Поділитись:

Бо Луцьк – то любов: чим місто заманює туристів під час війни

Вівторок, 08 серпня 2023, 10:34
Бо Луцьк  – то любов: чим місто заманює туристів під час війни

Луцьк розкриває таємниці середньовічних підземель, відправляє туристів у віртуальну реальність, лікує медом і позбавляє стресу.

Під час війни відомий слоган столиці Волині «Луцьк - приємне відкриття» органічно перетворився на «Луцьк — приємне укриття». Управління туризму та промоції міста розробило спеціальний маршрут, який включає відвідування відомих памʼяток (Луцький замок, костел апостолів Петра та Павла) з акцентом на їх підземну частину. А родзинкою цього маршруту став новий обʼєкт — музейний простір «Окольний замок», – пише Укрінформ.

Це найсучасніша туристична атракція Луцька – майже 700 квадратних метрів відреставрованих і ревіталізованих підземель під вежею Чорторийських і колегіумом Єзуїтів. 

Зручна логістика, QR-коди та бонуси від готелів 

Луцьк — один з найкращих варіантів, які варто обрати у якості туристичного маршруту під час військового стану в Україні.

По-перше, зручна логістика. З Києва до столиці Волині сьогодні прямують два потяги (один з них, до речі, двоповерховий «Інтерсіті») та безліч маршруток.

Також є пряме сполучення з Одесою, Запоріжжям та Дніпром. По-друге, з Луцька всього нічого до знаменитих Шацьких озер (160 км.), де можна покупатися і позасмагати, якщо ви скучили за морем. Найвідоміше з них — озеро Світязь, де сьогодні збудовано десятки найсучасніших готелів та турбаз.

Ще одне приємне відкриття, яке на вас очікує у Луцьку – місцеві ціни. Вартість ночівлі у місцевих готелях є мабуть найнижчою серед обласних центрів України. Крім того, є чимало інших приємних «бонусів». Наприклад, у нашому варіанті, коли київський потяг прибуває о 06:30, готель Ribas Lutsk запропонував безкоштовне раннє поселення. Вартість двомісного номера на вікенд складає у ньому всього 2600-2800 гривень за дві доби. І це у самісінькому центрі міста.  

Луцьк готовий прийняти у свої обійми кожного, хто втомився від галасливого мегаполісу і хоче хоча б на якийсь час забути про війну.

Навіть одна прогулянка середньовічними вуличками цього тихого, затишного і зеленого міста стане антистресовою терапією.

Звичайно, іноземців приїжджає зараз дуже мало, проте українці стали частіше подорожувати рідною країною. І, як розповіла наша гідеса Наталія Куява, люди стали більше цікавитися історією та своїм корінням. А про Луцьк, якому у вересні виповниться 938 років, можна сміливо сказати, що тут практично кожен камінь справді дихає історією. Краще дізнатися про місто вам допоможуть ще й «луцькі кликуни», які в середньовіччі повідомляли населенню важливу інформацію. Зараз їхні фігурки встановлені на вулицях у вигляді мініскульптур з QR-кодом. Один із них зустрічає пасажирів на залізничному вокзалі. Його так і назвали – Зустрічайко.

Їхні місця розташування нанесли на інтерактивну карту, за допомогою якої можна організувати самостійну екскурсію містом.

Луцьк і 200-гривнева купюра

Не кожному місту в Україні випала честь бути зображеним на купюрах національної валюти. Луцьк є одним з таких «щасливчиків». Луцький замок – перше, що спадає на думку, коли ми згадуємо про столицю Волині. Про нього знають навіть ті, хто ніколи не бував у цьому місті, бо він зображений на 200-гривневій купюрі.

Бо Луцьк  – то любов: чим місто заманює туристів під час війни 

Бо Луцьк  – то любов: чим місто заманює туристів під час війни 

Замок однозначно вартий уваги, оскільки його історія почалася в XIV столітті, до того ж він один з небагатьох, що добре збереглися в Україні. Тож не дивно, що туристи насамперед прагнуть саме сюди. Куди ж без нього? До того ж, там є справжній кликун. Це музикант Андрій Єдинак, який щодня рівно о 12:00 підніметься на вежу замку, долаючи 126 сходинок та грає на трубі. Найчастіше звучить гімн України та пісня «Волинь моя».

