Поділитись:

Стає державним: Мінфін купить «Сенс Банк» за одну гривню

П'ятниця, 21 липня 2023, 14:16
Стає державним: Мінфін купить «Сенс Банк» за одну гривню

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про націоналізацію виведеного з ринку «Сенс Банку». Держава в особі Міністерства фінансів придбає банк за 1 гривню. 

Про це у п'ятницю, 21 липня, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

«Уряд ухвалив рішення купити банк за 1 гривню. "Сенс" стає державним банком», – написав він у телеграмі.

Органом управління корпоративними правами за акціями «Сенс Банку», що належать державі, стане Міністерство фінансів.

«Ось це гривня зміцніла, вже за неї банк можна купити», – жартівливо додав нардеп.

Згодом текст постанови опублікували на Урядовому порталі.

«Прийняти пропозицію Національного банку про участь держави в особі Міністерства фінансів у виведенні з ринку системно важливого банку акціонерного товариства "СЕНС БАНК" (далі — АТ "СЕНС БАНК") у спосіб, визначений пунктом 5 частини другої статті 39 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», – йдеться у постанові.

Також уряд ухвалив взяти до відома, що держава в особі Мінфіну придбаває у ФГВФО акції АТ «Сенс Банку» у повному обсязі за одну гривню, а органом управління корпоративними правами за акціями «Сенс Банку», що належать державі, є Міністерство фінансів.

Згідно з постановою, «Державний експортно-імпортний банк України» (Укрексімбанк) визначили депозитарною установою, в якій відкрито рахунок у цінних паперах на ім’я держави, на який будуть зараховані на акції АТ «Сенс Банку».

Мінфіну доручили забезпечити укладення договору купівлі-продажу акцій АТ «Сенс Банк». Видатки на придбання акцій здійснити за рахунок бюджетних коштів, передбачених Мінфіну у на його утримання. Та забезпечити оплату вартості зазначених акцій після їх зарахування на рахунок у цінних паперах держави в Укрексімбанку.

Нагадаємо: 29 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9107−1, який дає змогу НБУ націоналізувати банки підсанкційних власників.

20 липня 2023 року Національний банк України ухвалив рішення про виведення з ринку «Сенс Банку» (колишній «Альфа-Банк») і звернувся до уряду щодо його націоналізації.

В Нацбанку зазначили, що через зв’язок власників опосередкованої істотної участі в «Сенс Банку» Михайла Фрідмана та Петра Авена з режимом країни-агресора до них були застосовані санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. Також указом президента України до Фрідмана, Авена та Андрія Косогова застосовані персональні санкції, зокрема, у формі блокування активів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 січня 2024
06 квітня 2022
01 квітня 2022
31 березня 2022
29 березня 2022
12 березня 2022
18:26
23 січня 2017
31 грудня 2016
24 грудня 2016