаються навколо червоної зірки м-карлика на відстані 40 світлових років від Землі. Три з семи екзопланет знаходяться в так званій зоні життя зірки, тобто на відстані, яка не настільки близька, аби вся рідка вода на її поверхні випарувалась або замерзла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів