Поділитись:

Україна та G7 визначили параметри «гарантій безпеки», але угоди ще не підписані

Середа, 12 липня 2023, 17:38
Україна та G7 визначили параметри «гарантій безпеки», але угоди ще не підписані

Лідери держав «Групи семи» разом з Україною наразі узгодили не конкретні параметри «гарантій безпеки», а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані згодом.

Про це йдеться в узгодженій спільній заяві, текст якої опублікував уряд Великої Британії, інформує «Українська правда».

Документ стверджує, що від сьогодні, 12 липня, «розпочинаються переговори» між Україною і кожною з держав G7 «з метою формалізації підтримки України через двосторонні безпекові зобов'язання і домовленості, узгоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою, згідно з нашими відповідними правовими і конституційними вимогами».

У документі, зокрема, окреслюється зобов’язання держав-членів «сімки» продовжити надання «допомоги у сфері безпеки та сучасного військового обладнання на суші, в повітрі та на морі з пріоритетом на протиповітряну оборону, далекобійну артилерію та вогневі засоби дальньої дії, бронетехніку та інші ключові засоби, такі як бойова авіація, а також шляхом сприяння підвищенню рівня оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами».

Також стверджується, що у разі майбутнього збройного нападу з боку Росії члени G7 «мають намір негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків».

«Ми підтверджуємо, що, відповідно до наших правових систем, суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими доти, доки Росія не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні», – йдеться також у заяві.

Нагадаємо: 12 липня країни «Групи семи» на саміті НАТО у Вільнюсі погодили рамковий документ щодо гарантій безпеки для України. Документ має назву «Спільна декларація про підтримку України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів