Поділитись:

Укранці зможуть страхувати автомобілі онлайн: як це працюватиме

Вівторок, 07 лютого 2017, 14:28
Укранці зможуть страхувати автомобілі онлайн: як це працюватиме

Минулого тижня страховикам і клієнтам дозволили укладати договори обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) в електронному вигляді.

За прогнозами, першу онлайн-автоцивілку можна буде купити цього літа, – пише "Сегодня".

Зараз законодавство насамперед вимагає наявності паперового договору з підписами обох сторін, а вже після цього занесення інформації до бази даних Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ). Але виплата в разі ДТП здійснюється якраз навпаки: якщо в базі немає відомостей про договір, страхувальник може скільки завгодно розмахувати його паперовою версією. З електронним полісом ці проблеми залишаться в минулому. Страхова компанія реєструватиме ОСАЦВ в базі даних на момент формування поліса, а клієнт зможе перевірити його валідність на сайті МТСБУ відразу після отримання електронною поштою.

Не бланком єдиним

Робота з "електронізації" автоцивілки в Україні ведеться вже п'ять років. З технологічної точки зору більшість страховиків готові до запуску продажів Е-ОСАЦВ: минулого року Моторне (транспортне) бюро України навіть анонсувало пілотний проект "Поліс онлайн", від якого, щоправда, потім відмовилося. Причина – в законодавстві.

"В Україні поки що навіть інтернет-магазин страхової компанії, де можна оплатити вартість полісу, зобов'язаний доставити клієнту паперовий бланк договору і отримати від страхувальника особистий підпис", – пояснює менеджер з комунікацій страхової компанії PZU в Україні Олександр Мельничук.

Тільки після цього страховик може занести інформацію про поліс до бази даних МТСБУ, і тільки тоді страховка вважається чинною.

"Виокремити" з цього процесу паперовий носій днями дозволила Нацкомфінпослуг: комісія затвердила основні правила при укладанні електронних договорів страхування. Виглядатиме ця процедура так: автовласник подає страховику заявку з усіма необхідними відомостями. Зробити це можна буде хоч в офісі компанії, хоч удома перед комп'ютером, хоч стоячи в заторі зі смартфону. Страховик пропонує свої умови і ціну, при цьому пропозиція не "висить в повітрі" – вона фіксується в базі даних Моторного бюро і діє до кінця того дня, в який було сформовано. Якщо клієнт згоден, то він направляє до компанії певне повідомлення, яке вважатиметься його електронним підписом. Відразу після оплати поліс реєструється в базі МТСБУ, а клієнт отримує на свій імейл електронний документ – візуальну форму полісу.

За прогнозами Нацкомфінпослуг, перші онлайн-поліси надійдуть до продажу вже наприкінці літа. При цьому протягом року (а то й більше) страховики продаватимуть ОСАЦВ як в електронному, так і в звичному паперовому вигляді.

"Існує думка, що страховий поліс виявиться недоступний пенсіонерам та жителям сіл, в яких немає інтернету. Це міф. Спочатку в структурі продажів мало що зміниться, та й потім завжди залишаться такі агенти, які зможуть обслужити пенсіонера і роздрукувати за його бажанням виписку з електронного договору, – зазначає перший віце-президент СК "АХА Страхування", керівник робочої групи МТСБУ з впровадження електронного полісу Андрій Перетяжко. – Якщо до кінця року частка продажів Е-ОСАГО досягне 5-7 %, це вже буде дуже хорошим показником".

Основні плюси е-полісів

"Традиційний" бланк ОСАЦВ діє в Україні більш ніж 20 років, і багатьом водіям незрозуміло, для чого потрібно переводити автоцивілку в електронну форму.

"Це один з небагатьох прикладів інновацій, які вигідні всім, – стверджує голова правління СК ВУСО Олександр Шойхеденко. – Для клієнтів це, насамперед, зручно: електронний поліс не треба ніде забирати, його неможливо забути вдома. Купити його можна за 5 хвилин, сидячи у власній машині. Його більше не запитуватимуть поліцейські, перевірка здійснюватиметься шляхом запиту до ЦБД МТСБУ. Це вигідно страховикам: вони зможуть упорядкувати роботу з агентами, перестануть нести збитки через шахрайство, пов'язане з випискою поліса після ДТП, а в звітах страховиків і базі МТСБУ будуть достовірними".

Захист від фальсифікату

Але найбільший ефект – в тому, що Е-ОСАЦВ буде практично недоступним для шахраїв. За оцінками страховиків, зараз кожен десятий поліс ОСАЦВ, який перебуває на руках у клієнтів, можна назвати фальшивим або сфальсифікованим.

"Електронний поліс передбачає відсутність паперового носія, який можна підробити, – підкреслює гендиректор МТСБУ Володимир Шевченко. – Процедура страхування підтверджується записом в ЦБД про наявність договору страхування. Це означає, що такий поліс не може бути недійсним, його не продасть вам страховик, у якого відкликали ліцензію на автоцивілку. Факт оплати можна буде здійснити через інтернет, що унеможливить ситуацію, коли клієнт передав агенту гроші, а в компанії їх так і не отримали".

Крім того, за оцінками Перетяжка, відмова від фізичних бланків допоможе знизити адміністративні витрати компаній, які зараз становлять близько 100 млн грн. Ці гроші можна буде пустити на своєчасні виплати з ОСАЦВ.

"Щодо труднощів перебудови бізнес-процесів, вони будуть мінімальними, – зазначає Шойхеденко. – Юридичні проблеми, складності автоматизації, навчання надумані і пов'язані здебільшого з природною реакцією ринку на вимушені зміни. Те ж саме, що поява електронного квитка на потяг. Хто зараз згадає проблеми впровадження, крім спеціалістів ІТ "Укрзалізниці"? До того є сьогодні існує декілька безкоштовних ІТ-рішень, які будь-який страховик може впровадити у себе в найкоротші терміни. Було б бажання змінюватися".

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
23 березня 2024