Поділитись:

На Волині антимонопольники знайшли порушення у нарахуванні плати за газ

П'ятниця, 17 лютого 2017, 11:46
На Волині антимонопольники знайшли порушення у нарахуванні плати за газ

ПАТ "Волиньгаз" неправильно нараховує плату за послуги споживання природного газу за граничними об'ємами.

Відповідно до ст. 2 Закон України "Про комерційний облік природного газу", з 1 січня 2018 року споживачі не мають права споживати газ без обліку. Наразі ПАТ "Волиньгаз" неправомірно виставляє рахунки для населення без приладів обліку газу за граничною нормою від 9,8 до 23,6 кубометрів/людино-місяць, передбаченою Кодексом газорозподільних систем, – повідомляє прес-служба Волинського територіального управління Антимонопольноно комітету України.

Оскільки Кодексом встановлено, що "якщо побутовий споживач, який не забезпечений лічильником газу, відмовляється від його встановлення за рахунок оператора ГРМ (що підтверджується актом про порушення, складеним відповідно до вимог глави 5 розділу ХІ цього Кодексу), фактичний об'єм спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу по побутовому споживачу за відповідний календарний місяць визначається за граничними об'ємами споживання природного газу населенням, визначеними у додатку 10 до цього Кодексу". Цим же Кодексом передбачено, яким чином фіксується відмова: робиться відмітка в обох примірниках акта про порушення, один з яких надсилається споживачу (несанкціонованому споживачу) рекомендованим поштовим відправленням.

У зазначеному випадку ПАТ "Волиньгаз" у письмовій формі здійснює повідомлення споживачів про складення відповідних актів та пропонує у встановлену дату прибути на комісію оператора ГРМ для розгляду відповідного акту.

У письмових заявах до територіального відділення споживачі Луцька та Ковеля стверджують, що вони не підписували жодних актів та рекомендованих поштових повідомлень від ПАТ "Волиньгаз" не надходило. Нарахування ПАТ "Волиньгаз" плати за послуги споживання природного газу за граничними об'ємами без належного складання актів про порушення є обмеженням прав споживачів.

Відділення запропонувало ПАТ "Волиньгаз" негайно вжити заходів щодо самостійного здійснення перерахунків споживачам.

Сектору НКРЕКП у Волинській області було запропоновано здійснити контроль в частині проведення перерахунків споживачам. Водночас, відповідно до наявної у відділенні інформації, ПАТ "Волиньгаз" здійснює такі перерахунки лише у разі надходження письмових звернень від споживачів, тому відділення радить споживачам письмово звертатися щодо неправомірних нарахувань за граничними об'ємами без належного складання актів до ПАТ "Волиньгаз" та сектору НКРЕКП у Волинській області.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 жовтня 2023
15 травня 2023
17 березня 2023
23 вересня 2022
16:05
22 червня 2022
03 червня 2022
18:46
25 травня 2022
03 березня 2022
27 вересня 2021
24 вересня 2021