Поділитись:

На польських плантаціях працює 55 % заробітчан

Понеділок, 13 лютого 2017, 12:51

У деяких повітах Люблінського воєводства 90 % робочих місць для іноземців створюють сільськогосподарські підприємства.

За даними центру зайнятості, роботодавці Люблінського воєводства минулого року подали заявки на працевлаштування близько 78,6 тисяч іноземців, переважно українців, – повідомляє Monitor Info, посилаючись на "Rzeczpospolita".

Це становить 6 % від попиту на закордонних працівників у всій Польщі, що виводить Люблінщину на сьоме місце серед регіонів.

Однак якщо у масштабах всієї країни найбільшим сектором, що дає роботу українцям, вже не є сільське господарство (воно опинилося на другому місці), то в Люблінському воєводстві ця галузь досі переважає. Майже 55 % (більше 42 тис) заяв про намір доручити роботу іноземцям стосувалися праці в садах або на полях. У 2015 р. ситуація була подібною.

Потрібні люди для збору фруктів

"Цього року ми вже зареєстрували 1 620 заяв. Протягом всього 2016 р. їх було 16,5 тис, а в 2015 р. – 10,5 тис, – розповідає Даріуш Чарновський, директор Повітового центру зайнятості в Ополі Любельському. – 98 % із них – це сільськогосподарські підприємства у широкому значенні. Пропозиції із інших галузей з'являються рідко".

Подібною була ситуація і в Краснік, відомій малиновій долині, де минулого року для збору врожаю було потрібно близько 15 тисяч українців.

"Також у нас, без сумніву, переважає сільське господарство, це близько 95 % працевлаштування іноземців, – повідомляє Павел Поляк із центру зайнятості в Любартові. – Інші галузі не настільки розвинені, тому це не дивно. В інших секторах потрібні працівники здебільшого у сфері логістики або на допоміжні посади в промисловості". У Любартовському повіті у 2016 р. було подано 1 605 пропозицій роботи для іноземців, порівняно із 914 у 2015 р.

Структурна невідповідність

На другому місці за кількістю робочих місць для іноземців у Люблінському воєводстві "адміністрація та допоміжна діяльність". Це, зокрема, послуги охорони та прибирання, а також агентства тимчасового працевлаштування, які все частіше організовують роботу і побут українців у Польщі. В Люблінському воєводстві у 2016 р. через них пройшли 13,5 тисяч осіб. Це становило 17,2 % усіх заяв на працевлаштування іноземців (у межах країни їх було 28,8 %).

Наступні місця займають роботодавці із будівельної галузі та домашні господарства. В останніх йдеться, перш за все, про догляд за дітьми та старшими особами.

Цікаво, що у багатьох повітах воєводства кількість робочих місць для іноземців вища, ніж кількість безробітних, зареєстрованих у центрах зайнятості. Така ситуація, наприклад, в Красницькому, Опольському та Люблінському повітах. В останньому попит на іноземців минулого року перетнув позначку 6 тис, а кількість безробітних наприкінці грудня сягнула 4,8 тис осіб.

Як пояснити високий попит на іноземців із неповним використанням ресурсів на місцевому ринку працевлаштування?

"По-перше, наш ринок праці все більше орієнтований на працівника, – пояснює Гражина Гвязда, директор Люблінського повітового центру зайнятості. – Це означає, що безробітні все частіше можуть обирати серед більшої кількості пропозицій такі, які їх найбільше задовольняють з огляду, наприклад, на заробітну плату. Можливо, тому поляки не схильні працювати у сільському господарстві".

"На нашому місцевому ринку праці є також структурні проблеми, – додає Гвязда. – Це, зокрема, невідповідність кваліфікації безробітних вимогам, які заявляють працедавці, або проблема із тривалим безробіттям та неготовністю до працевлаштування. У Люблінському повіті робочі місця іноземцям найчастіше дає сільське господарство (3,5 тис заяв у 2016 р.) та будівництво (1,6 тис заяв).

Одним із найбільших центрів для роботи іноземців є столиця регіону – Люблін.

100 заяв на день

"Щодня до Люблінського міського центру зайнятості надходить близько 100 заяв. У січні цього року їх було вже 1 387, – повідомляє Моніка Рудицька-Гурська, речниця установи. – Протягом 2016 р. їх кількість сягнула 11,4 тис, а в 2015 р – 8,27 тис. Люблінським фірмам потрібні іноземці для роботи в галузях, пов'язаних із будівництвом, торгівлею, транспортом та складами. Серед професійних груп найчастіше приймаються на роботу некваліфіковані працівники, працівники промисловості та будівельники".

Натомість одним із повітів, який залучає найменше іноземців, є Влодава, що розташована біля самого кордону. Як відзначає Едита Католо із Влодавського повітового центру зайнятості, місцевий ринок праці невеликий. А оскільки на ньому переважають малі фірми, вони не наймають багато іноземців. Минулого року – 90 осіб, у 2015 р. – 35.

Надрукувати
мітки:
коментарів