Поділитись:

Суперечливий закон: працівник не взяв відпустку – покарали роботодавця

Четвер, 23 лютого 2017, 21:30

В Україні заборонено не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом 2-х років поспіль, а також не надавати їх протягом робочого року особам віком до 18-ти років і працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами чи з особливим характером праці. За таке порішення передбачений штраф.

Однак примусово відправляти працівників у відпустки теж не можна, – повідомляє Бухгалтер 911.

Житомирський окружний адміністративний суд розглядав справу, де роботодавець оскаржував постанову управління Держпраці про накладення штрафу за ненадання відпустки.

У матеріалах справи були завірені копії заяв працівників, у яких вони вказують про небажання йти у відпустку повної тривалості та про неможливість виконання графіка відпусток. При цьому зауважено, що в указаних заявах працівники зазначають, що "за потреби у відпустці звернуся з додатковою заявою". Тому суд зазначив, що вказана заборона стосується роботодавця, однак жодним чином не зобов'язує працівника використовувати в примусовому порядку надане законами право на відпустку. Тобто відпустка – це право, а не обов'язок кожного, хто працює.

Судом безспірно встановлено, що на виконання вимог чинного законодавства роботодавець включив до графіка щорічних відпусток цих працівників, тим самим надав їм право на відпустку. Використання ж цього права залежить лише від волі працівника, оскільки відсутній правовий механізм примусового направлення працівників у відпустку.

Однак Держпраці указує на те, що ненадання працівнику щорічної відпустки є порушенням законодавства про працю. У такому випадку йтиметься про штрафні санкції за порушення інших вимог законодавства про працю, за що слідує штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати. Цією нормою не передбачена відповідальність за кожного працівника.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
20 березня 2024
17:18
18 березня 2024
16 березня 2024
08:41
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024