Поділитись:

Тату-майстер АНДРІЙ ДОМАНСЬКИЙ: "Мами приводять дітей, щоб вони не ходили без "татух"

Неділя, 12 лютого 2017, 21:00
Тату-майстер  АНДРІЙ ДОМАНСЬКИЙ: «Мами приводять дітей, щоб вони не ходили без »татух

Андрій Доманський – молодий, але вже дуже популярний луцький тату-майстер. У свої 24 роки він створив власну команду "Dоmаnskіу tattоо cоllеctivе" та продовжує вдосконалюватись, прикрашаючи тіла не лише волинян, а й жителів інших регіонів та країн. Про те, як вдалося вийти на високий рівень, людей, які лягають "під машинку", та мам, які приводять своїх дітей на сеанс, – в інтерв'ю для ділового видання Волині "Конкурент".

Тату-майстер  АНДРІЙ ДОМАНСЬКИЙ: «Мами приводять дітей, щоб вони не ходили без »татух

– Давай відразу з місця в кар'єр, а потім вже будемо з нього вилазити. На мою суб'єктивну думку, ти найпопулярніший майстер на Волині, в тебе вже навіть своя власна команда. Готовий назвати себе не просто тату-майстром, а скажімо "тату-бізнесменом"?

Важко сказати, нема такого поняття як "тату-бізнесмен". Бізнесмен повинен керувати майстрами, і насправді, це досить цікаво. Зараз я себе не вважаю, як ти сказав, "тату-бізнесменом", хоча мені дуже цікаво заглибитися в управлінську сферу діяльності і в майбутньому хочу все ж перейти більше до керування. Але "татухи" продовжу "бити", тільки в меншій кількості.

Розкажи про свою команду.

– (Посміхається) Маю двох падаванів (Падаван – учень джедай із всесвіту "Зоряних війн", - К.) – Андрія Пеценюка та Ігоря Кучму. Вони багато чого вміють і знають, я тільки даю поради для їхнього швидшого розвитку.

Андрій має двох падаванів: Андрія Пеценюка - ліворуч та Ігоря Кучму - праворуч...Андрій має двох падаванів: Андрія Пеценюка - ліворуч та Ігоря Кучму - праворуч...

– А тепер починаємо вилазити з кар'єру. Розкажи, як ти до цього йшов, з чого починав і коли по-справжньому відчув себе якісним тату-майстром?

Почав 6 років тому, коли мені було 18. Відразу занурився з головою в цю сферу, "поварився" 3 роки і зрозумів, що потрібно виходити на якийсь професійний рівень. Шкода, що я трохи "тупанув" і занадто мало звертався до досвіду професійних майстрів.

Я, як більшість, створив власну реальність і в ній розвивався. Якби більше використовував чужі знання, то процес був би набагато швидшим. Новачок за рік може вийти на рівень крутих майстрів. А от професіоналом стаєш через років 10. Ну мені залишилося ще 7 років, і далі вже буду гарно жити (сміється).

Що ти можеш сказати про конкуренцію в Луцьку? Наскільки вона серйозна?

Нема конкуренції. Тату-майстри не змагаються між собою. У кожного свій клієнт.

...«у кожного майстра свій клієнт»......«у кожного майстра свій клієнт»...

Якщо конкуренції немає, то які взагалі відносини між тату-майстрами. Є якісь тусовки?

Тату-тусовок немає, але я маю бажання це змінити, хочу створити Lutsk Tattoо Festival, хочу популяризувати сферу тату в нашому місті.

Волинян вам вистачає для достатньої кількості клієнтів?

Волинянами займаються мої падавани, в мене зараз клієнти переважно з інших країн.

...«мої клієнти переважно з інших країн»......«мої клієнти переважно з інших країн»...

Я знаю, що ти мав намір попрацювати за кордоном, вдалося втілити в життя?

Через кілька днів відлітаю до Ізраїлю на три тижні: трохи попрацюю та поплаваю в Мертвому морі.

Ти також недовго працював в Києві, чому повернувся?

