Поділитись:

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото)

Автор: Ольга Зейлик |
Середа, 26 липня 2023, 09:17
Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото)

Три російські ударні гелікоптери низько пролетіли над містом Кремінна, обстрілявши позиції українського фронту неподалік від міста. Російські безпілотники кружляли над головою, а наземні сили москви стріляли з великокаліберних кулеметів, щоб викинути українців окопів, прихованих у плямистому світлі соснового лісу...

Коли розриви артилерійських снарядів трясли землю навколо нього в суботу вранці, Влад, 27-річний український оператор безпілотника, помітив російський бронетранспортер, який перевозив до бою більше військ, – пише The New York Times. За його словами, це була можлива прелюдія до іншого нападу.

«Вони нас постійно атакують, — каже підполковник Матвійчук Олег, 49-річний командир батальйону 100-ї бригади територіальної оборони України. Вони шукають слабке місце, а потім штурмують».

Уздовж величезної лінії фронту протяжністю 600 миль (майже 1000 км, - ред.), яка прорізає східну та південну Україну, російські війська здебільшого займають оборону, сподіваючись, що їхня перевага в повітрі та мільйони встановлених ними мін захистять укріплені позиції. Поки їм вдалося запобігти великому українському прориву.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Але на північному сході України, вздовж приблизно 60-мильного фронту, який проходить навколо міст Куп’янськ, Сватове та Кремінна, росіяни не відступають: за допомогою важкої артилерії, безпілотників і хвилі наземних штурмів вони знову ведуть постійні наступальні операції. .

«Іноді стріляють без упину, — розповів підполковник Олег.

Інтенсивність бойових дій у цьому куточку України велася майже рік, і бої на гойдалках призвели лише до незначних зсувів на передових позиціях. Проте здебільшого статичні лінії на карті можуть приховати насильство, яке розігрується в соснових лісах, і жертви безупинного метання боєприпасів у ворога.

Олег, 50-річний лікар, який працює медиком на передовій у 100-й бригаді, сказав, що після того, як тижнями майже не бачив поранених солдатів, тепер він щодня мчить на українські позиції, щоб доглядати за пораненими — це свідчить про більш агресивний російський напад.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Останніми днями росіяни заявили про невеликі прориви вгору та вниз по лінії від Куп’янська до Кремінної за 60 миль (близько 100 км) на південь. Київ надсилає досвідчені підрозділи для посилення рубежів у цьому районі. Українські солдати на передовій кажуть, що російські успіхи були незначними і що вони контратакували та повернули частину втрачених територій.

Аналітики з Вашингтонського мозкового центру Institute for the Study of War задокументували лише незначні успіхи російських військ у цьому районі за останні тижні.

Тим не менш, британське військове розвідувальне агентство заявило, що «відновлення активності» на північному сході підкреслює важливість регіону для Кремля, враховуючи, що це відбувається в той самий час, коли Росія стикається з «значним тиском» на півдні.

Бійці підполковника Олега відповідають за приблизно тримильну ділянку фронту в районі міста Кремінна, яка досі контролюється росіянами. Він сказав, що зараз росіяни випускають у два-три рази більше снарядів, ніж його мінометні команди, які в середньому становлять близько 50 снарядів на день.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Бої відповідають шаблону, з яким українці стикалися багато разів, коли Росія намагається отримати невеликі успіхи, покладаючись на великі обсяги особового складу та озброєння.

Підполковник Олег розповів, що перед штурмом росіяни обстріляють українські позиції десятками ракет і мінометів, щоб знищити бліндажі та залишити захисників, які вижили, у «обстріленому» стані.

«Потім відправляють штурмові підрозділи з 10-12 осіб», – сказав він. «Ми називаємо їх одиницями «Z», що означає, що вони походять від штрафних колоній».

«Вони не є професіоналами, просто кормом», — сказав він.

Це тактика, що нагадує штурм росії Бахмута, міста, яке вона захопила навесні, але здебільшого була відсутня в оборонній позиції, яку вона зайняла з того часу.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

У другій лінії російських окопів, сказав підполковник Олег, підрозділи чеченських військових, які погрожують розстрілом тим, хто відступає.

А за ними – більш професійні російські солдати. На щастя, кажуть українські військові, росіяни в цьому районі є новими, а атаки більш хаотичні, ніж скоординовані.

Стан лісів свідчить про тактику випаленої землі. Зазвичай пишний килим із соснових голок згорів вогнем, спричиненим російськими обстрілами та використанням запалювальних боєприпасів. Стовбури дерев обвуглені до чорного кольору на майже однаковій висоті — саме такої висоти, яку може охопити полум’я чагарників, — перш ніж відновити свій природний колір під зеленим навісом.

У суботу українська мінометна команда за координатами, наданими операторами безпілотника, вразила бойову машину піхоти радянських часів БМП-1.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Щонайменше шість російських солдатів вилетіли, коливсе  горіло, а команда безпілотників спостерігала, як російська десантна машина була направлена для евакуації вцілілих. Українці знову стріляли. Цього разу вони промахнулися, і росіяни втекли.

«Я не можу сказати, скільки росіян загинуло, але достатньо, щоб вони зупинили штурм», — сказав Влад.

Це був не перший випадок нападу за останні два тижні, бійці упевнені, що не останній.

Росіяни хотіли б повернутися до річки Оскіл, яка протікає через місто Куп'янськ, приблизно за 50 миль на північний захід від Кремінної, щоб створити буферну зону навколо Луганської області. Подібним чином приблизно за 60 миль на південь вони неодноразово вели бої в напрямку Лиману, який Україна відбила в жовтні, намагаючись отримати стратегічний плацдарм для подальшого просування на Донбас.

Українські лідери визнають, що на півдні вони рухаються повільніше, ніж хотілося б, і кожен метр відвойованої землі оплачується українською кров’ю.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Українські сили також просуваються вперед навколо околиць зруйнованого міста Бахмут, менш ніж за 50 миль на південь від Кремінної.

Своїми нападами на північному сході росіяни, можливо, намагаються відвести українські сили від цієї битви, оскільки вони намагаються утримати місто, на яке вони витратили більше 10 місяців, перш ніж нарешті захопити цієї весни.

Підполковник Олег зазначив, що Кремль ніколи не відмовлявся від своїх амбіцій підкорити весь східний Донбас. Прорив українських ліній на півночі та просування до міста Лиман забезпечить Кремлю те, що він міг би представити як перемогу.

Навпаки, якщо українці зможуть утримати свої позиції та зрештою просунутися в напрямку Кремінної, вони можуть розірвати важливу логістичну лінію росії та спробувати обігнути тил Бахмута, кажуть українські командири.

У зв’язку з посиленням бойових дій на фронті від Кремінної до Куп’янська українське військове командування направило підрозділи зі своїх найвідоміших бригад для повернення втрачених територій і зміцнення оборонних рубежів, за словами солдатів нещодавно направлених туди частин.

Іноді, коли росіяни намагаються наступати, вони губляться в лісі і натикаються на українські позиції. І коли вони змушені відступити, вони просто розбігаються, оскільки їх не проінструктували, як відступити, сказав він.

Волинські воїни на «нулі». Репортаж від The New York Times (фото) 

Українці хотіли б влаштувати свій наступ. Але поки що слід почекати з наступальними операціями. У цьому куточку України вони знову змушені захищати свою землю.

Евеліна Рябенко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів