Поділитись:

Беруть без досвіду: як водії луцьких таксі аварії спричиняють (фото)

Автор: Максим Косюр |
Середа, 05 липня 2023, 09:06
Беруть без досвіду: як водії луцьких таксі аварії спричиняють (фото)

Дорожньо-транспортні пригоди у Луцьку – не рідкість. Здебільшого учасниками аварій стають звичайні лучани напідпитку або ж ті, що банально не врахували ситуацію на дорозі. Проте кількість ДТП, які спричиняють працівники служб таксі також чималенька, хоча, здавалось, на таку роботу беруть лише професіоналів.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавались, кого насправді наймають на роботу служби з перевезень та чи завжди вони дотримуються своїх же стандартів підбору персоналу.

На сайтах пошуку роботи завжди є вакансії для автомобілістів. У популярних служб таксі або великий потік персоналу, або чималий штат працівників. За пошуковим запитом «робота таксі Луцьк» ми одразу знаходимо декілька пропозицій. Переходимо на одну з перших, і бачимо, що компанія пропонує хороші умови праці – тут вам і новенькі автомобілі, і щоденний заробіток, і цілодобова підтримка. Але що ж вони вимагають від самих кандидатів? Їхній таксист має:

  • чинне водійського посвідчення категорії В;
  • досвід водіння від 2 років;
  • дотримується правил дорожнього руху;
  • відсутність судимостей;
  • комунікабельність та ввічливість.

Вакансія на сайті з пошуку роботиВакансія на сайті з пошуку роботи

Якщо з останніми двома вимогами усе зрозуміло, то з першими трьома не все так однозначно. Ми знайшли водіїв, які на правах анонімності погодились розповісти про те, як насправді набирають у компанію співробітників.

Я пішов звідти, бо боявся нашкодити...

Роману на момент працевлаштування в компанію з пасажирських перевезень, назва якої розпочинається з літери «Б», було 19 років. Тоді права у нього були тільки півроку. Він вирішив спробувати свої сили у професії таксиста і ризикнув подати заявку, хоча там вимагали мінімум два роки досвіду. На співбесіді у хлопця тільки попросили показати саме посвідчення та запитали, чи вміє він їздити.

«На той момент моїм правам було десь 5 чи 6 місяців, може, й менше. Їздити я вмів, бо практикувався на машині друга та возив його за потреби. Тому вирішив спробувати попрацювати таксистом. У мене запитали чи нормально їжджу і все», – розповідає Роман.

Посвідчення водіяПосвідчення водія

Наш інформатор згадує, що тоді його зареєструвати у програмі, через яку й потрібно шукати пасажирів, видали автівку та один з працівників компанії проїхав з ним коло на вулиці Набережній, аби подивитися, як хлопчина їздить. Після того йому й дозволили возити реальних клієнтів.

Тоді вже був пізній вечір і Роману вдалось взяти лише трьох пасажирів, після чого він відмовився працювати далі, бо переймався за власну безпеку, безпеку людей та за цілісність автомобіля компанії.

«Я пішов звідти, бо боявся нашкодити. Тоді якраз був вечір, вже потрібно було ставити машину в гараж і я подумав, що поки працювати не буду. Адже постійно переймався за безпеку пасажирів і свою. А раптом ДТП, то ще й за машину доведеться платити. Тому я загнав машину і сказав, що більше не працюватиму», – каже хлопець.

Фото ДТП з таксі від 27 червня 2023 рокуФото ДТП з таксі від 27 червня 2023 року

Інший водій – Андрій (ред. – ім'я змінено) досвід уже має чималий, проте бачив, що водіїв у компанію беруть всяких: і з досвідом, і геть без нього. Працював він, до слова, у тій фірмі, що й Роман. За його словами, на роботу беруть усіх, хто має водійське посвідчення.

«Якщо ти п'ять років тому купив права, не маєш досвіду, то тебе візьмуть. Коли я ще влаштовувався туди працювати, то у мене навіть навичок водіння не перевіряли. Нещодавно також був випадок: підвозив пасажирку ромської національності, яка сказала, що її чоловік теж працює у компанії, а досвіду нього як кіт наплакав. Щоправда, не знаю чи працює він на брендованій машині», – каже чоловік.

Наш журналіст вирішив самостійно перевірити чи можливо влаштуватися у компанію без досвіду. Він знайшов оголошення на спеціалізованому сайті та зателефонував за номером, що був вказаний. Під час розмови пролунало декілька стандартних питань (ПІП, вік та тип зайнятості) та одне основне – «який у вас стаж по документах?». Проте у реальному водійському досвіді працівники не були зацікавлені.

Що кажуть правоохоронці?

У поліції нашим журналістам повідомили, що, на жаль, статистичних даних про дорожньо-транспортні пригоди, які сталися через водіїв таксі, у них немає. Проте, як зазначають правоохоронці, такі випадки точно були. Ми вирішили зазирнути в наші архіви, аби прослідкувати, які ж аварії все-таки ставались.

За останній рік ми знайшли вісім дорожньо-транспортних пригод, де учасниками чи винуватцями були місцеві служби таксі. Так, 15 лютого минулого року на вулиці Набережній зіткнулися два легковики, одним з яких був автомобіль таксі. За два дні до цього у ДТП потрапив таксист вже іншої відомої компанії, яка перевозить лучан. Водій за кермом був нетверезий і втік з місця події. Згодом, 18 лютого сталась ще одна дорожня пригода, де постраждала автівка таксі.

ДТП з п'яним водієм таксіДТП з п'яним водієм таксі

Вже влітку 2022 року на проспекті Волі, неподалік Київського Майдану, зіткнулися автомобілі, і знову одним з учасників інциденту була машина служби таксі. Восени, восьмого жовтня, жахлива ДТП, в якій перехожого збили на пішохідному переході, відбулась на вулиці Словацького. 25 жовтня сталась уже подвійна аварія з автомобілями таксі, де в одного з учасників пригоди був відсутній обов'язковий техконтроль транспортного засобу.

Автомобіль таксі збив пішоходаАвтомобіль таксі збив пішохода

29 березня, цього року, аварія сталась на вулиці Задворецькій. Тоді, за словами очевидців, таксис виїздив з парковки й не пропустив чорний «Мерс». Жахлива трагедія сталась в ніч з 26 на 27 березня, в результаті якої помер 19-річний хлопець. Вже у квітні прямісінько у центрі міста, на вулиці Винниченка, автівка таксі зіткнулася з іномаркою, а справу мали вирішувати через суд.

Серйозна ДТП у центрі ЛуцькаСерйозна ДТП у центрі Луцька

Отож, як бачимо, дорожньо-транспортних пригод і справді вистачає. На жаль, траплялись і смертельні аварії, і випадки з п'яними водіями.

Як це коментують у службах таксі?

Ми направили лист в компанію, у якій працювали наші інформатори, аби поцікавитися, чому вони набирають недосвідчених працівників. У своєму зверненні ми коротко виклали усю суть проблеми, але, на жаль, не отримали від компанії жодної відповіді. Наш журналіст також намагався зв'язатися із представниками фірми за номером, з якого телефонували та призначали співбесіду. Проте на наші дзвінки також не відповіли.

Нагадаємо: нещодавно журналісти телеканалу «Конкурент TV» дізнавались, чи порушують у Луцьку правила комендантської години служби таксі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024