Поділитись:

Чи дійсно підсолоджувачі Coca-Cola можуть викликати рак: дослідження

Вівторок, 01 серпня 2023, 05:20
Чи дійсно підсолоджувачі Coca-Cola можуть викликати рак: дослідження

Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC), підрозділ Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 14 липня класифікувало аспартам, штучний підсолоджувач, який використовується в дієтичній Coca-Cola як «можливо канцерогенний».

Про це пише УП.Життя.

Аспартам міститься у понад ніж 5 тис. продуктів, зокрема у краплях від кашлю та зубній пасті.

Агентство віднесло підсолоджувач до третього з чотирьох рівнів небезпеки. Перший – і найсерйозніший – стосується речей, які вважаються однозначно канцерогенними, наприклад тютюну та сонячного світла; другий – для «ймовірних» небезпек раку. Для продуктів третього рівня, які є "можливими" канцерогенами, докази потенційної здатності викликати рак у людей є «обмеженими».

Аспартам – нарівні з папоротником, деякими маринованими овочами та алое вера.

«Хоча у звіті IARC аспартам зазначено як можливу небезпеку, це не означає, що він становить небезпеку, якщо споживати його в кількості, яка зазвичай зустрічається в повсякденному житті», – сказав професор Кевін Макконвей з Відкритого університету.

Агентство, яке оцінює фактичний ризик харчових добавок, спільний комітет, скликаний ВООЗ та ООН, опублікував незалежний, але додатковий звіт одночасно з IARC.

Дослідники зазначили, що наразі немає переконливих доказів, що тварини або люди мали побічні ефекти після вживання штучного підсолоджувача аспартам.

Рекомендації агентства свідчать про те, що безпечно споживати 40 мг аспартаму на кожен кілограм ваги тіла.

Це означає, що людині вагою 60 кг потрібно випивати понад 12 банок дієтичної кока-коли щодня, щоб споживання аспартаму могло становити ризик.

Дослідження аспартаму, на основі яких IARC зробив свої висновки, мають обмеження.

Серед трьох відповідних досліджень виникнення раку у людей, які були оцінені IARC, штучно підсолоджені напої використовувалися як замінник аспартаму.

Вони показали позитивний зв’язок між напоями та ризиком раку печінки, але не змогли виключити "випадковість, упередженість або плутанину" як пояснення.

Три опубліковані дослідження також виявили збільшення частоти пухлин у гризунів, але IARC поставив ці дослідження під сумнів.

Крім того, комітет не знайшов жодних доказів того, що аспартам може пошкодити ДНК або хромосоми, щоб спровокувати мутацію клітин, які можуть викликати рак.

Дослідники зробили висновок, що «неможливо встановити зв'язок між впливом аспартаму на тварин і появою раку».

Деякі компанії в останні роки замінили аспартам іншими штучними підсолоджувачами.

У 2015 році Pepsi-Cola вилучила його зі своїх низькокалорійних газованих напоїв в Америці, а потім відновила і знову вилучила у 2020 році.

Утім не всі підсолоджувачі однакові: компанії повинні враховувати ціну, легкість обробки і смак.

Коли Coca-Cola змінила рецепт свого оригінального напою у 1985 році, вона отримала понад 40 тис. дзвінків і листів зі скаргами. Психіатр, найнятий для прослуховування гарячої лінії компанії, сказав керівникам, що деякі люди говорили так, ніби вони обговорювали смерть члена сім’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів