Поділитись:

У Луцьку відкривається МОТ: що це та скільки коштує (фото)

Автор: Максим Косюр |
Середа, 12 липня 2023, 19:46
У Луцьку відкривається МОТ: що це та скільки коштує (фото)

У Луцьку 13 липня розпочинає роботу культурний простір «Модуль тимчасовості». Мета проєкту – показати, що українці не тільки переосмислюють своє минуле, а й борються за теперішнє. Тут ви знайдете витвори мистецтва від 28 митців з 10 країн світу.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вже встигли побувати у новому артпросторі та дізналися, звідки з'явилась ідея його створення, для чого це роблять та яка ціна вхідного квитка.

Автор проєкту – організація don`t Take Fake, співзасновником якої є Дмитро Соболь, він і є тією людиною, що допомогла втілити мистецький простір у реальність. За його словами, усе розпочалось з фотографії дівчинки на польському кордоні, яка стала обкладинкою журналу «Times». Згодом пану Дмитру зателефонували друзі з Франції, які сконтактували його з художником, що хотів розпочати співпрацю.

«Коли до мене подзвонив JR, то це для мене було просто «вау». У кожного є якісь свої суперзірки, там він є для мене. Ми працювали останні 5 років над тим, щоб запросити його в Україну з виставкою та виступом. І тут він сам приходить і каже, що хоче розпочати спільний проєкт про дітей біженців. Після того український фотограф дуже довго був на кордоні з Польщею, де й зробив знімок цієї дівчинки», – розповідає Дмитро.

Дмитро СобольДмитро Соболь

Опісля проєкт трансформувався у те, що є зараз – Модуль тимчасовості. Кожен може прийти та відчути від експозиції щось своє. Пан Соболь каже, що МОТ непотрібно сприймати як мистецький проєкт, адже це симбіоз між виставкою, мистецтвом та архітектурою. Сама експозиція не має цінності без власне конструкції. Ззовні це виглядає як металева бляшанка, але в середині – артпростір.

Презентація мистецького просторуПрезентація мистецького простору

Об'єкт, з яким можна взаємодіятиОб'єкт, з яким можна взаємодіяти

У коментарі нашим журналістам Дмитро Соболь розповів, що кошти вони збирають для відновлення пам'яток, які постраждали через війну з росією. Зараз їм вдалось зібрати трохи більше як 200 тисяч доларів.

«Ми працювали три місяці в Києві, місяць у Дніпрі та на місяць завітали у Луцьк. Більшість, хто відвідував наш простір, таки платили за вхід, а хтось цікавився розміром необхідного донату. Проте ми завжди пояснюємо – у нас немає донатів. Якщо ви хочете платити, то платите скільки вважаєте за потрібне. Зараз зібрали трохи більше як 200 тисяч доларів. З цієї суми ми не взяли ні копійки на утримання чи організацію артоб'єкта, уся сума піде на допомогу», – розповідає автор.

Дмитро СобольДмитро Соболь

Можливо, Луцьк – остання точка, куди примандрував мистецький об'єкт. Далі організатори планують їхати за кордон, щоб показати таку новинку іноземцям. У нашому ж місті він з'явився завдяки громадській організації «Алгоритм дій», яка й допомагала владнати усі організаційні моменти. Один із її засновників Адам Харлампович розповів нашим журналістам, що МОТ вдалось розмістити у Луцьку всього за місяць, адже міська влада йшла на зустріч.

«Усе було на рівні листування громадських організацій. Ми писали листи і вже десь через місяць нам вдалося домовитись. Після листування ми уже з міським головою стояли на театральному майдані та обирали місце, бо було дуже важливо, щоб об'єкт не заважав людям. У соборі, наприклад, проводяться похоронні служби, тому необхідно було прорахувати такі моменти», – розповідає пан Адам.

Адам ХарламповичАдам Харлампович

Організатори зазначають: квиток у Модуль тимчасовості вартує стільки, скільки відвідувач вважає за потрібне. Тобто, якщо ви заплатите 5 гривень чи зайдете безкоштовно, вас не виженуть. Пройти може кожен незалежно від віку, статі чи інших ознак. Свою роботу мистецький простір розпочинає відзавтра, 13 липня. Крім самої виставки, тут ще є сувенірний магазин із колабораціями митців та брендів України. Усі виручені кошти передадуть на відбудові артінституцій та пам'яток.

Одна з інсталяційОдна з інсталяцій

МОТ, артпростірМОТ, артпростір

Опис одного з об'єктівОпис одного з об'єктів

Відвідувачі на візках можуть безперешкодно потрапити у простір МОТ, адже конструкція обладнана пандусами, за необхідності на території є спеціально облаштована вбиральня. До слова, під час повітряної тривоги усі відвідувачі мають залишити приміщення та перейти до найближчого укриття. Найближче знаходиться у приміщення Драматичного театру, за адресою Театральний майдан, 1.

Мистецький простірМистецький простір

ВідвідувачіВідвідувачі

Інсталяція артпросторуІнсталяція артпростору

Інсталяція ETERNAL RUINSІнсталяція ETERNAL RUINS

Один з об'єктів у МОТОдин з об'єктів у МОТ

Мистецькі роботиМистецькі роботи

Картини у МОТКартини у МОТ

Артоб'єкт на вікніАртоб'єкт на вікні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17:26
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024