Поділитись:

Від мрій до дій: як працюють енергоефективні ОСББ Луцька

Понеділок, 13 лютого 2017, 21:00

Відомий факт, що Луцьк – місто, яке є лідером з впровадження енергоефективних заходів. Лучани були одними з перших в Україні, хто усвідомив, що багатоквартирний будинок – це їхня спільна власність, і вони разом повинні доглядати за ним.

Асоціація ОСББ "Лучани" – це майданчик для обміну досвідом між ОСББ. Тут голови об'єднань можуть отримати консультацію щодо того, як ефективно управляти будинком, а мешканці 41 ОСББ, які входять в асоціацію, можуть отримати всю необхідну інформацію щодо платіжок за комуналку та інше.

Голова асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків "Лучани" Юлія Сабатюк – експерт з питань створення ОСББ та впровадження в таких будинках енергоефективних заходів, які дозволять в майбутньому зекономити істотну частину коштів під час оплати "комуналки".

Голова АОСББ Голова АОСББ "Лучани" Юлія Сабатюк

Саме вона і розповіла Конкуренту, навіщо створили асоціацію, як вона працює, як створити ОСББ та як отримати кредит на впровадження енергоефективних заходів.

Як виникла асоціація ОСББ "Лучани"

Динаміка зі створення ОСББ у Луцьку була дуже інтенсивна, особливо до 1 липня 2016 року, коли активно говорили про те, що ЖЕКів не буде і мешканцям до цього моменту потрібно буде створити ОСББ. На сьогодні ОСББ в місті створюються більш-менш стабільно – по два об'єднання на тиждень.

Асоціацію ж створили у 2010 році, коли вже існувало чимало ОСББ і продовжували створюватись нові. Тоді ті люди, які хотіли створити в своєму будинку ОСББ, підходили до "першопрохідців", які мали досвід у цьому питанні, щоб почути від них корисні поради щодо законодавчих моментів створення об'єднання.

Одним з основних мотивів створення відповідної асоціації було й те, що ідейні натхненники зрозуміли, що можна утримувати єдиний штат для того, щоб було дешевше замовляти ту чи іншу послугу для об′єднання співвласників вже через асоціацію.

Пізніше співвласники багатоповерхівок зрозуміли, що асоціацію варто створити не лише заради економії, а й для того, щоб через Національну раду ОСББ при Кабінеті Міністрів (членом якої є Юлія Сабатюк, – Конкурент) можна було б висловлювати думки співвласників стосовно тих чи інших законів і навіть впливати на якісь владні законодавчі акти.

До того ж об'єднання декількох ОСББ в асоціацію дало можливість рухатися за єдиним напрацьованим вектором і не лише вчитись разом, як правильно вести бухгалтерію, а й те, як проводити свою діяльність в законодавчому полі.

На сьогодні в асоціацію входить 41 ОСББ Луцька.

Як функціонує офіс асоціації

Офіс АОСББ "Лучани" знаходиться в приміщенні ОСББ "Відродження" на проспекті Відродження, 22 а. Працює він стабільно і за графіком: з дев'ятої ранку до шостої вечора з понеділка по четвер, та в п'ятницю з 9-ої до 13:00-ої.

Мешканці багатоквартирного будинку, де розташований офіс, не беруть із працівників асоціації плати за приміщення. Адже розміщення офісу саме в їхньому будинку зручне для людей тим, що їм не треба їхати в інший кінець міста, щоб отримати консультацію, вичерпну інформацію щодо комунальних платежів або необхідну довідку.

Однак АОСББ сплачує за спожиті ними комунальні послуги самостійно.

Управитель будинку на проспекті Відродження, 22 a Ніна Цибуля та голова правління ОСББ "Росинка", "Калина -30" Лілія Слупачик працюють в офісі асоціації та видають необхідні мешканцям ОСББ довідки й проводять різні консультації.