Сьогодні на території замку можна побачити залишки церкви Святого Іоанна Богослова ХІІ ст. Серед експозицій – виставка старовинних будівельних матеріалів, музей зброї, старовинна в'язниця. Цікаво подивитися на стародавні манускрипти в одній із трьох веж відомого місцевого музею книги, зайти до єдиного в Україні музею дзвонів.

А згодом час чимчикувати до іншої  історичної будівлі – ресторану «Корона Вітовта», який був заснований біля самого Луцького Замку. І перекусити перед спуском у підземелля. Рекомендую скуштувати борщ із качкою на буряковому квасі, деруни з білими грибами, а на десерт – фірмове тістечко Луцький замок. Можемо рекомендувати — якщо ви хочете спробувати автентичної волинської кухні – вам саме до цього закладу.    

Таємничі підземелля

Столицю Волині неможливо уявити без підземель епохи середньовіччя, таємничих та ще до кінця невивчених. Наземний Луцьк оповитий мережею підземних ходів. Сьогодні найвідоміші – підземні виходи із замку Любарта.

А також говорять про унікальні двоярусні підземелля, вхід до яких знаходиться під костелом св. апостолів Петра та Павла.

І постійно відкриваються нові. Але доступу туристів до них поки що немає, оскільки розкопки не закінчені. Тому відкриття будь-якої нової туристичної атракції під час війни вартують дорогого. Кожен такий крок доводить, що туризм у Луцьку, попри все, розвивається.

Зовсім недавно була відкрита нова туристична атракція – підземелля під вежею Чорторійських та колегіумом Єзуїтів, яка була відреставрована завдяки гранту Євросоюзу. Понад 1 млн. євро було вкладено в цей об'єкт.

Виявляється, крім Верхнього замку (Луцького) був ще й Окольний (Нижній) замок. У його стінах налічувалося вісім веж, із яких збереглася лише одна – вежа XV століття князів Чорторийських, яка завжди викликала інтерес у туристів. Тепер вони зможуть спуститися в таємні підземні кімнати й галереї, яким понад 500 років!

Бо Луцьк  – то любов: чим місто заманює туристів під час війни 

І, справді, завдяки особливій атмосфері, ти ніби в машині часу потрапляєш у далеке минуле. Проходячи довгими тунелями, ви помітите ченця, який читає псалтир при свічках. Там є і лицар в обладунках зі зброєю в руках. Вони готові боронити замок від нападу. І ви можете вступити в битву. Для цього треба надіти шолом віртуальної реальності та опинитися всередині 3D гри, яку створили спеціально для цієї екскурсії.

Бо Луцьк  – то любов: чим місто заманює туристів під час війни 

Про всі фішки підземелля не розповідатиму, щоб зберегти інтригу. Але багато таємниць вам відкриються. Наприклад, ви зможете відкрити для себе історію привидів вежі Чорториських.


Що ще подивитися у Луцьку:

  • Свято-Троїцький кафедральний собор XVI ст.
  • Музей сучасного українського мистецтва Корсаків. Тут зібрано колекцію творів мистецтва найкращих українських авторів ХХ– ХХІ століть. Зараз  музей втілює у життя масштабний проект «Космогонія», який претендує одразу на 2 світові рекорди – найбільша картина на полотні (2000м2) і найдовший перфоманс в історії мистецтва. Художник Петро Антип.
  • Центр традиційної культури «Медова хата». Під час екскурсії дізнаєтесь таємниці бджолиного вулика, лікувальні властивості продукції, медову косметику, питні міді. Смачну продукцію можна не лише скуштувати, а й купити як сувеніри.
  • Музей волинської ікони, де є зал-каплиця, куди відвідувачі приходять вшанувати Холмську ікону Божої Матері (ХІ-ХІІ століття).
  • Аптека-музей на площі Ринок. Чинна, з лабораторією та експозицією, історія якої розпочалася у 1845 році.
  • Будинок скульптора Миколи Голованя.
  • Дім Косачів. У цій будівлі з жовтня 1890 року до січня 1891 року жила Леся Українка, а також її батьки — повітовий світовий посередник Петро Косач та письменниця Олена Пчілка.

Світлана Брага, Володимир Царук

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів