Поділитись:

До 10 тисяч євро: в Естонії зростуть штрафи за російську мову в школах

Субота, 01 липня 2023, 13:26
До 10 тисяч євро: в Естонії зростуть штрафи за російську мову в школах

В Естонії із серпня у 15 разів збільшать штрафи для шкіл з учителями, які не володіють естонською мовою. Вони сягатимуть майже 10 тисяч євро. Окрім того, працівники Мовного департаменту отримають право відвідувати заняття в школах.

Про це пише естонський суспільний мовник, – повідомляє Громадське.

Досі максимальний розмір штрафів, які могли призначати вчителям та школам, де не виконуються мовні вимоги, становив 640 євро.

Однак із 1 серпня Мовний департамент у співпраці з Міністерством освіти та науки країни матиме право штрафувати школи, які неодноразово порушують мовні вимоги, на суму до 9600 євро.

Очільниця Нарви – майже повністю російськомовного міста на сході Естонії – Катрі Райк заявила, що підвищення розміру штрафів є гарним сигналом для міських посадовців, багато з яких не розуміють важливості освіти естонською мовою.

«Зрозуміло, коли штраф великий (зараз 600 євро, це було смішно, це місцеве самоврядування з легкої руки платило), але 10 тисяч, коли в тебе п’ять директорів, тоді в тебе 50 тисяч. І я думаю, тут міськрада починає думати, що треба робити», – зауважила Райк.

Крім того, Мовний департамент також отримає більше важелів для впливу. Якщо досі співробітники відомства могли оцінювати рівень естонської мови вчителів на основі інтерв’ю, то з нового навчального року вони матимуть право ходити та перевіряти, що насправді відбувається на уроках.

«Справді, досі перевірки були досить формальними. Ми дивимося, чи виконує вчитель вимоги з мови, чи є в нього потрібна категорія, але як він може застосувати мову в класі, що найголовніше, ми не знаємо»,  пояснив генеральний директор Мовного департаменту Ільмар Томуск.

Директорка Слов’янської основної школи в Кохтла-Ярве – переважно російськомовного промислового міста – Світлана Володимирова, визнала, що мовні навички педагогів часто залишають бажати кращого. З початку року її заклад уже отримав 22 зауваження від Мовного департаменту.

«Будь-яка мова, її володіння  це насамперед практика, і досвід, і навички. І, на превеликий жаль, і ми повинні це констатувати, тут, у нашому регіоні поза робочим місцем використання естонської мови обмежене», – додала Світлана Володимирова.

За даними Мовного департаменту, в Естонії налічується приблизно 2500 педагогів, які недостатньо володіють естонською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
18 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
30 березня 2024
21 березня 2024
18 березня 2024