Поділитись:

Чорнуха "підняв" більше шести мільйонів на реконструкції зоопарку

Вівторок, 26 січня 2016, 12:43
Чорнуха «підняв» більше шести мільйонів на реконструкції зоопарку

У жовтні та грудні 2015 року Луцька міська рада перерахувала ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" понад 6 мільйонів гривень за договором, укладеним в результаті переговорної процедури закупівлі.

Відповідна інформація опублікована на порталі використання публічних коштів e-data, - інформує "Четверта влада".

Чорнуха «підняв» більше шести мільйонів на реконструкції зоопарку

Як свідчать платіжні документи, всі ці платежі мають єдине призначення – "реконструкція зоокутка під зоопарк":

Чорнуха «підняв» більше шести мільйонів на реконструкції зоопарку

Мільйони - за декорації

Закупівлю цієї послуги провели у липні 2015 року із застосуванням переговорної процедури – номер оголошення - №156128, номер бюлетеня – 283 від 01.07.2015.

В обґрунтуванні застосування переговорної процедури закупівлі вказано, що замовник проводив переговори лише з одним учасником – ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536" і пояснює це необхідністю проведення додаткових будівельних робіт. При цьому міська рада посилається на п.6 ч.2 ст.39 Закону України "Про здійснення державних закупівель"- необхідності проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту за сукупності таких умов: договір буде укладено з попереднім виконавцем цих робіт, такі роботи технічно чи економічно пов'язані з головним (первинним) договором; загальна вартість додаткових робіт не перевищує 50 відсотків вартості головного (первинного) договору.

Також, однією із причин застосування переговорної процедури саме із цим учасником замовник називає те, що "Луцьксантехмонтаж" у 2014 році виграв конкурс на реконструкцію зоокутка вартістю 15 406 844,13 гривні і "зарекомендував себе як надійний та відповідальний підрядник".

Міська рада вказує і на те, що про застосування переговорної процедури у своєму листі просить і координатор проекту "Модернізація зоопарків в Замості та Луцьку, а також опрацювання концепції створення рекреаційної зони в Жешуві з метою розвитку транскордонного природного туризму" Олександр Ковальський. І ще одне переконання на користь Луцьксантехмонатжу - що підрядник вже залишив на будівельному майданчику матеріали та техніку, а тепер, мовляв, дуже важливо щоб саме він продовжив роботи.

Сам Олександр Ковальський не пригадав про що просив у згаданому листі. Однак, пояснив, що через валютні коливання у проекті з`явились кошти - саме тому і вирішили провести ще додаткові роботи із благоустрою.

Отож, додаткові роботи це: "декорації і встановлення штучного ланшафту у вольєрах; укріплення моста зоопарку; благоустрій території біля ведмежого містечка: встновлення паркану 14,5 метрів; заміна заборів у небезпечній зоні біля ставків; заміна вхідних воріт - 3 штуки; заміна воріт головного входу; огорожа в небезпечній зоні біля водойм зі сторони левового містечка; заміна доріжок у зоопарку - 620 метрів; встановлення додаткового освітлення; встановлення огорожі зовнішніх стін зоопарку; оздоблення, тематичне розмалювання і декорування вольєрів - містечко для левів - 500 кв. метрів, містечко для ведмедів - 870 квадратних метрів; встановлення декоративних форм і дерев у містечку для ведмедів; встановлення штучного каміння із бетону: у левовому містечку - 250 метрів, у ведмежому - 150 метрів квадратних".

- Пане Олександре, у обгрунтуванні застосування переговрної процедури закупівлі вказано, що ці роботи має провести саме Луцьксантехмонтаж.

- Я не думаю що це було... Навряд чи таке було. З нашого боку принаймні.

- Це обгрунтування міститься на сайті Вісник державних закупівель - і там є кілька пунктів, які вказують, що Луцьксантехмонтаж виконав попередні роботи, залишив техніку і саме він має провести вже ці додаткові роботи. Чому саме Луцьксантехмонтаж?

- Мені важко сказати. Я просто координатор проекту, здаю звітність на Європейський Союз, вношу зміни, слідкую, щоб дотримувались європейського законодавства у цьому плані. А в ці нюанси по бухгалтерії та будівництву я не вникаю.

Отож, додаткові роботи були переважно декоративними і, очевидно, що їх міг виконати і простий підприємець, а не обов`язково будівельна фірма. Крім того, можливо вони вийшли б і дешевшими, якби у конкурсі взяли участь різні учасники.

Юрист Громадської інінціативи "За чесний тендер" Мирослава Примак вважає, що обгрунтування переговорної процедури, яке наводить Замовник, є невиправданим у цій ситуації.

– Замовник, напевно, вирішив підстрахуватися і в Обгрунтуванні зазначив ще одну підставу застосування переговорної процедури - потреба здійснити додаткову закупівлю у того самого постачальника обумовлена метою уніфікації, стандартизації та забезпечення сумісності з наявними технологіями та роботами, так як заміна попереднього виконавця робіт може призвести до несумісності та виникнення проблем технічного характеру, пов'язаних з експлуатацією та обслуговуванням об'єкту (це п.5 ч.2 ст. 39 Закону, - пояснює юрист. - Тобто, якби інший підрядник клав доріжки чи міняв ворота, то це могло б викликати "проблеми технічного характеру".

