Поділитись:

У Польщі розслідують аферу на 39 млн злотих, призначених для українських біженців

П'ятниця, 21 липня 2023, 10:11
У Польщі розслідують аферу на 39 млн злотих, призначених для українських біженців

У Польщі прокуратура веде розслідування діяльності організованої злочинної групи, яка, за версією слідства, виманила 39 мільйонів злотих (майже 9 млн євро) з коштів, призначених для допомоги біженцям з України.

Про це повідомило видання Wprost, пише «Європейська правда».

Серед фігурантів справи – засновниця популярного варшавського кафе Kulturalna Агнешка Л., її за рішенням суду заарештували. 

Жінці та ще чотирьом особам Щецинська прокуратура висунула звинувачення у діяльності організованого злочинного угруповання. Стверджують, що підозрювані виманили з державної скарбниці 39 мільйонів злотих на допомогу біженцям з України.

«Розслідування стосується шахрайства, використання недостовірної документації та відмивання грошей», – сказала Анна Гавловська-Ринкевич з обласної прокуратури в Щецині, яку цитує Gazeta Wyborcza. 

Троє з п'яти підозрюваних перебувають під вартою з травня цього року. Звинувачення, висунуті прокуратурою, стосуються функціонування фонду, главою якого була Агнешка Л. 

«Гранти стосувалися, наприклад, харчування біженців з України. Вони не зовсім були призначені для того, для чого мали використовуватися, тобто для харчування біженців», – зазначив речник прокуратури зі Щецина.

З самого початку війни в Україні кав’ярня Агнешки Л. організовувала акції допомоги біженцям, які тікали від російської агресії. А до цього також неодноразово допомагала біженцям з інших країн.

Артур Щенсний, який займається піаром кафе Kulturalna, наголосив, що попри арешт засновниці кафе працює без змін. 

«Підприємство, як і раніше, провадить громадське харчування та культурну діяльність, дбаючи про задоволення клієнтів. У компанії працює понад 40 співробітників, в тому числі біженці», – сказав він.

Як повідомлялося, уряди європейських країн виділили вже понад 43 мільярди євро на прихисток для українців, які стали біженцями через розв'язану Росією війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
10:45
09 квітня 2024
07 квітня 2024
05 квітня 2024
02 квітня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024