Управитель будинку на проспекті Відродження, 22 a Ніна Цибуля  та Лілія Слупачик><span class=Управитель будинку на проспекті Відродження, 22 a Ніна Цибуля та Лілія Слупачик

Як розповіла Ніна Цибуля, роботи в неї вистачає, оскільки люди приходять протягом цілого дня за довідками.

Що ж до Лілії Слупачик, то вона в офісі відповідає за паспортний стіл, робить бухгалтерські звіти по субсидіях та пільгах.

"Можу давати довідки, можу, як аварійна служба, сидіти на телефоні, можу приймати заявочки від мешканців наших будинків, якщо в них сталась якась аварія. Такі заявки обов'язково записуємо у відповідний журнал і можемо навіть викликати, якщо є негайна потреба, електрика чи сантехніка", – розповіла Лілія Слупачик.

Голова ОСББ Голова ОСББ "Росинка", "Калина-30" Лілія Слупачик

Також в асоціації, окрім довідок та розрахунків "комуналки", роблять звітність за цілий рік.

"От зараз ми рахуємо звітність за увесь 2016 рік і будемо писати інформаційні бюлетні, в яких вкажемо, скільки за рік було надходжень, куди і на що їх спрямували. Але це буде тоді, як звіт підпише ревізійна комісія", – сказала Юлія Сабатюк.

Варто зауважити, що ревізійна комісія складається з самих же мешканців і її має кожне об'єднання. Відповідно, самі ж мешканці у складі комісії мають можливість простежити і перевірити обіг коштів у своїх ОСББ.

Мешканці ОСББ, яке входить в асоціацію, прийшли за довідками><span class=Мешканці ОСББ, яке входить в асоціацію, прийшли за довідками

Загалом співвласники багатоквартирних будинків часто звертаються до офісу асоціації й за тим, щоб фахівці роз'яснили і показали їм, звідки взялись суми у платіжках, і за що та скільки їм треба платити.

Працівники офісу кажуть - роботи вистачає><span class=Працівники офісу кажуть - роботи вистачає

До речі, не всі ОСББ Луцька є членами асоціації. На думку Юлії Сабатюк, так і повинно бути, і це правильно. Адже в будинках є голови ОСББ, які готові взяти на себе відповідальність і більш-менш розуміють, яким чином повинна працювати така структура.

Про центр енергоефективності та енергозбереження

Ідеальний голова ОСББ повинен бути комунікабельною людиною, яка хоче та може правильно виконувати свою роботу. Також він повинен бути ефективним менеджером з досвідом. Втім, якщо такого досвіду немає, то його можна отримати у центрі енергоефективності. Окремі голови ОСББ приходять в асоціацію та безкоштовно вчаться, як управляти будинком, а після здобутого досвіду йдуть у "вільне плавання".

Нинішнім головам ОСББ набагато легше взятись за управління будинком, адже відкритий у 2016 році Центр енергоефективності та енергозбереження, що на проспекті Перемоги, 12, створили для того, щоб майбутні голови ОСББ безкоштовно навчались управлінню будинком і отримували всю необхідну для цього інформацію.

На відкритті центру енергоефективності><span class=На відкритті центру енергоефективності

"Це теж 50 % успіху, коли людина бере на себе відповідальність бути головою. Я пам'ятаю, як мені було страшно, коли у 2001 році я зареєструвала ОСББ, а наступного дня після реєстрації боялась проснутись. Але зараз є безліч структур, в які можна звернутись і які допоможуть", – сказала Юлія Сабатюк.

У Центрі енергоефективності та енергозбереження працюють двоє консультантів, які навчались у міжнародних компаніях "Danfoss" та "Rehau". Їх послуги оплачує фінансова корпорація IFC – одна з інституцій Світового банку.

До речі, Центр енергоефективності та енергозбереження виграв грант на проведення енергоаудиту у сорока багатоповерхівках.