В той же час, в обгрунтуванні застосування переговорної процедури йде посилання на необхідність проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту, - продовжує юрист. - Тобто, відбувалась реконструкція зоокутка, раптово настали якісь непередбачувані обставини, які викликали необхідність "зробити декорації та штучний ландшафт у вольєрах, розмалювати і знову задекорувати вольєри, встановити там декоративні форми та дерева, штучні камені" і т.д. Однак в обгрунтуванні немає конкретно зазначено, що ж це за непередбачувані обставини викликали ці додаткові роботи. Тому таке обгрунтування переговорної процедури вважаю невиправданим.

А тепер поглянемо на сам тендер із реконструкції зоокуточка.

Тендер між своїми

Як інформує видання, конкурсні торги на реконструкцію зоокуточка відбулися у 2014 році. Згідно протоколу розкриття пропозицій у ньому взяли участь три учасники:
ПП "Житлобуд-1" - 15 953 190, 88 гривень
ПАТ "Луцьксантехмонтаж № 536" - 15 406 844, 13 гривень
ТзОВ "Західелектромонтаж" - 15 589 724, 00 гривень

Крім того, у протоколі вказано, що всі учасники надали на конкурс документацію, передбачену умовами торгів. Однак, згодом замовник відхиляє пропозицію ПП "Житлобуд-1" через формальні причини: не подано довідки з відомостями про рахунки, надано недостовірну інформацію про кількість працівників, не подано документальне підтвердження на майно, не в повному обсязі надані документи про виконання аналогічних договорів. Про це йдеться упротоколі відхилення.

Відтак у конкурсі залишаються два учасники – "Луцьксантехмонтаж" та "Західелектромонтаж". Їхні цінові пропозиції відрізняються майже незначним розривом. І, відповідно, переможцем стає ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536".

Варто зауважити, що медіа неодноразово звертали увагу на ці фірми, які досить часто розігрують тендери між собою. До прикладу, нещодавно вони розіграли тендер на будівництво перинатального центру у Луцьку.

Крім того, між учасниками конкурсу неважко простежити і певні політичні зв'язки – нинішній керівник "Західелектромонтажу" Ігор Рогаля був бізнес-партнером депутата Волинської обласної ради Віктора Кобринчука. Разом вони створили підприємство "Неп-Вест", яке вже припинило свою діяльність як юридична особа. А Віктор Кобринчук разом із керівником "Луцьксантехмонтажу" Віктором Чорнухою були депутатами обласної ради від БЮТу.

До того ж Ігор Рогаля мешкає у тому ж населеному пункті що й Віктор Чорнуха – селі Зміїнець. У тому ж "царському" селі мешкає і голова Луцької міської ради Микола Романюк, який фактично є сусідом Віктора Чорнухи. У цій успішній історії є ще одна важлива деталь - керівник ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" Віктор Чорнуха став членом виконавчого комітету Луцької міської ради саме тоді, коли головою ради був обраний Микола Романюк - його сусід. У червні 2014 пан Чорнуха вийшов зі складу виконавчого комітету.

Такий збіг обставин не дає підстав сумніватись у випадковості - адже "Луцьксантехмонтаж" по суті є тендерним фаворитом як Луцької міської ради так і Волинської облдержадміністрації. Крім реконструкції зоокуточка, фірма Чорнухи виграла і зведення фортифікаційних споруд та вже згадуване будівництво перинатального центру. Загалом у 2015 році фірми, пов`язані із Віктором Чорнухою, виграли три чверті будівельних тендерів в області вартістю понад 73 мільйони гривень.

Реконструкція - "розпил"

Отож на реконструкцію Луцького зоокуточка під зоопарк у вересні 2014 виконком укладає договір із ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" на суму 15 406 844,13 гривні. Однак цього виявилось замало і в липні 2015 міська рада проводить переговорну процедуру закупівлі і знову укладає договір із ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536". За цим договором міська рада сплатила підприємству 6 644 520, 59 гривень - про це йдеться у звіті про виконання договору.

На таку "дорогу" реконструкцію звернув увагу і Центр протидії корупції і оскаржив закупівлю до Держфінінспекції. При тім Держфінінспекція України повідомляє, що на вимогу ДФІ у Волинській області виконком не надав копій потрібних документів. Відтак лише у грудні 2015 року Держфінінспекція розпочала перевірку цієї закупівлі.

Загалом, за даними Центру протидії корупції, вартість реконструкції Луцького зоокуточка сягнула понад 26 мільйонів гривень. А саме: 2014 року виконком Луцької міської ради уклав договір на виконання робіт з реконструкції зоокутка з ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" на суму 15 406 844,13 гривень; потім сторони внесли зміни до договору та збільшили суму договору на 4 мільйони; а згодом ще уклали договір за переговорною процедурою на понад 6 мільйонів гривень.

Рух коштів за реконструкцію зоопарку ілюструє портал e-data - лише впродовж вересня-грудня міська рада сплатила ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536" за реконструкцію зоокутка понад 15 мільйонів гривень:

Чорнуха «підняв» більше шести мільйонів на реконструкції зоопарку

Секретар конкурсного комітету виконкому Світлана Горай пояснила, що у вересні проводили оплату послуг із реконструкції ще за договором укладеним у вересні 2014 року. І лише у жовтні та грудні повністю оплатили послуги за договором, укладеним в результаті переговорної процедури.

Надрукувати
мітки:
коментарів