Мені не подобається та "двіжуха", Луцьк – рідніший. Хоча розвинутися там можна простіше та швидше. В Києві багато туристів з інших країн, які готові стати твоїми клієнтами. В Луцьку таке явище відсутнє.

...«в Києві багато туристів з інших країн, які готові стати твоїми клієнтами. В Луцьку таке явище відсутнє»......«в Києві багато туристів з інших країн, які готові стати твоїми клієнтами. В Луцьку таке явище відсутнє»...

За всі роки, що ти працюєш, хто більше приходить: чоловіки чи жінки?

Однаково. Розподіл можна зробити за інтересами, які має та чи інша вікова група чоловіків та жінок. Загалом, ті хто приходять, в татуюваннях переважно зовсім не розуміються, і майстру потрібно, згідно з побажаннями людини, з її смаками та переконаннями, допомогти вибрати малюнок.

Ти вже сам про це почав, але я все ж спитаю. На якому рівні тату-освіченість волинян? На мою думку, існує багато стереотипів

Існує, але вони відійдуть. Та вже й зараз мами приводять дітей, щоб вони не ходили без "татух". А діти, своєю чергою, записують на сеанси батьків.

...«мами приводять дітей, щоб вони не ходили без »татух...«мами приводять дітей, щоб вони не ходили без »татух"...

Як багато людей знову лягає "під машинку" після першого татуювання?

Майже всі. Багато що залежить від майстра і від того, чи він не "накосячить". Якщо людина тобі не подобається, краще порадити їй звернутися до іншого фахівця.

Щодо тату-мистецтва загалом. Які стилі зараз найбільш популярні?

Значну роль відіграє те, який стиль подобається майстру. Я зараз трохи "вдарився" в реалізм, але всі стилі хороші, не можна вибирати кращий чи гірший. Це, як в художників. Хтось так малює, а хтось по-іншому. Головне, що картина класна.

Тату-майстер  АНДРІЙ ДОМАНСЬКИЙ: «Мами приводять дітей, щоб вони не ходили без »татух

Як ти гадаєш, чи доцільно було б створювати в університетах на кафедрах образотворчого мистецтва спеціальність "тату-майстра", або ввести такий спецкурс, для прикладу?

В світовій практиці такого не існує. Є приватні школи, які відкривають на базі студій. Там проводять курси. Диплом тут нічого не вирішує. Багато майстрів проводять майстер-класи, це,. звісно, не школа, де навчають. Ти просто платиш гроші, стоїш та дивишся над майстром, як він працює, переймаєш деякі технічні моменти.

Хоча, я думаю, що навчати людей "з нуля" було б досить цікаво, і такий курс на кафедрах образотворчого мистецтва міг би прижитися. Вважається, що тату-майстер повинен бути художником. Хоча я художньої освіти не маю.

– То як тобі вдається працювати не будучи художником?

Спочатку потрібно навчитися копіювати картинку. Потім ти вже маєш базу цих копій у себе в голові і починаєш інтерпретувати та з'єднувати різні елементи. На професійному рівні тобі вже не потрібний ескіз. Я вже не прив'язаний до картинки, це просто мій орієнтир, на тілі я імпровізую.

...«Я вже не прив'язаний до картинки, це просто мій орієнтир, на тілі я імпровізую»....«Я вже не прив'язаний до картинки, це просто мій орієнтир, на тілі я імпровізую».

І, як на мене, дуже важливе питання наостанок: що найбільше дратує тату-майстрів, зокрема тебе?

Це вже залежить від майстра, від того, який він має підхід до клієнта. Більшість людей задає одні й ті ж самі запитання, оскільки вони не розуміються. Твоє завдання – пояснити.

Деякі "заїжджені" питання можна написати на своїй професійній сторінці, щоб клієнт відразу бачив відповіді на найпопулярніше: чи боляче, а скільки часу, а чому так дорого і так далі. Вже всі інші нюанси потрібно вирішувати з кожним окремо, проводити консультацію. Хоча є люди, які відразу знають, що їм потрібно, і просто показують малюнок зі словами: "Хочу так, але краще".

Надрукувати
мітки:
коментарів