"Що таке енергоаудит? Це як лікарняний лист, як встановлення діагнозу для будинку. На 2017 рік нам дали грант, і 40 ОСББ можемо зробити в Луцьку", – пояснила простими словами Юлія Сабатюк.

Загалом цей "лікарняний лист" існує у вигляді звіту про обстеження, де описані всі характеристики і рекомендації, з чого варто починати енергоефективні заходи в будинку і що робити по кожному із напрямків.

Орієнтовно на проведення енергоаудиту в багатоквартирному будинку потрібно півтора місяці.

Доцільність створення центру виправдала себе, бо туди можна прийти будь-кому, навіть бабусі, яка хоче встановити енергозберігаючі вікна чи лампочки, або ж вона не розуміє, що написано в платіжці і за що їй платити. Працівники центру можуть розібрати платіжку і детально пояснити, чому в платіжці саме та чи інша сума.

Рада голів ОСББ

Коли створили асоціацію, то було зрозуміло, що не всі ОСББ міста туди увійдуть. Однак для всіх потрібно було створити майданчик, де б люди могли приходити за інформацією та консультаціями щодо діяльності ОСББ.

Таким майданчиком у 2009 році стала рада голів ОСББ, де спочатку головою ради була Юлія Сабатюк, а потім Роман Бондарук, який зараз є членом міськвиконкому, а на той час був депутатом Луцькради. Засідання ради голів ОСББ відбувається двічі на місяць. На таких засіданнях Юлія Сабатюк розтлумачує головам нові зміни в законодавстві, займається роботою з монополістами, газовим та іншими питаннями, які стосуються "життєдіяльності" ОСББ.

Для ефективної роботи ОСББ важливо, щоб його очолив голова, який матиме довіру мешканців. Проте ніколи не почнеш говорити про енергозбереження тільки-но створивши ОСББ. Адже спочатку варто все прорахувати, проаналізувати тепловтрати, провести енергоаудит будинку і лише тоді говорити про залучення кредитів на впровадження енергоефективних заходів.

"Енергоефективні" кредити для ОСББ

Важливим моментом у розвитку ОСББ стала прийнята Кабміном Постанова № 599 від 31.05.2012 року. Відповідно до неї, об'єднання могли отримувати кредити на впровадження в своїх будинках енергозберігаючих заходів.

До того ж кредити для ОСББ на впровадження енергоефективних заходів дають тільки державні банки, оскільки приватні банківські установи не прописали в Постанові № 599. Хоча, на думку Сабатюк, з однієї сторони така умова дещо порушує права співвласників. Тому що ширший вибір таких банків створив би більшу конкуренцію, і це спонукало б їх зменшувати відсотки за користування "енергоефективними" кредитами.

"Над цим ми теж працюємо в Нацраді, і думаю, що ми все ж таки переконаємо Кабмін, що варто перелік банків збільшити", – зазначила Юлія Сабатюк.

Першопрохідцем в отриманні "енергоефетивного" кредиту стало саме луцьке ОСББ "Явір -2011" (це об'єднання власників 6-поверхового будинку 1963 року забудови). Варто зауважити, що це ОСББ взяло дві позики. Перша пішла на встановлення ІТП, друга – на модернізацію будинку.Саме на цьому ОСББ вся країна вчилась, як правильно використовувати енергоресурси.

5 листопада 2014 року їм вдалось взяти у банку кредит на 219 тисяч гривень під 17,5 %. Щомісячний платіж становив майже 4 тисячі гривень.

31 грудня встановили ІТП. Економія завдяки ІТП щомісяця становить понад 25 тисяч гривень, а банку повертати за кредитом потрібно було близько 4 000 гривень. За кілька місяців зекономили 100 тисяч гривень.

До речі, наступний кредит "Явір - 2011" став найбільшим серед позик ОСББ на енергоефективність в Україні – 1,9 мільйона гривень.

Кредит надав "Укргазбанк" строком на 10 років. Державна програма відшкодовує 40 % тіла кредиту, а Луцькрада підтримує ОСББ, частково компенсуючи відсоток за кредитом.

З урахуванням того, що 40 % вартості матеріалів за кредитом покрила держава, а проценти взяла на себе міськрада, такий кредит для ОСББ по суті є позикою. Скільки взяли – стільки ж віддали.

"Насправді завдяки тому, що є дві програми, я готова переконувати людей, що ці енергоефективні заходи потрібні і вигідні. Бо, якби не було міської програми по відшкодуванню відсотків, то це б суттєво лягло на плечі співвласників квартир. З програмою виходить так, що місто повертає відсотки, а ОСББ тільки оплачує кредит", – пояснила Юлія Сабатюк.

Квитанція мешканця  трикімнатної квартири утепленого будинку за жовтень><span class=Квитанція мешканця трикімнатної квартири утепленого будинку за жовтень

Квитанція тієї ж квартири  за листопад><span class=Квитанція тієї ж квартири за листопад

Луцька програма по відшкодуванню відсотків була першою в країні. Після лучан подібну програму підписали більше 150 міст України.

Що потрібно зробити ОСББ, щоб вдало залучати "енергоефективні" кредити

Кредити на впровадження заходів з енергозбереження асоціація бере ще з 2012 року. Зараз цей механізм чітко відпрацьований і створені відповідні програми, які допомагають ОСББ не лише отримувати кредити від державних банків, а й завдяки міському бюджету відшкодовувати відсоткові ставки за залученими кредитами.

"Це все непросто починалось", – пригадала Юлія Сабатюк і додала, що люди з ОСББ, побачивши перші результати, коли в будинках стали проводити один за одним ремонтні роботи, зрозуміли, що варто далі рухатись і вдосконалювати комфортне проживання у своїх будинках.

Тоді ж у 2010 році вона взяла участь у навчальній поїздці до Словаччини в рамках проекту USAID "Реформа міського теплозабезпечення". Саме там лучанка й ознайомилась із таким механізмом, коли словаки брали дешеві кредити під 3 % річних, і ці кредити йшли на енергозберігаючі заходи. До того ж завдяки енергозбереженню зменшувався платіж за комунальну послугу і, відповідно, частину грошей, яку отримували внаслідок економії, спрямовували на погашення цих кредитів.

Зрозуміло було, що і в Україні просто так грошей ніхто не дав би, а от словацький механізм зацікавив Юлію Сабатюк і вона вирішила втілити його в життя вже у Луцьку.

Попри те, що в Україні вже діяла Постанова № 599, у Луцьку продовжували активно шукати механізми, щоб відсотки за залученими "енергоефективними" кредитами оплачували з місцевого бюджету. Відтак депутатів та міського голову вдалось переконати в тому, щоб вони прийняли ряд важливих рішень й пішли назустріч новоствореним ОСББ. Таким чином у 2013 році з'явилась і міська програма по відшкодуванню відсоткових ставок за залученими кредитами ОСББ.

"Якби мер тоді не переконав депутатів, що програма потрібна, то сплата відсотків лягла б на плечі мешканців. Така програма була запущена вперше в Україні, і коли її прийняли, то люди спочатку не розуміли, що то таке", – пригадує Юлія Сабатюк.

До того ж ще одним кроком вперед стала ухвалена у 2015 році Кабміном Постанова № 231, яка спрямована на стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів.

***

Зараз за досвідом з енергоощадності у Луцьк їздять цілі делегації з інших міст. Тільки за 2016 рік було понад 60 делегацій, які хотіли ознайомитись із позитивним досвідом луцьких ОСББ в енергоефективній сфері. А в сучасних умовах, коли тарифи на "комуналку" ростуть шаленими темпами, питання енергозбереження досить актуальне, і сміливо можна сказати, що лучани рухаються у правильному напрямку.

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів